Divlja ruža – prirodni lijekovi koje možete napraviti

U novije doba je upotreba šipka ponovno dobila na popularnosti jer je ustanovljeno da mesnati dio sadrži mnogo vitamina C. Šipak je, uz zeleni plod oraha, najbogatiji prirodni izvor ovog važnog vitamina. Ustanovljeno je također da se u osušenom šipku, a iu proizvodima dobivenim prerađivanjem ovih plodova, može zadržati znatan dio tog inače nestabilnog vitamina.


Radi visokog sadržaja vitamina C prirodni lijekovi i pripravci od šipka služe za jačanje imuniteta.

Zbog toga se propisuju kao dodatno sredstvo tijekom liječenja i oporavka, a jačaju i otpornost na infekcije poput prehlade i gripe.

Kako možete iskoristiti šipak kao lijek?
Čaj od šipka koristi se i kod upalnih procesa bubrega, pogotovo za sprječavanje novih oboljenja. Ljudi kod kojih lako dolazi do skupljanja pijeska i kamenaca u bubrezima ili mjehuru trebalo bi duže piti čaj od šipka. Čaju od šipka nije potrebno dodavati šećer jer je šipak sam po sebi slatkast. Može se miješa i s drugim biljkama. Zbog kiselkastog okusa Šipkov čaj je ugodno osvježenje kod bolesti s temperaturom.





Sjemenke se u narodnoj medicini koriste kod kamenca, bolesti bubrega i mjehura, kod reume. Marmelada od šipka je zimi dobar dodatni izvor vitamina C. Zreli šipak bere se u rujnu i listopadu, zatim se suši i drobi u sitnije dijelove.

Koje prirodne lijekove možete napraviti od šipka(divlje ruže)?
Mješavina od šipka za liječenje anemije
Pomiješajte 2 žlice šipka, 2 žlice bobica crnog ribiza i 2,5 dl hladne vode. Usitnjeni suhi šipak i suhe bobice ribizle prelijte hladnom vodom, zakuhati i lagano kuhajte 10 minuta. Popijte tri ovako pripremljene šalice čaja dnevno kod manjka željeza u krvi.

Za liječenje prehlade ili gripe – Čajna mješavina
Priprema: 30 g šipka, 20 g cvjetova lipe, 20 g cvjetova zove, 10 g pelina, 2,5 dl kipuće vode i 1 žlicu čajne mješavine preliti kipućom vodom. Pokriveno ostaviti da odstoji 10 minuta i procijediti. Čaj po želji zasladiti medom, najbolje odabrati manuka med. Uzimati 2-3 puta dnevno.

Domaći pekmez od šipka
Zreli i na suncu omekšani šipak očistiti od sjemenki i dlačica (nije nužno). Mesnati dio sameljite i pomiješajte s jednakom količinom šećera i vode. Kad voda ispari i šipak omekša, propasirajte ga i ponovno zakuhajte dok se ne zgusne. Možete dodati po želji i malo limunovog soka ili vitamin C.

Prirodna čajna mješavina od šipka za čišćenje krvi
Pomiješajte 20 g šipka, 10 g listova breze i 10 g pirevine. Prilikom pripreme čaja žličicu mješavine prelijte šalicom kipuće vode, ostavite da pokriveno stoji 15 minuta i procijedite. Pijte tri šalice čaja dnevno.



Čaj od sjemenki šipka za uklanjanje bubrežnog kamenca
Čaj od izdrobljenih sjemenki kuhamo pola sata, a zatim ostavimo da pokriven odstoji još jedan sat. Ugodnog je okusa jer sjemenke sadrže vanilin. U narodnoj medicini koristi se kod kamena, bolesti bubrega i mjehura i reume.

Diuretički čaj – Mješavina šipka i drugih biljaka
Priprema: 50 g šipka, 20 g korijena zečjeg trna, 10 g listova breze, 10 g preslice, 2,5 dl kipuće vode i 1 žlicu čajne mješavine preliti kipućom vodom. Pokriveno ostaviti da odstoji 10-15 minuta i procijediti. Čaj uzimati 2-3 puta dnevno.

Mješavina od šipka za liječenje reume
Pomiješajte po 30 g cvijeta divlje ruže(šipka), lipe i zove i 10 g cvijeta boražina. Dvije velike žlice mješavine prelijte litrom kipuće vode, poklopite i ostavite da tako odstoji 20 minuta. Procijedite čaj, popijte ga toplog i po želji zasladite medom. Ovaj čaj također pomaže u liječenju prehlade jer potiče znojenje.

Čaj od šipka za jačanje imuniteta – Odličan za jesen i zimu
Pomiješajte 10 g šipka, 20 g kamilice, 20 g zove, 10 g matičnjaka , 10 g lista borovnice, 10 g koprive, 10 g stolisnika, 5 g nevena i 5 g hibiskusa. Kašičicu mješavine prelijte šalicom vruće vode, ostavite da odstoji 10 minuta i procijedite.





Ljekovito vino od šipka
Za pripremu vina od šipka potrebno je 3 kg ploda, 4 l prekuhana vode i 2 kg šećera. Plodovi šipka se operu, očiste od peteljki, po dužini isjeku i stave u posudu sa širokim otvorom. Iz vode i šećera pripremi se šećerni rastvor. Čim se izbistri, nalije se na plodove. Posuda se zatvori čepom za vrenje ili lanenom krpom i sadržaj se prepusti vrenju na toplom mjestu. Nakon potpunog vrenja tako dobijeno vino se procijedi i napuni u boce i čuva dobro začepljeno, najbolje u hladnom podrumu.

Liker od šipka za jačanje imuniteta
Potrebno vam je 250 g šipka, 250 g šećera i litra lozovače s 45 posto alkohola. Šipak usitnite i stavite u teglu od 1,5 litara. Prelijte lozovačom, dodajte šećer pa ostavite da odstoji deset dana na toplom mjestu. Povremeno promućkajte. Procijedite i ulijte u boce. Uzimajte oko 0,4 dl na dan, za jačanje imuniteta.

Medeni liker od šipka
U 5 dl kipuće vode otopite 300 g meda, dodajte 50 g ružinih latica i poklopite. Nakon deset minuta procijedite, dodajte litar rakije i promiješajte. Kad se tekućina sasvim ohladi, ulijte u boce i začepite čepom od pluta. Liker se čuva mjesec dana na hladnom i suhom mjestu, pa tek nakon toga može se posluži.

Javite nam jesu li ovi prirodni lijekovi i pripravci od šipka pomogli i poboljšali vaše zdravlje. Nadamo se da ćete ovaj koristan članak podjeliti sa vašim prijateljima. Uživajte.
Izvor:24sata/kurir

Evo zašto bi čišćenje grožđicama trebao svako od nas da uradi BAREM DVA PUTA GODIŠNJE!


Toksini organizmu se samo talože, a obzirom na lošu prehranu, može dovesti do mnogih bolesti.



Vrlo je bitno s vremena na vrijeme očistiti se iznutra a u tom slučaju nam je bitna jetra.

Jetra je čistač krvi, a znamo da krv dovodi sve bitne hranjive materije (ili toksine) u svaki djelić našeg tijela.




Ona čisti organizam i tjera toksine van.

A najbolji način da pomognete svojoj jetri da obavlja svoj dio posla besprijekorno jeste uz pomoć grožđica.

Ujutro natopite pola čaše grožđica na 15 minuta u toploj vodi, zatim dobro isperite mlazom vode.






Stavite grožđice u čašu i napunite je prokuhanom vodom sobne temperature do vrha. I ostavite do sljedećeg jutra.

Sljedećeg jutra, prije jela, popijte napitak i pojedite grožđice.

Lezite u krevet na sat-dva i stavite topli oblog (termofor) na desnu stranu stomaka.

Izvor: znateli.com

Bundeva dijeta iskustva

BUNDEVA DIJETA DO 8 KG ZA 14 DANA
Bundeva dijeta se drži 14 dana i u tom vremenskom periodu je moguće skinuti od šest do osam kilograma. Dijeta sa bundevom jeste restriktivna, moraćete  se strogo pridržavati priloženog jelovnika. Povedite računa kada uzimate vaše obroke, ali opet to ćete odrediti sami, nije toliko komplikovano i teško za izdržati. Ovo potvrđuju brojna iskustva polaznika. Jednostavno je, satnicu za obroke donosite prvi dan i toga se pridržavate i naredne dve sedmice.

