nedjelja, 5. ožujka 2017.

10 svakodnevnih namirnica koje vam RAZARAJU zdravlje i tjeraju vas u GROB


Kada zdravstveni stručnjaci govore o hrani koja izaziva rak, misli se na kancerogene materije koje ta hrana sadrži, kao i na hemikalije koje izazivaju rak.


Pogledajte kojih to 10 namirnica ne bi trebalo da konzumirate u velikoj mjeri. Trebalo bi da budete umjereni u svemu.

1. Konzervisani paradajz

Paradajz je jedna od najzdravijih namirnica koje možete konzumirati, ali ukoliko konzumirate konzervisani paradajz izlažete se raku. Mnoge konzerve napravljene su od bisfenola A, koji je takođe poznat i kao BPA. Dokazano je da BPA utiče na hormonski sistem i na povećanje rizika od raka dojke i prostate. Eliminišite mogućnost da ova hemikalija dospije u vaš organizam i kupujte samo svježi paradajz, piše “Fokuzz“…

2. Bijeli hljeb

Bijeli hljeb izaziva veliki porast nivoa šećera u krvi što može dovesti do pojave raka. Jedna studija pokazala je da ljudi koji pojedu 5 kriški bijelog hljeba svakog dana imaju duplo veću mogućnost dobijanja raka bubrega od ljudi koji pojedu jednu i po krišku. Najbolje je konzumirati crni hljeb ili hljeb od pšeničnog brašna koje nije izbjeljivano.

3. Crveno meso

Konzumiranje crvenog mesa ne znači da ćete dobiti rak, ali postoji povećan rizik. Ono je posebno opasno kada se sprema na jakoj vatri, tada se formira hemikalija poznata kao heterociklični amin. Crveno meso sadrži nitrate koji postaju kancerogeni kada se konzumira, a prekomjerna konzumacija dovodi do nastajanja nitroznih jedinjenja koji napadaju sluzokožu debelog crijeva. Konzumiranje crvenog mesa bi trebalo ograničiti i okrenuti se konzumiranju ribe.





4. Prerađeno bijelo brašno

Bijelo brašno metaboliše u tijelu kao šećer, međutim, ono prolazi kroz proces bjeljenja hlorom koji je štetan za naše tijelo i nakon dužeg konzumiranja može stvoriti ćelije raka. Pšenično brašno je najbolja alternativa za bijelo brašno jer ono ne prolazi kroz proces izbjeljivanja.

5. Prerađeno meso

Obrađeno meso se često nalazi na našim trpezama, od šunke, kobasica, salama, parizera i drugih… Kada je meso obrađeno znači da je ono tretirano na neki način. Radi se o konzervisanom, dimljenom, sušenom ili mesu tretiranom nitratima. Studije su pokazale da su nitrati povezani sa nekim vrstama raka i ukoliko ne konzumirate obrađeno meso, manje su šanse i da obolite od raka.

6. Čips

Čips sadrži hemikaliju poznatu kao akrilamid koja nastaje kada su skrobovi izloženi visokoj temperaturi. Svjetska zdravstvena organizacija svrstala je akrilamid u kancerogene supstance, jer su laboratorisjka istraživanja pokazala da povećava rizik od raka.

7. Gazirani sokovi

Sokovi sadrže mnogo šećera, imaju puno kalorija i sadrže 4-metilimidazol, koji bezalkoholnim pićima daje njihovu smeđu boju. Studije su pokazale da ova hemikalija povećava rizik od raka. Neke države su počele donositi zakone o ograničenju korišćenja 4-metilimidazola.





8. Kokice iz mikrovalne pećnice

Problem sa kokicama iz mikrovne jeste to što je zrnevlje upakovano i obloženo hemikalijama koje nisu dobre za nas, a zrnevlje i ulje nije prirodno već genetski modifikovano. U više navrata testiranja su pokazala da dolazi do oslobađanja diacetila, otrovne hemikalije koja je povezana sa rakom pluća.

9. Alkohol

Prekomjerno konzumiranje alkohola može dovesti do raka grla, jednjaka, jetre, dojke, želuca, prostate, pankreasa i koloretalnog karcinoma, kažu istraživanja. Razlog je taj što od alkohola nastaje acetaldehid koji remeti DNK i formiranje proteina. Ovo međutim nije slučaj sa crnim vinom koji sadrži resveratrol koji je odličan za borbu protiv raka. Važno je samo biti umjeren.

10. Ugljenisana hrana

Meso sa roštilja i tost se smatraju ugljenisanom hranom. Ugljenisani djelovi sadrže veliku količinu heterocikličnog amina, koji smo već pominjali u slučaju crvenog mesa. Kada spremate roštilj ili tost potrudite se da meso ili hljeb ne pocrne.

Izvor: fokuzz

Nema komentara:

Objavi komentar