Od svih vrsta luka najblaži je po okusu, nije ljut, nema jak miris i ne izaziva suze na očima.
Osim toga, najlakše se uzgaja i nije osjetljiv na niske temperature. Može se brati od početka jeseni pa sve do kraja proljeća. Zato je poriluk važna namirnica posebno zimi, kada je izbor povrća siromašan, piše Healthy Living Style.
Nutritivna vrijednost
Po nutritivnom sastavu sličan je svojim rođacima, ali sadrži više bjelančevina, beta-karotena i vitamina C. Sirovi poriluk odličan je izvor mangana, te dobar izvor željeza, folne kiseline, vitamina C i B6. Obzirom da se kuhanjem smanjuje količina vitamina i minerala, kuhani poriluk postaje dobar izvor mangana i osrednji izvor željeza, folne kiseline i vitamina B6.
Ljekovitost
Za razliku od crvenog ili bijelog luka, poriluk se upotrebljava cijeli i to ne samo kao začin, već kao samostalno povrće. Obiluje hranjivim i ljekovitim tvarima. Sadrži veliku količinu mineralnih tvari i vitamin C, te eterična ulja sa sumporom. Ta ulja djeluju blagotvorno na dišne i probavne organe, bubrege, jetra, krv i krvne žile. Ujedno od tih ulja potiče i miris poriluka, koji je prilično specifičan i mnogim ljudima odbojan. Kod upotrebe poriluka preporučuje se koristiti cijeli poriluk; i bijelu stabljiku i zeleno lišće.
Naime, lišće, koje se često izbjegava, sadrži nekoliko puta više vitamina nego bijeli dio.
Zdravstvene prednosti:
– Kod povećane štitnjače preporučaju se topli oblozi od kuhanog poriluka.
– Poriluk pomaže kod iskašljavanja, smiruje kašalj i blagotvorno djeluje na promuklost,upalu pluća i astmu.
– Smanjuje povećanu količinu mokraćne kiseline, kolesterola i masnoće u krvi.
– Poriluk poboljšava cirkulaciju krvi, te pomaže kod arteroskleroze i upale vena.
– Poboljšava apetit te potiče rad probavnog sustava i crijeva.
– Poriluk potiče bolji rad bubrega i izlučivanje mokraće, te pomaže kod bolova u bubrezima i bubrežnih kamenaca.
Izvor: net.hr
Popular Posts
-
Ovaj napitak je bogat dragocenim sastojcima koji blagotvorno utiču na kosti. “Zlatno mlijeko” pomaže kod ponovnog uspostavljanja “kičmeno...
-
Nagle promjene vremena su pomogle virusima da duže žive, tako da na sve strane imamo prehlade, gripu, hunjavice, kašalj. limun djubir pro...
-
Pantenol krema za lice i kosu Imate problem sa perutanjem kože glave tokom jeseni, pri čemu vam se kosa jako masti? Nerviraju vas fleke,...
-
Sastojci 1kg jafa kolaci (resana kolaci) 500ml mleko 9 kasika sekera 7 kasika brasno 3 vanilin seker 1 margarin(250) kokos (s...
-
Ova biljka je nevjerovatno dobara u lijеčеnju аstmе i rеumаtizmа, mоžе pоbоlјšаti cirkulаciјu i prоbаvu. Svi dijеlоvi cеlеra su zdrаvi ...
-
Da biste zadržali svoje zdravlje, vašem tijelu su potrebni svi vitamini i minerali, ali je ponekada zbog gustog rasporeda teško izvodljivo...
-
Možda može biti teško za povjerovati, ali nedavna studija pokazuje da je rak 100 posto vještačka bolest, i da je izazvan današnjim fenom...
-
Sastojci: 1 soljica (za kafu) vode 2 soljice ulja 6 soljica secera 6 soljica brasna 1 soljica cokolade u prahu ili kakao po ...
-
Ako vam je baka oduvijek govorila da je sasvim OK da na visinu od 160 centimetara imate 65 kilograma, imamo loše vijesti – doktori se ne sla...
-
Kako starimo, naša koža gubi elastičnost. Na svu sreću, postoje dva sastojka koja se mogu izboriti sa borama i opuštenom kožom. Ovaj rece...
0 komentari:
Objavi komentar