Jesen je idealno godišnje doba za ovu dijetu, jer sada bundeve imamo u izobilju. Neće vam biti teško da prilagodite recepte koje zahteva bundeva dijeta.

BUNDEVA KALORIJE

Mnogi je nazivaju kraljicom jeseni, što ona svojim izgledom, ukusom i dobrobitima za naše zdravlje svakako i opravdava. Jedna od tih zdravstvenih koristi koje nam nudi bundeva dijeta je brzo i lako skidanje suvišnih kilograma. Uz to ovo je odličan detoks celokupnog organizma u samo dve nedelje.

Ne zaboravimo da su bundeve niskokalorične što ih čini gotovo idealnim namirnicama za mršavljenje. Ako uzmemo u obzir i to koliko su recepti sa bundevom aktuelni ovih dana, a pri tom bi želeli i da skinemo koji  kilogram, ne preostaje nam ništa drugo nego da se pozabavimo sa ovom dijetom – ali na pravi način.



U 100 grama bundeve imamo ukupno 28 kalorija,i 117,23 KJ energije. Veoma je bogata sa mineralima kao što su magnezijum, gvožđe, selen, kalcijum, bakar, cink, mangan, kalijum, fosfor i natrijum. Tu su zatim vitamini  B12 i
B6, K, C, E, obiluje tiaminom, riboflavinom i niacinom.

Vitamin K je naročito koristan jer reguliše gustinu naše krvi, dok je zajedno sa vitaminom T veoma redak u ostalom povrću. Sve to čini ovu namirnicom nezamenljivom na jesenjoj trpezi.

U njenih 100 grama sadrži se 92,66 g vode, proteina ima 0,81 gram, dok su masti prisutne u 0,2 grama. Ugljenih hidrata je ukupno 5,73 grama i 0,9 g čine vlakna. Ona su nam izuzetno važna za ubrzanje metabolizma i regulaciju stolice. To nam u krajnjem pomaže mršavljenje i skidanje nagomilanih kilograma.

BUNDEVA DIJETA JELOVNIK

Daćemo vam primer jelovnika koji preporučuje dijeta sa bundevom za četiri dana. Njih kasnije ponavljate tokom naredne dve sedmice:

Bundeva dijeta I dan

Za doručak jedite kuvane bundeve sa šargarepama i pijte prirodni sok od limuna. Pojedite i bundevinu kašu sa dodatim žitaricama kao što je ovas, proso ili pirinač.
Za ručak napravite laganu supu od povrća sa bundevama, zelenim lisnatim povrćem ,šargarepom, paprikom, crnim lukom, malo krompira i biljnog ulja..
Za večeru spremite pečenu bundevu iz rerne.

II dan

Za doručak je preporuka kaša od bundeve i bundevina salata.
Za ručak se priprema lagana supa od povrća i pasirana bundeva.
Za večeru jedite sezonsko voće po vašem izboru.

Bundeva dijeta III dan

Za doručak pojedite salatu od svežeg povrća i bundevinu kašu.
Za ručak pripremite supu od povrća sa nodlama (pripremaju se bez krompira).
Večerajte salatu od bundeve sa dodatim ananasom uz dva parčeta tost hleba.

IV dan

Doručujte kašu od bundeve i laganu salatu od sezonskog povrća.
Ručajte: laganiju supicu od povrća i izdinstajte jednu slatku papriku.
Za večeru se preporučuje ragu od povrća, pečurki i bundeve.

Bundeva dijeta se peti dan ponavlja od početka.




Salata od bundeve je veoma korisna, kao i bundevin sok. Ovo povrće možete i lagano kuvati na pari ili u provreloj vodi (najduže 5 minuta). Preporučuje se i dinstana bundeva, pečena u rerni, pa čak i na roštilju. Odlična je kao hladna salata, kao potpuno samostalni obrok. U našoj narodnoj medicini ovo povrće je poznato kao moćan diuretik.

KAKVA SU ISKUSTVA SA BUNDEVA DIJETOM

Dosadašnja praksa i iskustva polaznika sa ovom dijetom su veoma pozitivna. Najbolje je da se bundeva dijeta praktikuje upravo sada u jesenjem periodu. Tada nam je ovo povrće i najzastupljenije i najukusnije. Nemojte preterati sa dijetom, smete je držati najduže četrnaest dana.

Ovo je sasvim dovoljno da skinete višak vaših kilograma i detoksikujete organizam od nagomilanih štetnih toksina. Ono na šta trebate obratiti pažnju je da jedete vaše porcije uvek tačno na vreme, po satnici koju ste sebi odredili tokom ovog perioda.bundeva dijeta iskustvaPijte dosta mineralne vode, čaj i kafu pijte isključivo nezaslađene. U dijetu ubacujte i lagane užine od sezonskog voća(bez banana po mogućnosti). Vaše telo će se detoksikovati i u potpunosti podmladiti. Kontraindikacije sa ovom dijetom nisu zabeležene. Ne bi je smele praktikovati osobe koje imaju probleme sa probavnim organima i digestivnim traktom.

Uz predložen jelovnik kojeg se trebate striktno pridržavati, bundeva dijeta predlaže i obaveznu tridesetominutnu šetnju u prirodi i rekreaciju u vidu vožnje bicikla i laganih vežbi. Osim ploda veoma su korisne i semenke bundeve za zdravlje. Ipak, nemojte ih koristiti za vreme dijete sa bundevom, jer su one veoma kalorične. Stoga i nisu poželjne u svakodnevnoj ishrani.



Bundeva dijeta je odličan izbor za obolele od šećerne bolesti,osobe sa povećanim masnoćama u krvi.  Odgovara i pacijentima sa bolestima želuca i tankog creva. Osim njih ustanovljeno je da bundeve prijaju i obolelima od ljuspavice – psorijaze.



Preuzeto sa stranice: http://dijetamesecevemene.com/dijete-za-mrsavljenje/bundeva-dijeta-sa-bundevom-iskustva/

KAKO SAM IZLIJEČILA TUMOR NA MATERNICI: ŽENA (56) OTKRILA MOĆNU SMJESU OD TRI SASTOJKA! (RECEPT)


Riječ je o smjesi od tri sastojka, koji treba uzimati tri puta dnevno po jednu žlicu, pola sata nakon obroka.



Ženi po imenu Veselina Stević otkriven je miom (tumor) na maternici. Nakon pregleda i prognoza liječnika, ona je odlučila da se pokuša izliječiti prirodnim putem.

Čula je za prirodni lijek od aloe vere pa je odlučila da ga primjenjuje neko vrijeme i vidi što će se dogoditi. Nakon nekog vremena, ponovno je otišla na pregled i ostala u čudu.

“Poslije upotrebe alojinog soka, miomi su potpuno nestali”, tvrdi žena.



Riječ je o smjesi od tri sastojka, koju treba uzimati tri puta dnevno po jednu žlicu, pola sata nakon obroka.

“Za liječenje onkoloških bolesnika kojima je potrebna pojačana prehrana s mnogo vitamina, preporučujem smjesu od 100 g soka od aloje, pomiješanog sa 500 g mljevenih oraha i 300 g prirodnog meda”, otkiva Veselina.





Smjesu treba čuvati na hladnom i tamnom mjestu.

Inače, aloe vera poznata je kao lijek još od davnina, a zabilježeno je da su je u medicinske svrhe koristili čak i Kleopatra, Aristotel, Aleksandar Veliki i kralj Solomon.

Poznata je i misao Christophera Columba:

Postoje četiri biljke koje su neophodne čovjeku: pšenica, grožđe, masline i aloe vera. Prva hrani, druga pruža radost srcu, treća pruža harmoniju, a četvrta čovjeka čini zdravim. “

U Indiji se ova moćna biljka koristi više od 5.000 godina, jer se vjeruje da pomaže u liječenju tuberkuloze, astme, čira na želucu, reumatizma, svih bolesti ženskih reproduktivnih organa pa čak i raka.

Izvor: stil.kurir.rs/dnevni.rs

KLINČIĆ: JEDAN OD NAJLJEKOVITIJIH ZAČINA NA SVIJETU!


