utorak, 28. veljače 2017.
Gavez - biljka od koje zarastaju kosti
Gavez je biljka koja uživa ogromno poverenje u narodu, naročito kada se radi o zarastanju slomljenih kostiju i zaceljivanju sporozarastajućih rana.
Gavez (Symphytum officinale) je korovska biljka koja se vrlo brzo širi i za kratko vreme osvaja velike površine, naročito na vlažnim livadama, pored potoka, na senovitim mestima kakva, ova biljka, voli. Gavez se vekovima koristi u narodnom vidarstvu za ubrzavanje zarastanja slomljenih kostiju. Koren se kuva u mleku dok se ne dobije homogena kaša koja se nanosi na prelom u tankom sloju i ostavlja da deluje dva sata. Potrebno je biti jako požljiv i ne stavljati ovu oblogu preko zgloba jer se lako može dogoditi da zglob okošta. Naravno potrebno je kost namestiti odnosno vratiti na pravo mesto. U narodu se veruje da ako oblogu od gaveza držite dovoljno dugo preko dva prsta da će oni srasti.
Ove čudotvorne efekte gaveza potvrdila je i nauka. Ova biljka sadrži visok procenat purinskog derivata, alantoina koji stimuliše stvaranje novih ćelija (pored gaveza u manjem procentu sadrže ga i neven-Calendula officinalis i bokvica-Plantago major).Pored alantoina u ovoj biljci otkriveni su i hidrokoloidni polisaharidi, imunostimulativne supstance koje su nađene i u korenu čička, matičnjaku, bokvici, imeli, zovi i nevenu.
Zbog sadržaja alantoina ova biljka ulazi u sastav raznih melema za zarastanje rana, protiv hemoroida i proširenih vena. Melem od listova gaveza od velike je pomoći onima koji pate od reumatizma. Takođe ekstrakt korena stavlja se u kreme za lice jer odlično ispravlja bore, a zahvaljujući alantoinu delotvoran je i kod akni i u tretmanima problematične kože.
Tinktura od korena gaveza je jako korisna iz ispiranje rana i uboja a delotvorana je i kod modrica i otoka. Kašiku tinkture potrebno je razblažiti sa 100ml prokuvane vode, pa to koristiti za ispiranje ili za obloge.
Čajevi od korena, ređe od lista gaveza koriste se u lečenju gastritisa i čira na želudcu i dvanaestopalačnom crevu (najčešće u kombinaciji sa iđirotom, slatkim korenom i bokvicom). Ovo se objašnjava delovanjem sluzi, tanina i naravno alantoina. Čajne mešavine sa gavezom preporučuju se i kod problema sa debelim crevom, u slučajevima diverkulitisa i kolitisa. Zbog visokog sadržaja tanina i sluzi gavez efikasno zaustavlja proliv. Gavez ublažava kašalj i pospešuje izbacivanje sluzi, pomaže kod bronhitisa i emfizema pluća.
U poslednjih nekoliko godina sve više travara ne preporučuje unutrašnju upotrebu gaveza zbog toga što su u njemu, u tragovima, prisutni pirolizinski alkaloidi (otkriveni i u podbelu-Tussilago farfara). Za ove supstance je utvrđeno da mogu da oštete jetru. Međutim čini se da je ova bojazan prilično neopravdana s obzirom da u čaši piva ima više ovih jedinjenja nego u šolji čaja od gaveza. Međutim nemojte piti više od tri šolje čaja na dan i izbegavajte ovu lekovitu biljku ako vam jetra nije zdrava. Spoljašnja upotreba ove biljke je potpuno bezbedna.
U Nemačkoj mlade listove gaveza dobro operu, iseckaju i stavljaju u omlet.
Od listova gaveza, potopljenih u kišnicu, može se napraviti odlično sredstvo za prskanje baštenskih biljaka, jer ih gavez štiti od insekata.
Obloge za brže zarastanje kostiju:
Punu šaku isitnjenog (svežeg ili suvog) korena gaveza kuvati na tihoj vatri u 750 ml mleka. Uz stalno mešanje kuvati oko 10 minuta dok se ne dobije homogena masa. Kad se malo prohladi, rastanjiti i staviti na mesto preloma, pazeći da zglob ostane slobodan. Preko toga uviti zavojem i držati 2 sata. Ponavljati svakodnevno deset dana.
Tinktura gaveza:
100g usitnjenog korena gaveza preliti litrom alkohola (70%) ili jake rakije. Za pravljenje tinkture najpogodnije su staklene tegle sa dobrim poklopcem. Teglu dobro zatvoriti i ostaviti da stoji na tamnom mestu dvanaest dana uz češće mućkanje. Procediti i čuvati u tamnoj staklenoj flaši sa dobrim poklopcem. Koristiti razblaženo (1 supena kašika na 100ml prokuvane vode).
Melem od gaveza:
100g korena i 50g listova gaveza dodati u 1 kilogram istopljene svinjske masti. Mast je prethodno potrebno isprati hladnom vodom, od soli. Kad je mast jako zagrejana, dodati biljku, promešati i kada zapeni skinuti sa vatre i mešati neko vreme. Poklopiti i ostaviti da odstoji 24 sata. Nakon toga smesu blago zagrevati uz stalno mešanje. Kada masa postane tečna, procediti i sipati u čiste i suve staklene tegle. Kada se malo prohladi možete dodati po 15 kapi etarskih ulja ruzmarina i lavande. Ostaviti da se ohladi i čuvati u frižideru. Ovo je jedan od najboljih biljnih melema protiv reumatizma i išijasa. Takođe je vrlo delotvoran i protiv hemoroida.
Čajna mešavina protiv čira na želudcu i dvanaestopalačnom crevu:
Kantarion (Hypericum perforatum) ................................30g
Bokvica (Plantago major)................................................20g
Gavez (Symphytum officinale)........................................20g
Slatki koren (Glycyrhiza glabra)......................................10g
Matičnjak (Melissa officinalis)........................................10g
Iđirot (Acorus calamus)...................................................10g
Sve biljke pomešati, pa tri supene kašike smeše preliti sa 750ml ključale vode, promešati, poklopiti i ostaviti pola sata. Procediti i piti po jednu šolju tri puta na dan pola sata pre jela.
Čajna mešavina protiv bronhitisa i upale pluća:
Oman (Inula helenium)..............................30g
Morač (Foeniculum vulgare).....................20g
Gavez (Symphytum officinale)..................20g
Bokvica (Plantago major)..........................20g
Slatki koren (Glycyrhiza glabra)................10g
Sve biljke pomešati, pa tri supene kašike smeše preliti sa 750ml ključale vode, promešati, poklopiti i ostaviti pola sata. Procediti i piti po jednu šolju tri puta na dan pola sata pre jela.
Čajna mešavina protiv proliva:
Gavez sadrži puno tanina i sluzi, supstanci koje su od pomoći u slučaju dijareje.
Gavez (Symphytum officinale)..........................30g
Virak (Alchemila vulgaris).................................30g
Plod divlje jabuke (Prunus malus)......................30g
Majčina dušica(Thymus serpillium).....................10g
Sve biljke pomešati, pa dve supene kašike smeše preliti sa 500ml ključale vode, promešati, poklopiti i ostaviti pola sata. Procediti i popiti u gutljajima.
Nema komentara:
Objavi komentar