Jedna od biljaka za čija se ljekovita svojstva rijetko kada čuje. Ona je preporuka svakog ljekara alternativne medicine!
Postoje različiti sinonimi za sremuš, među kojima su ubica otrova, divlji ili medveđi luk
Koristi se za sprečavanje infekcijskih upala sluzokože, povoljno utiče na otklanjanje crijevnih parazita, a u narodu se još od starih dana smatra veoma ljekovitom biljkom i koristi se za prečišćavanje sistema za varenje, jetre i krvi
Odličan je za kardiovaskularni sistem, otklanja aterosklerozu i smanjuje hipertenziju
Pomaže u iscjeljivanju rana jer može da se koristi kao antibakterijsko sredstvo. Čisti disajne kanale i pomaže u liječenju bronhitisa, nesanice, kao i različitih vidova glavobolja
Pošto je bogat raznim mineralima, šećerom, karotenom, etarskim uljima i vitaminom C, mnogi naučnici u oblasti biohemije ga smatraju zdravijim i od bijelog luka, jer zbog obilja alicina, krvne sudove čini elastičnijim i mlađim
Ljudi ne bi imali problema sa raznim bolestima kada bi češće konzumirali sremuš, rekao je nemački naučnik Johan Kincle
Na razne načine se može koristiti u ishrani, kao dodatak supama ili čorbama, ili pak u kombinaciji sa zelenom salatom ili zasebno
Od lukovica koje se prikupljaju ljeti ili u jesen, mogu se napraviti različiti lijekovi, a listovi se beru prije cvjetanja
Kako bi sremuš povoljno djelovao na vaš organizam potrebno je da ga konzumirate oko 2-3 nedelje najmanje
Tinkitura za borbu protiv hipertenzije
Protiv zakrčenja krvnih sudova, alternativna medicina preporučuje tinkituru od sremuš, a takođe i za visok krvni pritisak.
U staklenu bocu sipa se 3-4 prsta komovice i doda se 250 grama lukovice sremuša. Sremuš se prethodno treba izgnječiti varjačom. Kada izmješate rakiju i izgnječeni sremuš, kašu prebacite u flašu od tamnog stakla i dodajte ostatak komovice od 1 litra. Povremeno mješajte štapićem. Napitak ostaviti da odstoji 14 dana na sobnoj temperaturi, a onda ga treba procijediti i držati u frižideru. Svakog jutra i večeri 20-ak kapi tinkitire pomješajte sa pola čaše jogurta ili mlijeka – mlijeko ne smije biti toplo.
Sremuš hljeb
Samljeveni sremuš pomješajte sa 250 grama bijelog oštrog brašna. Dodajte 2 kašike soli i ulja i nakon toga dodajte još malo integralnog brašna. Dodati kašičicu šećera i kvasac, umjesite. Kada tijesto naraste, prebacite ga u pleh. Pecite ga na 220 stepeni 30 minuta.
Izvor: fokuzz.com
Nema komentara:
Objavi komentar