Zacijelo ste ga već kušali u toplim zimskim napitcima ili u domaćim slasticama, poput medenjaka. No sigurno ste ga, bar u tragovima, isprobali u zubnim pastama ili losionima za tijelo, mirisnim parfemima.



Riječ je o klinčiću, poznatom i pod latinskim nazivom Syzygium aromaticum. Na latinskom se zove i clavus, što znači čavao, na koji i liči. Klinčići su duljine između 12 i 16 mm i cvjetni su pupoljak stabla karanfilovca. Miris im je topao, opor i aromatičan, a okus slatkasto-trpak i vrlo jak, zbog čega je danas klinčić jedan od najslavnijih začina na svijetu i ima uistinu široku upotrebu.

U naše krajeve davno su ga donijeli pomorci sa svojih putovanja. No on je i moćna ljekovita biljka s provjerenim djelovanjem protiv upala, bolova, oksidacije i karcinoma.

Ljekovita svojstva klinčića

Iako mali, klinčić je moćan lijek za mnoge bolesti. Glavni sastojak klinčića je eugenol, kojemu je glavno obilježje protuupalno djelovanje. Osim toga, sadrži minerale kalcij, željezo, magnezij, fosfor, cink, bakar, mangan i selen. Bogat je vitaminima C, B6, E, K, folnom kiselinom, tiaminom, riboflavinom i niacinom.

Konzumiranje klinčića može pomoći kod niza bolesti, unutarnjih ili vanjskih. Kao dodatak prehrani, ovaj začin može biti korišten cijeli, mljeven ili koncentriran kao ulje.

Prva pomoć kod zubobolje i lošeg daha. Klinčić se od davnina koristi za uklanjanje lošeg daha. Utvrđeno je da ima analgetička svojstva, a posebice djeluje kod zubobolje. U nekim zemljama stomatolozi rabe njegovo ulje za dezinfekciju zuba prije operacije, zbog snažnog antibakterijskog djelovanja.

Kako vama može pomoći?

Cijeli klinčić možete staviti na desni, što bliže bolnom području, zubu koji je problematičan. Zadržite ga ondje. Tanka kožna membrana desni lako upija ulje iz njega te pruža trenutno olakšanje, što ćete i sami ubrzo primijetiti.

Ubija jajašca parazita i loše bakterije

Klinčić djeluje kao antimikrobni agent, ubijajući parazite i bakterije u probavnom traktu. U primjerenim dozama olakšava i prekomjernu nadutost i grčeve.

Antiparazitno čišćenje uljem klinčića jedna je od najdjelotvornijih metoda čišćenja cjelokupnog ogranizma, zato i jest jedan od tri sastojka poznatog antiparazitnog programa dr. Hulde Clark. Ubija sve mikroskopske vrste protozoa i jajašca parazita, koja se drugim sredstvima ne mogu ukloniti iz tijela.

Učinkovit je protiv mnogih vrsta gljivica uključujući i Candidu, kao i bakterija streptokoka, stafilokoka i pneumokoka.

Koristite ga u čaju i drugim napitcima, svakodnevno, u malim dozama, kako biste povoljno utjecali na svoju probavu i jačanje imuniteta.

Prirodni afrodizijak

Klinčić je poznati prirodni afrodizijak.






Način uporabe:

– Popijte dvije šalice čaja od klinčića svaki dan ili uzimajte dvije kapsule klinčića u prahu dva puta dnevno.

Čaj od klinčića napravite na sljedeći način:

– 2-3 klinčića prelijte sa 2,5 dcl vruće vode i ostavite poklopljeno 15 minuta, da odstoji.

Nakon toga, čaj procijedite i popijte.

Rastvara opasne krvne ugruške

Znanstveno je potvrđeno da je klinčić među najzdravijim začinima svijeta zbog svojih antioksidativnih svojstava. Postoje i dokazi da određeni spojevi u klinčiću djeluju kao antihistaminici. To je jedan od najsnažnijih prirodnih rastvarača krvnih ugrušaka. Danski su istraživači otkrili klinčić u rastvaranju krvnih ugrušaka ima jače djelovanje od aspirina, koji je mnogima dio terapije u liječenju visokog tlaka i povišenog kolesterola u krvi.

Uništava rak dojke

Eugenol, glavno eterično ulje u klinčiću, ubija preko 91 posto stanica tri vrste raka dojke, pokazalo je istraživanje provedeno u laboratorijskim uvjetima. U drugom istraživanju, u kojem je eugenol davan miševima, usporio je rast stanica raka dojke za 78 posto za samo četiri tjedna.

Nedavna su istraživanja potvrdila njegovu moćnu aktivnost i protiv drugih vrsta karcinoma – prostate, pluća, grla i kože. Indija je jedna od zemalja s najvišom potrošnjom klinčića pa nije slučajno da je u toj zemlji stopa raka dojke za 75 posto niža nego u Europi i u Sjedinjenim Državama.

Klinčići su stoga vrlo zdrav dodatak uravnoteženoj prehrani utemeljenoj na organskom voću i povrću.

Ljekovito djelovanje klinčića



– liječi nesanicu
– regulira šećer u krvi
– smiruje upale
– ublažava bol, osobito zubobolju
– uništava bakterije
– uklanja mučninu i povraćanje
– potiče izlučivanje sluzi
– pomaže radu jetre
– liječi upalu usne šupljine i grla

Tinktura od klinčića:Cloves

Sastojci:

– 20 grama klinčića
– 1 dcl 70-postotnog alkohola

Klinčiće na grubo sameljite, prelijte alkoholom i ostavite u zatvorenoj staklenci dva tjedna. Procijedite tinkturu i uzimajte 2 do 4 kapi, u čaši vode.

Koristite je za ispiranje i grgljanje usne šupljine i grla.

Ruski napitak protiv gripe i upale grla

Znanstvenici su potvrdili djelotvornost ovog ruskog narodnog napitka protiv prehlade i upale grla.

Sastojci:

– 2 dcl tople vode
– 1 čajna žličica svježeg naribanog hrena
– 1 čajna žličica mljevenih klinčića
– 1 čajna žlica meda






U čaši tople vode pomiješajte sastojke i lagano pijte. Povremeno promiješajte, da se hren ne slegne.

Ljekovito kuhano vino

Skuhajte četiri dcl crnog vina s dva dcl vode. Dodajte dva klinčića, komadić vanilije, tri anisa, sušenog đumbira (koliko stane na vrh noža) i meda po želji.

Ovaj topli napitak podići će vaš imunitet, pomoći kod probavnih problema, zaštititi vas od gripe i prehlade.

Testirajte svoj klinčić

Da biste provjerili kvalitetu klinčića, ubacite ga u čašu vode. Ako pluta okomito, dobar je – plutanje je znak da sadrži kvalitetna i ljekovita ulja kojima duguje svoju djelotvornost i popularnost. Ako pluta vodoravno ili potone u čaši, to je znak da ga ne trebate koristiti.

Klinčić u kulinarstvu

Osim što je neizostavan začin za zimi popularno kuhano vino, klinčićem se aromatiziraju brojna slatka i slana jela.

Bogato začinjeni kolači, keksi, pudinzi ili slatki kruhovi nerijetko u svojem receptu sadrže klinčić u kombinaciji s cimetom, a katkad i đumbirom. Klinčić izvrsno povezuje okus jabuka i krušaka pa se rabi u pripravi pita i torti od jabuka i krušaka ili voćnih umaka i kompota. S obzirom da je njegov okus vrlo intenzivan, nužno ga je pri kuhanju postupno i pažljivo dozirati.

Cjeloviti klinčići ukusni su u juhama od graška i graha ili zapečenom grahu s čilijem, gdje njihova snažna, jetka mirodijska karakteristika daje punoću okusa.

Isto tako, u očišćenu glavicu luka može se utisnuti nekoliko cjelovitih klinčića pa dodati riži prilikom pirjanja. Klinčić je prisutan u mnogim kombinacijama začina, npr. u mješavini za kiseljenje povrća ili u mješavini začina za pečenje. Najbolje ga je kupovati u cjelovitom obliku, jer pakiran u prahu brzo gubi okus, a i njegova ljekovita svojstva propadaju. Cijele klinčiće se preporučuje potrošiti u roku od godinu dana, a mljevene unutar šest mjeseci.

