Beli luk je jedna od najstarijih kultivisanih biljaka u svetu, koja se uzgaja već više od 5.000 godina.
Verovatno su vam već poznata moćna dezinfekciona, antibakterijska i antifungicidna delovanja belog luka, koja se lako mogu uporediti sa najboljim antibioticima, naročito kada ga pojedete na prazan želudac – tada je efekat najjači.
Beli luk je svakako jedan od najsnažnijih prirodnih lekova koji može da parira zvaničnim antibioticima, pa čak biti i učinkovitiji od njih.
Ova namirnica može da zaštiti naš organizam od bakterija, gljivica i infekcija. Istraživanja su dokazala da njegova konzumacija na prazan želudac ima snažna antibakterijska svojstva, više od 400 aktivnih sastojaka (vitamine A, B1 i B2, C, minerale, dijetalna vlakna, aminokiseline, esencijalna ulja, biljne masti, enzime, gvožđe, jod, kalcijum, kalijum, sumpor, selen i fosfor).
Ljudi odavno poznaju snagu belog luka i koriste je pre nego sredstva koja plasira farmaceutska industrija, što je svakako i zdravije. Ako se redovno koristi, beli luk može da podstakne i bolju cirkulaciju, ukloni suvišne masnoće iz našeg tela, spreči srčana oboljenja, smanji visok krvni pritisak i još štošta.
Mnogi stručnjaci će se složiti da je upravo beli luk najmoćniji antioksidans.
A da li ste znali za kombinaciju belog luka i meda?
Ovo se i te kako preporučuje, jer zajedno stvaraju vrlo moćan, lekovit, prirodan proizvod. Iako slatko-ljuta kombinacija deluje neobično, ona je vrlo delotvorna i organizmu će doneti zaštitu i dodatnu energiju.
Recept za med od belog luka:
Sastojci:
– 3-4 glavice belog luka
– čaša prirodnog meda
Priprema:
Razdvojte glavice belog luka na čenove, nemojte ga ljuštiti, ali uklonite one ljuske koje vise i vidi se da će otpasti. Staklenu teglu napunite čenovima belog luka, pa lagano prelijte medom.
Kašikom pomerajte čenove, kako bi med pokrio baš svaki deo belog luka u tegli. Dobro zatvorite, tako da vazduh nikuda ne može da uđe i ostavite da odstoji nekoliko dana.
Med od belog luka možete čuvati u frižideru ili na sobnoj temperaturi, a svakoga dana pojedite po jedan čen. Osim što ćete biti mnogo zdraviji, ovaj neobičan ukus će vam se verovatno dopasti.
Popular Posts
-
Domaći kukuruzni hleb koji ne goji Ukoliko volite pomalo da eksperimentišete u vašoj kuhinji, pripremili smo vam jedan odličan recept za ...
-
Bijeli luk – fantastičan proizvod, neprocjenljivih korisnih osobina. Ovo fantastično povrće posjeduje antibakterijska svojstva, liječi mno...
-
Super-moćan napitak za liječenje upalnih zglobova i jačanje kostiju Kronična upala je prisutna u svim bolestima, te u mnogim slučaj...
-
Rak dojke je najučestaliji maligni tumor kod nas i u svijetu. Svake godine samo kod nas oboli više od 4.000 žena, a oko 1.300 slučajeva za...
-
Piti rakiju nije samo svojevrsni dokaz muškosti, niti u slučaju da pijete kvalitetnu rakiju statusni simbol, piti rakiju može donijeti i n...
-
Mali broj ljudi čuo je za moćno povrće čičoku. Ova biljka, slična krompiru, pravi je hit u kulinarstvu posljednjih godina, a razlog nije p...
-
Dijabetes je jedna od najčešćih bolesti suvremenog svijeta, i utječe na sposobnost tijela da obrađuje glukozu. Dijabetičari obično obole ...
-
Razlika između industrijskog i domaćeg jabukovog sirćeta je takva i tolika da je teško uopšte i praviti poređenja. Osnovna razlika: domaće...
-
U posljednjih godinu dana interentom kruži recept za „čudesni lijek“ protiv bolova u leđima koji se sastoji samo od suhog voća, pa smo mi ...
-
Ovaj lijek namijenjen je svima onima koji su pokušali sa raznim kremama, čajevima i tabletama, ali ništa od navedenog nije davalo dugotra...
0 komentari:
Objavi komentar