Recept za pesto od raštike i bosiljka za jetru i imunitet
Ukusno a liječi.
Prije nego počnete pripremu ovoga recepta, obavezno prvo pročitajte naš prilog o raštici.
Ovaj pesto možete koristiti kao: umak, sos, preliv za salate, namaz na hljebu. Garantovano pomaže jačanju imunog sistema, podržava i obnavlja funkcije jetre, pomaže regulaciji šecera u krvi.
Pomaže kod upalnih procesa. Pomaže kod malokrvnosti, itd itd. Mislim da nema osobe koja neće imati zdravstvene beneficije od ovog ukusnog dodatka ishrani.
Sastav pesta od raštike:
1/4 kg raštike.
1 svežanj svijezeg bosiljka ili jedna solja suvog bosiljka
3 cesna bijelog luka
1.5 šolje čistog maslinovog ulja
2 do 4 supene kašike jabukovog sirćeta (može se koristiti i bilo koje drugo sirće, ali jabukovo je najzdravije.
možete koristiti i sok cijelog limuna, ali ovako spremljen umak se treba iskoristiti u roku od 5 dana
morske soli i bibera po ukusu
Originalni pesto recept sadrži i sjemenke šišarika, ali za ovaj recept nisu potrebne.
Kako se pravi pesto:
U blender ili procesor hrane, dodajte sve sastojke, i procesirajte dok ne dobijete jednoličnu masu. Sa mojim blenderom, potrebno je manje od jedne minute.
Ovako pripremljen umak može se cuvati u frizideru duže od dva mjeseca. Ako ste koristili pravo maslinovo ulje, kad se umak ohladi u hlafnjaku, preči će u čvrsto stanje. Ovo je potpuno normalno, ali potrebno je samo nekoliko minuta sobne temperature da ponovo postane kremast.
Izvanredne i skoro podjednako ljekovite zamjene za raštiku su blitva i organiči špinat koje takože možete koristiti u ovom receptu.
Koristite kao preliv na salatama, dodatak jajima, tjestenini, ribi, piletini, povrću itd...
Korist sa sve ukučane a posebno one koji imaju probleme sa jetrom, bili da se radi o cirozi, virisnom hepatitisu ili masnoj jetri.
Nema komentara:
Objavi komentar