Budući da je vrlo čvrste strukture, teško ga je usitniti pa se savjetuje samljeti ga u mlincu za kavu. Sprema se u zatvorene posude i drži na suhom i tamnom mjestu. Svježinu začina moguće je produžiti čuvanjem u hladnjaku.

Umak od jabuka i brusnica

Sastojci:

– 350 grama brusnica
– jedna nasjeckana jabuka
– 1/3 šalice javorovog sirupa
– 1/2 žličice cimeta
– 1/2 žličice klinčića
– 1/4 žličice đumbira

Pomiješajte sastojke u posudi i zagrijte ih do vrenja. Smanjite vatru, pustite da umak lagano vrije i povremeno promiješajte. Umak je gotov nakon što brusnice počnu pucati, a jabuke omekšaju, za otprilike deset minuta.

Poslužite ga uz jela sa seitanom i uživajte u punoći okusa.

Mjere opreza

– Trudnice i dojilje ne bi smjele koristiti klinčić.

– Klinčić ne smijete koristiti ni dva tjedna prije bilo kakve operacije.

Izvor: alternativa-za-vas.com

NAJBITNIJE LEKOVITE BILJKE U ZIMSKOM PERIODU

Koje su to najbitnije lekovite biljke u zimskom periodu ? Ne dozvolite da vas ove zime razne bolesti,kao sto su grip ili obična prehlada, sputavaju da uživate u čarima ovog godišnjeg doba. Ne trošite bogatsvo na gomilu lekova koji mogu imati ozbiljne nuspojave već koristite lekovito bilje ili tinkture. Ovde ćemo nabrojati samo neke.

Cimet
Nemojte se samo zabrinuti kada dobijete prehladu. Zagrejte se iznutra, takođe. „Cimet se koristi za zagrevanje tela i čisti zagušavanje sluzi usled prehlade i gripa.





Echinacea (Echinacea purpurea)
Ne bi ova lista bila potpuna bez Echinacee, predstavnika lekovitog bilja. Biljka je najefikasnija ako se koristi u najranijoj fazi infekcije. Koristite ga kao čaj od korena,kuvajte u vodi 10 minuta a možete i kupiti tinkturu u slučaju da ne možete da nabavite koren.

Beli luk
Ljudi su koristili beli luk za zdravlje i ozdravljenje već više od 5.000 godina sa dobrim razlogom. Uz antivirusno,protivupalno i antifungalno dejstvo, beli luk je švajcarski nož u svetu lekovitog bilja, pa ne čudi da je istraživanje pokazalo da je beli luk najbolji u sprečavanju prehlade.

Đumbir (Zingiber officinale)
Đumbir je dijaforetik, ili jedinjenje koje izaziva znojenje. To ga čini delotvornim za razbijanje groznice i olakšava druge simptome prehlade ili gripa.

Ren (Armoracia rusticana)
Ne samo da je ovaj ljuti koren bogat vitaminom C, on takođe sadrži izocijanate i sulforafane, dva jedinjenja koji otklanjaju zatvor.






Origano (Origanum vulgare)
Nije stranac u većini naših kuhinja , origano čini veliki lek za kašalj ili kao čaj ili kao para za inhalaciju.

Crvena detelina (Trifolium pratense)
Ovi lepi roze cvetovi rastu u celoj Evropi i koriste se za iskašljavanje. Biljka je tradicionalni lek za kašalj, bronhitis, i zagušenje u prsima, čišćenje krvi, ,za stabilizovanje ženskih hormona itd. Pijte biljku kao umirujući čaj od suvog cveća koje ćete kuvati u vrućoj vodi 10 minuta.

Simptomi nedostatka magnezija – Obavezno pročitajte

Magnezij je vrlo važan za ljudsko tijelo jer sudjeluje u više od 300 metaboličkih procesa u tijelu.
simptomi-nedostatka-magnezija

Svakom od nas je potreban magnezij
Magnezij je osmi najčešći mineral na Zemlji, a treći najčešći u morskoj vodi. Više je samo natrija. Za nas je najvažniji podatak da je magnezij četvrti najčešći mineral u ljudskom tijelu. Najviše ga ima u kostima i zubima (oko 60-65%), a ostatak je u mišićnom tkivu i stanicama, i u krvi.




Uloga magnezija u ljudskom tijelu je velika. Pomaže u unapređenju metaboličkih procesa, uključujući oslobađanje energije iz hrane i njegovog prijenosa kroz tijelo, i sudjeluje u stvaranju proteina. Bez toga metabolizam ugljikohidrata, proteina i masti ne bi bio moguć.

Također, svaka stanica u ljudskom tijelu treba odgovarajuću količinu magnezija, jer u protivnom njihovo djelovanje slabi. Magnezij djeluje zajedno s kalcijem za kontrolu električnog impulsa u stanicama.

Koncentracija magnezija u zdravim stanicama je mnogo veća od kalcija, a taj odnos je vrlo važan. Njihova međusobna ravnoteža i djelovanje su važni kako bi se spriječilo nakupljanje kalcija u stanicama, koje može dovesti do razdražljivosti, oslabljenog djelovanja stanica ili njihovog odumiranja.

Nedostatak magnezija između ostalog uzrokuje:
-glavobolju

-migrenu

-Umori

-vrtoglavicu

-pospanost

-nervozu

-razdražljivost

-boli u mišićima

-grčenje mišića

-gubitak apetita






Budući da tijelo nedostatak magnezija nadomješta tako da ga crpi iz kostiju, duži nedostatak magnezija može biti vrlo opasan.

Osigurajte dovoljno magnezija
Tijelo ne može samo stvoriti magnezij, pa ga je potrebno unijeti kroz svakodnevnu hranu i piće. Dnevne potrebe magnezija odraslog čovjeka su 300-400 mg, a možete ih zadovoljiti tako da svakodnevno pijete 3-4 dcl prirodne mineralne vode koja sadrži magnezij. Tijekom trudnoće, dojenja i tijekom razdoblja intenzivnog rasta, potrebe za magnezijem se veće. Više magnezija je potrebno i sportašima i ljudima s bolesnim srcem.

Nedostatak magnezija se može pojaviti i zbog određenih fizioloških stanja kao proljev, povraćanje, upotreba laksativa, dijabetes i problemi sa štitnjačom.

Hrana koja je dobar izvor magnezija:
-zelena lisnato povrće (špinat, blitva)

-orašasti plodovi (bademi, brazilski oraščići, orasi)

-semenke bundeve

-suncokretove sjemenke

-paprika

-smokve

-banana

Kod većeg nedostatka magnezija, stručnjaci preporučuju dodatke prehrani.
Izvor:kiwi

KURKUMA: DEFINITIVNO NAJZDRAVIJA BILJKA! EVO KAKO JE UZIMATI ZA NAJBOLJI UČINAK

Kurkuma je postala broj 1 svih zdravih biljaka na svetu! Ona pruža toliko širok raspon zdravstvenih prednosti da je to jednostavno zapanjujuće!

Kurkuma sadrži kurkumin, identifikovan kao osnovni aktivni sastojak, koji postiže više od 150 potencijalno terapijskih delatnosti, a uključuje antioksidativna, protivupalna i antikancerogena svojstva. Ne postoji nijedan drugi prirodni sastojak na svetu koji je efikasniji za smanjenje upala u telu od kurkume!

Ali morate osigurati da moćnu kurkumu vaše telo koristi ispravno. U tu svrhu morate naučiti kako je konzumirati.

Kao prvo, nabavite kurkumu eko uzgoja u prahu. Lako se nalazi i lako se dozira. Ne morate se zamarati sa svežim korenom koji se u zadnje vreme može kupiti u bio trgovinama. On liči na đumbir i slično se i priprema (ista biljna porodica).





Kurkuma je topiva u ulju, što znači da biste je trebali kombinovati s nekom masnoćom za optimalnu apsorpciju hranjivih sastojaka. Priprema se najčešće s organskim devičanskim uljem kokosa ili ekstra devičanskim maslinovim uljem.

Dnevna preporučena količina kurkume bi iznosila od 3 g do 10 g (izbrojite direktno uzimanje i dodavanje hrani), s vremenom se još malo može povećati.

