subota, 28. siječnja 2017.

Supa od koprive ili zare

Ukusan i jeftin recept koji pomaze sa anemijom, niskim zeljezom i ostecenom jetrom.
Kopriva ili zara je jos jedna vrsta u dugom nizu korova, a najpoznatija je po “zarenju” koje izazove crvenilo koze i bijele plikove koji svrbe i bole u isto vrijeme.
Djeca, kad se ozare, tjese se govoreci:”Neka, neka, to je zdravo!”. Djeca nisu daleko od istine.






Ne znam koliko se zdravo ozariti, ali cinjenica je da je ova biljka istinski dar prirode: odlican izvor bjelancevina, bogata vitaminima A,B i C, zeljezom, kalcijumom, magnezijumom, kalijumom i cinkom! Kopriva pomaze detoksifikaciji organizma, poboljsava krvnu sliku, a “usput” jaca i odrzava zdravom kozu i kosu.
Jednostavan nacin da iskoristite sve blagodeti ove biljke je da pripremite supu.

Potrebno za supu od koprive:

Jedan crveni luk srednje velicine
Dva cesnja bijelog luka
Dva cm svjezeg dzumbira/dzindzera
Dvije supene kasike maslinovog ulja
 Jedan litar brota od povrca - Recept za brot od povrca.
Dva sveznja svjeze koprive
Nekoliko listova spinata ili rastike
Dvije  supene kasike rize
Soli i bibera po ukusu
Po ukusu i zdravstvenoj situaciji moze se dodati i parmezan ili mileram.


 Ako je sami skupljate, adekvatno se pripremite. Obavezno ponesite vrtlarske rukavice, makaze i posudu.






Nacin prirpreme supe od koprive:

Isjeckajte crveni i bijeli luk i narendajte dzumbir.
U lonac ili tavu dodajte maslinovo ulje i samo jednu kasiku brota.
Sve lagano izdinstajte na maslinovom ulju. (dodati samo jednu kasiku brota za dinstanje na maslinovom ulju)
Kad je sve izdinstano, dodajte ostatak brota od povrca.
Dodajte opranu koprivu i rizu.
Ostavite da se krcka oko 15 minuta ili dok se riza ne skuva.
Ispasirajte u blenderu ili procesoru za hranu.
Posluzite sa narendanim parmezanom.

Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar