Žgaravica se manifestuje kao osjećaj pečenja u želcu, ili kao jaka bol koja može prouzrokovati i mučnine i probleme s probavom. Za pojavu žgaravice, najčešće smo sami krivci, odnosno naš izbor prehrane.
S obzirom na ubrzanost današnjeg života, nivo stresa koji osjetimo na dnevnoj bazi, sve je učestalija pojava žgaravice i zbog načina života. Zbog toga, kako bi se prevenisala pojava žgaravice, danas moramo, osim pravilno se hraniti, i naučiti usporiti ritam svakodnevnice, piše “Ordinacija“.,,
Za prevenciju žgaravice najvažnija je uravnotežena i zdrava prehrana koja se raspodjeljuje kroz nekoliko obroka i međuobroka dnevno. Prejedanje je za pojavu žgaravice zabranjeno, a trebali biste se držati i savjeta da se obrok jedete minimalno 3 sata prije spavanja.
Šta jesti kada ste u borbi s žgaravicom?
Uravnotežena prehrana raspodijeljena u više obroka mora sadržavati:
što više kuhanog povrća, pogotovo ono gomoljasto
crveni luk, paprika, pa i krastavci i paradajz mogu izazvati žgaravicu
riba je i kod žgaravice idealna namirnica, a uz to možete jesti i drugo niskomasno meso
uvijek se držite proizvoda od cjelovitih žitarica, poput graham peciva i integralne riže
ako žudite za mliječnim proizvodima, odaberite one s malim udjelom masnoće, dok ostale izbjegavajte
Šta ne jesti kada se borite s žgaravicom?
trebali biste izbjegavati mesne prerađevine, izuzetno začinjeno meso, pa čak i suho meso, poput salama i kobasica
posebno izbjegavajte citruse jer povećavaju količinu kiseline u želudcu, a ako osjetite da se žgaravica povećava nakon unosa kofeina, radije odaberite zeleni čaj
alkohol može biti glavni uzrok žgaravice, tako da ga pokušajte izbjeći u što većem luku
pepermint i žvakaće gume osvježavajućeg okusa kod nekih osoba mogu podstaći simptome žgaravice
zaboravite na pohanu hranu, pomfrit i slične namirnice procesuirane u ulju – veliki udio masnoće ih čini vrlo teškima za probaviti te zbog toga može doći do žgaravice
gazirana pića, jednako kao alkohol i druge napitke koji sadrže kofein, biste trebali izbjegavati
jako začinjena hrana, poput već spomenutog začinjenog mesa, ne bi trebali biti na vašem meniju
Savjet plus:
Pokušajte sporo jesti, zalogaj po zalogaj, žvačući svaki barem 10 do 15 puta. Uz to, nikada nemojte dopustiti da pregladnite, jednako kao što se ne trebate prejedati.
Izvor: ordinacija
Popular Posts
-
Sastojci: 1kg brašna 2 jajeta 1 kašika šećera 1 kašika soli 1dcl ulja 2 di-go kvasca 500ml (pola mlijeko–pola voda) Za fil: ...
-
Zbog brzog načina života, loše prehrane i nedostatka fizičke aktivnosti povišena masnoća u krvi je bolest današnjice. Ukoliko imate ...
-
Datule mogu poboljšati probavni funkcije i pomoći u liječenju IBS, zatvor i druge probavne smetnje. Nadalje, dokazano je da se može sman...
-
Uporni kašalj nakon prehlade može biti vrlo neugodan i sprečavati ljude da se fokusiraju i bave svakodnevnim aktivnostima. Kada se ljud...
-
Brz način života uslovljava kontinuirano konzumiranja brze i nezdrave hrane. Ove namirnice pune naše tijelo toksinima i čine štetu cjeloku...
-
Neki imaju sreću pa se često ne sreću sa ovim problemom, međutim kako postajemo stariji oni postaju uobičajna pojava. Grčevi u nogama s ...
-
Nakon ovih tvrdnji, medicinska zajednica smatra Landela ludim, iako je punih 25 godina bio zadužen za najkomplikovanije operacije srca. ...
-
Neki ljudi svaku zimu ostanu u potpunosti zdravi. Ne obole od gripe i prehlade, bez obzira na to što su okruženi ljudima koji boluju od gr...
-
Pošto u zadnje vrijeme na našu stranicu stiže dosta upita o načinu rješavanja povišenih masnoća u krvi, odlučili smo ovaj jednostavni, a e...
-
Ovaj napitak je bogat dragocenim sastojcima koji blagotvorno utiču na kosti. “Zlatno mlijeko” pomaže kod ponovnog uspostavljanja “kičmen...
0 komentari:
Objavi komentar