Dakle, otprilike 1 supena kašika kurkume je preporučeni dnevni unos za odrasle. Za maksimalni učinak trebali biste to uzimati na dnevnoj bazi ili barem tri puta nedeljno.

Starije osobe i deca mlađa od 6 godina trebala bi smanjiti dozu na pola (1/2 supene kašike) jednom nedeljno prvi put, a zatim povećati iznos do doze koja odgovara pojedincu. Ako kurkuma uzrokuje probavne smetnje ili nepoželjne reakcije, posavetujte se s lekarom.

Važno: Kombinujte kurkumu i crni biber kako bi maksimizovali učinak. Kada se ovo uzme zajedno, crni biber povećava bioraspoloživost kurkume od 2000%.

Savršena kombinacija: kurkuma, maslinovo ulje i crni biber
Pažnja! Nikad ne uzimati na prazan želudac.

Ako se borite s žučnim kamencem, konsultujte se sa svojim lekarom pre nego što kurkumu dodate u svoj prehrambeni plan (kurkuma povećava proizvodnju žuči i može pogoršati vaše stanje)



Nemojte je kombinovati sa lekovima protiv zgrušavanja krvi poput aspirina, ibuprofena ili varfarina (marivarin, martefarin), jer kurkuma, takođe, razređuje krv.






Koji je najbolji oblik konzumiranja?

Većina ljudi je dodaje u šoljicu toplog mleka.

Takođe, poznat recept je i onaj dr C. Andersona: Pomešajte 1/4 supene kašike kurkume s 1/2 supene kašike maslinovog ulja. U to dodate veći prstohvat svežeg samlevenog crnog papra. Ta tri sastojka pomešajte u čaši. Možete ovu smjesu konzumirati samu, ali je i dodavati raznim jelima, supama i salatama. Samo pripazite da ako ih koristite u kuvanim jelima, da ove sastojke ne prokuvate previše, već da ih dodate na samom kraju. Ako ih konzumirate same, pomešajte ih s malo vode.

Popularan je i čaj od kurkume:

– 1 šoljica tople (ne vruće) vode
– ¼ supene kašike kurkume
– Sok od pola limuna
– Prstihvat cimeta (proizvoljno)
– 1/8 supena kašika meda (ne metalna)
– supena kašika kokosovog ulja

Priprema: Nakon što zagrejete vodu, dodajte kurkumu, limunov sok i med, kašiku kokosovog ulja i dobro promešajte. Kurkuma će se spustiti na dno šoljice, tako da i dalje nastavite mešati vodu dok pijete i tako ćete iskoristiti sve prednosti kurkume. Pobrinite se da vodu popijete dok je još topla.

Ako ste bolesni ili želite maksimalan učinak kurkume, možete kupiti i preparat Kurkumin, izdvojeni aktivni sastojak kurkume. On je izuzetno jak i posavetujte se sa stručnjakom pre njegovog uzimanja.

Dodavanje kurkume kod kuvanja je vrlo popularno i praktično jer ona daje lepu žutu boju, a nema ukus koji skroz preuzima aromu jela. Kurkumu možete koristiti u pripremi slatkih i slanih jela. Možete je dodati u rižoto, voćne salate, salatne dresinge, jela od povrća, umake, kus kus, krumpir, palačinke, kolače… Obično je dovoljno samo 1/2 – 1 kašika kurkume. Nemojte preterati, jer će jelo imati previše intenzivan miris. Kurkumu, kada je to moguće, dodajte jelima pri kraju jer ćete tako maksimalno sačuvati njena lekovita svojstva.

Ako vam uopšte ne odgovara ukus kurkume, možete je konzumirati i u obliku kapsula. Kupite prazne kapsule u apoteci i sami ih punite prahom kurkume i popijte 2-3 kapsule dnevno uz obrok. Ako ste vegetarijanac, tražite kapsule bez želatina. Jako praktičan način uzimanja kurkume!

Prah kurkume dobro je čuvati u tamnim staklenim bočicama na tamnom, suvom mjestu (ne u frižideru), iz razloga što kurkumin gubi svoju boju i oštrinu izlaganjem direktnom svetlu.

izvor:zdravljeipriroda.org

List kupusa i med – prirodan lijek za kašalj i bronhitis

Vrlo često se teško oslobađamo upornog kašlja. Ponekad čak ni lijekovi ne pomažu. Jedan od najpoznatijih i zaista najdjelotvornijih načina borbe s kašljem je list kupusa s medom. To je zaista “zlatno” sredstvo protiv kašlja.

Za ovo liječenje nema dobna ograničenja, podjednako je učinkovit, kako za malu djecu, tako i za odrasle ljude.



Za početak liječenje, bit će vam potrebna 1 glavica kupusa i med. Evo što trebate učiniti:
Polako odvojite jedan list od glavice. List kupusa treba spustiti na nekoliko minuta u vrelu vodu. Postaće topao i mekan. Potom jednu stranu namazati medom. Tu stranu, gdje je med, staviti na grudi bolesnika. Odgore se stavlja najlonska vrećica i umotava se šalom ili ručnikom. Postupak se provodi pred spavanje.



Ako kašalj jak, bit će potrebna dva lista kupusa – jedan se stavlja na grudi, a drugi na leđa. Oblog skinuti ujutro. Koža je obrisana vlažnom krpom, ili se ispire mjesto gdje je bio oblog, i sve sve što je on izvukao.






Ako bronhitis u začetku, rezultat ce biti vidljiv već nakon prve procedure. Liječenje se provodi od pet do sedam noći. I uskoro, od opterećujućeg kašlja, neće ostati ni traga.
Aktivni sastojci meda i kupusa, a također i toplina, doprinose smanjenju kašlja, ai nestanku upalnog procesa. Med naizmjenično možete zamjenjivati s toplim ricinusovim uljem.
Izvor:uspesnazena

KAKO NAPRAVITI DOMAĆE JABUKOVO SIRĆE?

Razlika između industrijskog i domaćeg jabukovog sirćeta je takva i tolika da je teško uopšte i praviti poređenja. Osnovna razlika: domaće jabukovo sirće miriši na jabuke, a što se tiče kiseline mnogo više podsjeća na kiseliji sok od jabuke nego na mnogo kiselije industrijsko sirće.
Ono što je otežavajaća okolnost za izradu domaćeg voćnog sirćeta je vrijeme i prostor. To znači da je potrebno utrošiti malo više slobodnog vremena, a drugo, može da predstavlja problem ako nemate adekvatan prostor (podrum, šupu ili ostavu) za čuvanje i odležavanje sirćeta.
Ako ipak radije kupujete jabukovo sirće, pošto postoje različite vrste, treba da obratite pažnju na procenat kiseline. Znam da je u prodavnicama moglo da se kupi sirće od divlje jabuke sa svega 2% sirćetne kiseline. Uglavnom, bar koliko sam primjetila, najčešće se prodaje jabukovo sirće sa 4% sirćetne kiseline, mada je bilo da se pronađe čak i sa 6%. Priznajem da odavno nisam kupovala sirće u prodavnici, možda se nešto u međuvremenu i promjenilo?

U svakom slučaju, ako riješite da sami pravite jabukovo sirće treba da znate i da je ono najslabije tj. najmanje kiselo u poređenju sa svim ostalim kupovnim iz prodavnice.





Kako ja pravim jabukovo sirće? Kolika je potrebna količina jabuka? Količina jabuka zavisi od onoga što sam već pomenula na početku, a to je vreme i prostor. Ako imate veće posude i mjesto gde ćete ih držati, ili ako godišnje trošite mnogo sirćeta, onda ćete praviti od više jabuka.

Što se mene tiče, pravim od nekih 10 kg jabuka i to sirće mi traje cijele godine, pa i više.

Najveći problem je pronaći neprskane ili organske jabuke. Ako nemate svoje jabuke, ili ako ne poznajete nekog ko ih gaji bez tretiranja hemikalijama, ili ako ne znate gdje mogu da se nađu divlje jabuke, teško ćete nabaviti baš “neprskane-neprskane”. Sve jabuke su manje ili više tretirane. Uglavnom svakako vam za sirće nisu potrebne one najveće i najljepše jabuke, birajte one najjeftinije i one što lošije izgledaju (samo da ne budu sasušene ili pokvarene). Nije problem ni ako su crvljive, jedino što će vam u tom slučaju biti potrebno više vremena da ih očistite.

Jabuke prvo dobro operite i očistite. Obavezno bacite semenke. Očišćene jabuke sameljite ili u blenderu ili na mašini na meso ili ih usitnite na neki treći način. Samljevene jabuke stavite u burence ili staklenu teglu (što zavisi od količine jabuka koje imate). Jabuke dobro izgnječite da puste svoj sok. Izgnječite ih ili rukama ili udarajte tj. tapkajte dnom staklene flaše dok ne puste sok.
Kada ste izgnječili jabuke, prelijte ih vodom u kojoj ste otopili šećer na sljedeći način – na 5 kg mljevenih jabuka potrebno je oko 200 g šećera i najmanje 2 l vode.

Šta to znači? Ako su jabuke kisele ili zelene stavite više šećera (možete i 500 g na 5 kg). Da li će vam trebati više vode zavisi i od toga koliko su sočne jabuke. Ako sipate više vode imaćete i više sirćeta, ali blažeg – a to ne bi trebao da vam bude cilj. Voda se dodaje jer je bitno da jabuke ne ostanu na suvom, moraju da plivaju u tečnosti – u svom soku ili u vodi.




Ako nema tečnosti neće biti ni sirćeta, a osim toga i ako je smješa previše suva veća je vjerovatnoća da se uplijesni tj. pokvari. Takođe, dosta tečnosti će ispariti, tj. dosta ćete izgubiti tokom trajanja cijelog procesa. Vodite računa da posudu ne napunite do vrha da vam sadržina ne bi iskipila iz posude. Ostavite bar 1/4 praznu.

Posudu sa jabukama prekrijte krpom ili gazom. Nemojte držati potpuno zatvorenu posudu jer ne treba da pravite kominu za rakiju, tj. ne želite alkohol nego samo sirće.

Dodavanje šećera jabukama je obavezan sastojak zbog procesa fermentacije, odnosno služi za razvoj bakterija koje će na kraju od jabuka i šećera napraviti sirće. Za razliku od fermentacije u procesu pravljenja alkohola kao npr. vina ili komine za rakiju, sve je mnogo jednostavnije i lakše. Ne morate brinuti o tome da se voće ne ukiseli 😉

Fermentacija jabuka traje nekih desetak dana na toplom mjestu – možete ih držati i na terasi na suncu. U početku, kada krene vrenje, jabuke će se podići na površinu. Znak da je fermentacija završena je da jabuke padnu na dno posude (naravno pod uslovom da ste sipali dovoljno vode, kao što sam već napomenula). Zato tih prvih desetak dana uzmite kao okvirno vrijeme, jer ono može biti možda i kraće ili duže u zavisnosti od toplote. U prevodu: što je toplije, proces vrenja se brže odvija i obratno.

Kada prestane vrenje, procijedite sirće od jabuka u veći stakleni balon. Procijeđeno sirće držite na hladnijem i tamnom mjestu kao što su podrumi ili ostave jer mu slijedi period “odležavanja”.

Na svakih desetak dana treba da pretačete sirće kako bi se izbistrilo, što znači da treba da ga presipate preko gaze u drugu posudu i da bacite talog koji se u međuvremenu slegnuo. To je proces koji traje i treba imati strpljenja i živaca da sve to ponavljate više puta. Što više procjeđujete imaćete bistrije sirće. Takođe, sasvim normalno je da se na vrhu flaše ili posude u kojoj čuvate sirće formira “gljiva” – bacite je kad procjeđujete, ali te gljive se stvaraju i u industrijski proizvedenom sirćetu, što spada u normalan proces.

Sirće je za upotrebu i čim ga prvi put procijedite, ali kao i vino, odležavanjem ćete dobiti bolji ukus i miris. Pošto sirće pravim već nekoliko godina, trenutno koristim ono od prije dvije godine. Odlično je!

Izvor: kuvarancije.com

ZOVA LIJEČI I NAJOPASNIJE BOLESTI: EVO KAKO SE PRAVI SOK, ČAJ I LJEKOVITI MED!

Zbog izuzetno toplog vremena, zova je ove godine procvjetala ranije. Vrijeme je da pronađete drvo zove koje je udaljeno od zagađenja i da uberete cvjetove, pa od njih napravite ljekoviti sok ili čaj.

Naši preci su decenijama koristili zovu u korist zdravlja, a pri tome su uživali u izuzetno ukusnim napicima.

Za zovu kažu da je jedna od najljekovitijih biljaka na svetu jer sadrži velike količine flavonoida, karotena, vitamina C.





Do sada je poznato da zova liječi grip, zapušene sinuse, bronhitis, astmu i alergije. Takođe, dokazano je da sok od zove popravlja imunitet, a pomaže i kod dijabetesa i zatvora.

Čaj protiv kašlja

Čaj od suhih cvjetova zove liječi uporan i suv kašalj. Ovaj čaj možete da dajete i djeci, samo je važno da se prije posavjetujete sa svojim ljekarom. Sve što treba da uradite je da cvjetove zove osušite na tamnom i suvom mjestu i da ih tako suhe smrvite u teglu i čuvate za čaj.

Losion za osjetljivu kožu
Losion do zove čini čuda za osjetljivu kožu. Pravi se tako što sa dvije šolje ključale vode prelijete 25 grama osušenog cvjeta zove i poklopite. Kada se ohladi, procijedite u čistu staklenu posudu i čuvajte u frižideru.



Losionom natopite komadić vate i očistite lice. On umiruje i osvježava osjetljivu kožu. Losion od zove bi trebalo da upotrebite tokom naredna tri dana.

Sok od zove

Svi najradije tokom ljetnjih dana pijemo sok od zove. On se veoma jednostavno pravi. U 1 litru hladne vode potopite 20 cvjetova svježe zove. Neka stoji na hladnome mjestu (ali ne u frižideru) 24 sata. Procijedite, dodajte 800 grama šećera i sok od 1 limuna i ostavite da odstoji još 24 sata. Povremeno promješajte, da se šećer rastopi. Procijediti kroz duplu gazu i sipati u boce.





Ovaj sok se pije razređen sa vodom, a možete koristiti i mineralnu gaziranu vodu za pripremu soka.

Crna zova, lijek protiv raka

Jedan čovjek iz Bugarske, napravio je pravu pometnju tvrdeći da mu je lijek od crne zove pomogao da pobijedi rak. Crna zova raste oko riječnih kanala, i daje plod koji podsjeća na borovnice.

Plodovi sazrijevaju krajem avgusta i početkom septembra. Plod treba da bude dobro zreo da bi imao ljekovita svojstva. Kada uberete bobice, operite ih i stavite u tegle, ređajući naizmjenično jedan red bobica, pa jedan red šećera, dok se tegla se ne napuni do vrha.

Čuvajte teglu na mjestu gdje ima sunca, tako da može da dođe do vrenja. Nakon dve nedelje, teglu treba zatvoriti i staviti u frižider.

Možete napraviti 2, 3 ili 4 tegle, ali morate imati najmanje dvije da biste imali dovoljno ovog ljeka do iduće godine. Uzimajte najmanje 1 kašičicu svakog jutra na prazan stomak, 10 minuta prije obroka. Oni koji su koristili ovaj lijek kažu da im se jednom pobijeđen rak nije više vraćao.

kurir.rs

Baka Ema je doživjela 117. godinu života! Njena tajna je u ovoj stvari koju jede SVAKI DAN (FOTO) (VIDEO)

Već 90 godina jednu namirnicu nikako ne preskače i misli da je to tajna njene dugovječnosti.


Najstarija žena na svijetu (117) je riješila da sa vama podijeli tajnu svoje dugovječnosti. Naravno da se ona svodi na ishranu. Ali sigurno niste ni pomislili da su za njene godine zaslužna jaja. Evo i kako.

Ema Moreno, najstarija osoba na svijetu koja će 27. novembra napuniti 117 godina, kaže da su jaja tajna njene dugovječnosti.





– Jedem tri jajeta dnevno i to je to. I kolače. Ali ne jedem puno, jer nemam zube – rekla je Moreno, koja još uvek zrači bistrinom, jedino je sluh više ne služi.

Jaja jede otkad joj je dijagnostikovana anemija, a to je bilo kada je imala 20 godina. Ljekar joj je preporučio tri jaja dnevno: 2 sirova i jedno kuvano.

Ona se pridržava takve ishrane već 90 godina i vjeruje da je dosad pojela oko 100.000 jaja. Sirova jede redovno, a kuvano nekad zamijeni i prženim, ali sa kapljicom ulja.

Karlo Bava, koji je posljednjih 27 godina njen ljekar, izjavio je da Moreno nikada nije jela puno povrća i voća.

– Kada sam je upoznao jela je 3 jaja dnevno: 2 sirova ujutro, omlet u podne i piletinu za večeru – rekao je Bava.

Dodao je da sada uglavnom jede keks.

Pogledajte njenu priču.



Izvor: telegraf

Riješite se brzo i efikasno bakterija u želdacu (Odlično i protiv Heliko bakterije)

Bakterije u želudcu su veoma česta boljest u današnje vrijeme lječe se jako dugo i teško. Preporučjemo vam siguran ljek protiv bakterija u želudcu na prirodan način.


Smokve u maslinovom ulju su najbolji ljek za bakterije u želudcu




U staklenku-teglu stavite suhe smokve zatim ih prelijete domaćim ne prerađenim maslinovim uljem. Smokve možete izrezati na 4 djela.

Trebalo bi da stoje bar 4o dana pa onda svako jutro uzimajte prije svega po jednu smokvu. Poželjno bi bilo i po malu kašikicu maslinovog ulja u kojem stoje smokve.

Ako nemožete čekat onda napravite dvije tegle pa jednu počnite uzimati nakon sedam dana stajanja. Da bi izlječenje bilo što bolje i što efikasnije trebate svoju ishranu da uskladite sa liječenjem.

Jedite kuhanu blagu hranu bez previše začina naročito ljutih i paprenih.

Nemojte jesti kiselo.





Izbjegavajte masna mesa naročito suhomesnate proizvode. Hranu pripremajte na maslinovom ulju koje je prirodno ne prerađeno.

Što više jedite svježe hrane.

Maslinovo ulje i smokve su kao suho zlato vrijedni prirodni ljekovi, zato čuvajte svoje zdravlje i nagradite se ovim prirodnim zlatom jer zdravlje je najveće bogastvo.

Iskustva govore da kombinacija smokava i maslinovog ulja lječi puno toga naprimjer neplodnost, hemoroide, sva crijevna oboljenja, zatvor, bronhitis, astmu itd..

Izvor: aura

PREPORUKA NUTRICIONISTA: Svako jutra čašu ovog napitka i naslage na stomaku će početi da nestaju!

Za višak kilograma oko stomaka često su kriva lijenja crijeva, koja sprečavaju sagorijevanje masnih naslaga i eliminaciju nečistoća iz organizma.




Nutricionisti tvrde da za to postoji rješenje i to vrlo jednostavno. Odgovor se nalazi u zdravom koktelu koji bi trebalo da zamjeni doručak, a sprema se brzo i lako, pišu Novosti.

Recept:

Potrebno je da šest suhih šljiva svako veče prelijete sa 100 mililitara prokuhane vode, poklopite i ostavite deset minuta da odstoje.

Za to vrijeme u činiju sipajte dve supene kašike ovsenih pahuljica, kašičicu samljevenog lanenog sjemena i isto toliko kakaoa.




Prelijte sa 300 mililitra kefira i dobro izmješajte. Šljive sitno isjeckajte i dodajte u prethodnu smjesu, a potom koktel ostavite u frižideru preko noći i ujutru popijte na prazan stomak.

Poslije mjesec dana konzumiranja ovog napitka, izgubićete tri do pet kilograma i to prvo oko stomaka.

Ne samo da ćete smršati, nego će vam i ten biti ljepši, a kosa i nokti će ojačati.

Izvor: dnevno.rs

Stavite ovu mješavinu pod jezik navečer prije spavanja i NIKADA SE NEĆETE BUDITI UMORNI!

Svakodnevno možete čuti nekoga kako govori: ‘tako sam umoran’… Nisu važni dob ili spol, mnogi ljudi se često žale na umor. Jedan dio tog problema može biti u tome da jednostavno ne ulažemo dovoljno vremena u spavanje.

Umor se često javlja zbog nedostatka sna, a šta prvo radimo da napunimo naše ‘baterije’? Pijemo kafu, odnosno unosimo kofein! Nažalost, on je samo kratkotrajna pomoć…

Ipak, na našu sreću postoji i mješavina koja nam na prirodan način daje energiju, a glavni sastojak je Himalajska sol!

himalajska-sol

Sve što je potrebno je da uzmete 5 kašikica organskog sirovog meda, i jednu čajnu kašiku himalajske soli, te sve pomješate u tegli.

Navečer, prije svakog spavanja ispod jezika stavite samo malu količinu i vidjćete nevjerovatne rezultate.



Izvor: ludodobola.com

ZIMA JE MANJE BEZVEZNA UZ OVE JEDNOSTAVNE SLATKE (ILI SLANE) VRUĆE KIFLE...


Dizana tijesta su laka i jednostavna poslastica, koju skoro uvijek možemo napraviti od namirnica koje imamo u kući, a naročito su dobra za hladne zimske dane.
Ovaj recept imam već dosta godina i ne odustajem od njega. Može se koristiti i za slane i za slatke kiflice, a da osim fila puno ne mijenjate. Ako ih pravim kao slane, premazem ih prije pecenja razmućenim jajetom i pospem krupnom morskom soli ili ih samo filujem sa sirom. Kao slatke filujem ih raznim marmeladama i pospem šećerom u prahu.


 
Potrebno je:
1/2 kg brašna
25 g svježeg kvasca ili jedna kesica suhog
Malo soli
1 jaje
1 supena kašika šećera
2,5 dcl mlijeka



6 supenih kašika ulja
Priprema:
Zamijesiti tijesto, pustiti da odstoji, razvaljati i napraviti dvije ili tri loptice, razvaljati ih i sjeći u 6 ili 8 dijelova, filovati, pa ponovo pustiti da odstoje. Peći na papiru za pečenje 15-20 minuta.
Ove na slici filovane su  pekmezom od šljiva i mojom omiljenom marmeladom od šipka. Volim praviti dizana tijesta, jer su jednostavna i lagana za praviti, uz to zamirišu cijelu kuhinju, svi ih vole i brzo nestanu

UKOLIKO IMATE SLAB SLUH, SVE ŠTO TREBATE URADITI JE OVO… VAŠ SLUH ĆE SE VRATITI U NORMALU ZA 2 DANA

Za oštećenje sluha ima mnogo krivaca, od trauma uha, infekcija pa sve do gena, ali najčešći uzrok gubitka sluha jeste svakodnevna buka. Iz dana u dan buka uzrokuje MIKRO-OŠTEĆENJA slušnih stanica, pa nakon niza godina rezultira pogoršanjem sluha. Prirodni lijekovi su jako učinkoviti, i pomoći će vam da bolje čujete.
Cimet i med
Potrebno je da naravite mješavinu cimeta i meda te da ga koristite dva puta dnevno, ujutro i prije spavanja.
Zeleni čaj i crno vino



Svi znamo da je čaša crnog vina zdrava za naše srce, raspoloženje i imunitet. Antioksidansi štite dlake u unutrašnjem uhu, te na taj način štite vaše
uho od vanjskog uticaja.
Zeleni čaj ima isti uticaj na uho kao i vino.



Kapi od bijelog luka
Bijeli luk je poznat kao najbolji prirodni lijek i koristi se za sve bolesti. Sve što je potrebno jeste da dinstate bijeli luk i maslinovo ulje. Iscjedite svu tečnost iz bijelog luka i procjedite ulje. Svaki dan kapajte 3 do 4 kapljice u uho, nakon čega trebate začepiti uho vatom.

NOVO OTKRIĆE : CARSKI REZ NA PRIRODAN NAČIN !

Većina poroda koji se zakomplikuju, i desi se da se žena ne može poroditi prirodnim putem, završi se carskim rezom.

Najnovija istraživanja su otkrila puno prirodniji i prilagodniji način carskog reza.

U većini zemalja ova metoda se već u veliko koristi. Naučnici su dokazali da primjenom prirodnog carskog reza pruža se brža bliskost i povezanost između majke i dijeteta.




Prirodan carski rez se izvodi na način da liječnici naprave mali rez na abdomenu majke i da se oslobodi samo glava bebe. Nakog čega liječnici puštaju bebu da sama prirodnim putem izađe iz majčinog stomaka.
Kada beba izađe napolje zajedno sa pupčanom vrpcom se stavlja majci na prsa.

Doktori smatraju ovu metodu najefikasnijom metodom poroda ikada otkrivenom.

http://stanjeonline.info

Izrezala je LUK na četiri dijela i dodala OCAT. Minutu kasnije… Ovo je SAVRŠENO!

Luk je veoma zdravo povrće jer ima anituupalna i antioksidansna svojstva. Idealan je kao dodatak mnogim jelima. Luk možete dodavati prilikom isprobavanja novih i interesantnih recepata.




Recept koji ćemo vam navesti je odlična alternativa. Luk pripremljen na ovaj način je mnogo zdraviji od onog izrezanog u kolutiće.

Ono što vam je potrebno jesu crveni luk, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Probajte ovaj recept i nećete se pokajati. Pogledajte video:


Izvor: megagiga

Uzimao je 2 kašike kokosovog ulja 2 puta dnevno tokom 2 mjeseca – Ovo će vas šokirati!

Alzheimerova bolest je veoma teška i uzrokuje gubitak pamćenja. Pedijatrica Mary T. Newport je podijelila priču o svom mužu Steveu kojem je ova bolest dijagnostikovana u njegovim pedesetim godinama.




Njegovi parijetalni i frontalni režnjevi su bili uništeni i izgubio je kratkotrajno pamćenje. Koristio je klasične lijekove namijenjene toj bolesti, ali mu nisu pomagali, piše “Megagiga“…

Samo je izgubio na težini i pao je u depresiju. Njegova žena se zato odlučila okrenuti prirodnom rješenju, a to je kokosovo ulje. Davala je mužu dvije kašike ovog ulja dva puta dnevno uz hranu.

Nakon samo 2 mjeseca nakon ove terapije, Steve je bio sretniji, opušteniji i više je pričao. Nakon samo godinu dana je počeo prepoznavati članove porodice, koje je zbog bolesti zaboravio.

A sva ova poboljšanja su se desila zbog kokosovog ulja. Osim za liječenje Alzheimerove bolesti, kokosovo ulje je odlično i u liječenju epilepsije, Parkinsonove bolesti, multiple skleroze, pa i dijabetesa. Idealno je i za prženje jer nije kalorično.





Istraživanja iz 2004. godine su pokazala da ovo ulje poboljšava memoriju, a ispitano je 20 ljudi oboljelih od Alzheimera. Nekima je dat običan placebo, a nekima kokosovo ulje.

Uočeno je da se broj ketona povećao kod osoba koje su uzele kokosovo ulje, a to povećanje ketona je upravo ono što utiče na rješavanje tih zdravstvenih problema povezanih sa Alzheimerom i drugim bolestima.

Izvor: megagiga

MAGIČNO BILJE: Prirodni recept protiv bora – fantastičan efekat za 7 dana!

Nažalost, pojava bora je neminovna kod svake žene, piše uspesnazena.com! A sa njihovom pojavom počinjemo da se grčevito borimo, koristeći različite kreme, metode i kozmetičke tretmane. Ali, čak i najskuplje kreme ne garantuju nam kompletno izbavljenje od ovih kozmetičkih nesavršenstava, pogotovu što koža vrlo brzo navikava na kupovne kreme i ne daje uvijek odgovarajuće rezultate.

Ako imate vremena i želju pripremiti domaću kremu protiv bora svojim rukama, onda možete iskoristiti ovaj odličan recept.

Već smo pravili domaću kremu protiv bora sa želatinom i masku za zatezanje lica sa efektom botoksa, a sada vam predlažem da isprobate ovaj recept.





Ova domaća krema je idealno sredstvo za njegu kože: hidrira, izravnava ten, smanjuje vidljive bore i usporava proces starenja kože. Njena prednost – prirodni sastojci i bezbijednost. Odgovara svim tipovima kože. Vidljivi rezultati su već za 7 dana. Oni, koji se sa poštovanjem ophode prema svojoj kozi, zavoljeće ovu kremu. Recept je jednostavan i zaista čudesan.

Domaća krema protiv bora. Recept:

Za pripremu kreme biće potrebno:
- 1 supena kašika bademovog ili maslinovog ulja
- 1 žumance
- 1 čajna kašika meda
- 2 čajne kašike apotekarskog vazelina


Priprema kreme

Vazelin otopiti na vodenoj pari. Biće potrebno par minuta. Skinuti sa šporeta i dodati ostale sastojke: med, žumance i ulje.






Sve sastojke temeljno promešati. Mešajte par minuta, dok ne dobijete homogenu smesu.

Preručite u kutiju, može od stare kreme, biće dovoljna kutija od 50 ml.

Laganim, masirajućim pokretima nanosi se na očišćenu kožu. Poslije 30 minuta ukloniti ostatke kreme vatnim diskom umocenim u mineralnu (kiselu) vodu ili vlažnom maramicom za lice.




Ova krema može da vam posluži i kao odlično sredstvo za podmlađujuću Zogan masažu lica.

Napomena:
Krema se upija u kožu duže od sat vremena, tako da treba da se nanosi na lice 2 sata prije spavanja. Kremu čuvajte u frižideru. Kad se potroši, i ako ste zadovoljni, napravite novu mjeru. Pošto su svi sastojci prirodni, nemojte praviti duplu mjeru odmah, da se ne pokvari. Budite lijepi!

Izvor: uspesnazena.com

Napravite najzdraviji hljeb na svijetu, bez brašna!

Ovaj hljeb stimuliše stvaranje crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina, pospešuje uklanjanje kancerogenih i toksičnih materija iz organizma, kao i viška holesterola, a preporučuje se i radi prevencije dijabetesa, arteroskleroze, celulitisa




Ova vrsta hljeba pravi se od proklijalih zrna pšenice, uz minimalni dodatak kvasca i soli, bez aditiva, konzervansa i sličnih materija.

Sve ostale vrste hljeba razlikuju se od ovog, pre svega po tome što sadrže brašno niske biološke vredenosti, sa svojstvima koje ljudski organizam praktično ne može da usvoji.

Ovaj hljeb bez brašna je hranljiv kao i svi ostali pekarski proizvodi, ali i obiluje bogatstvom proteina, vitamina, aminokiselina, masti, ugljenih hidrata i raznih minerala. Samo sadržaj hranljivih vlakana je dvadeset puta veći nego u hljebu koji je uobičajen u širokoj potrošnji.

Redovno konzumiranje ovog hljeba stimuliše stvaranje crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina, pospešuje uklanjanje kancerogenih i toksičnih materija iz organizma, kao i viška holesterola, a preporučuje se i radi prevencije dijabetesa, arteroskleroze, celulitisa.

Da ne dužimo dalje dobrih strana je previše da bi se sve nabrojale, a loše strane, pa jednostavno ih nema.Na ukus se treba pomalo navići jer ovo ipak nije tipičan meki ,naduvani beli hljeb.Ali je zato sve ono što beli hljeb nije.





SASTOJCI

300 g pšeničnog zrna
100 g ječmenih pahuljica
2 supene kašike susama
2 supene kašike lanenog semena
2 supene kašike suncokretovog jezgra 1 kafena kašikica soli
1/2 svjež kvasac+50 mil vode
- Proces izrade ovog neobičnog hljeba je malo poduži,ali stvarno ne traži mnogo vremena da se izradi.Počinje tako što pšenicu prelijemo vodom.Pšenica stoji u vodi tri dana sve dok ne počne da isklijava.Voda se povremeno menja da se pšenica ne bi ukiselila.

- Nakon tri dana pšenicu ocedimo od vode i u malim količinama meljemo mašinom za mlevenje mesa ili u blenderu.Na kraju se dobija masa slična testu.

-U samlevenu pšenicu dodajemo pahuljice po izboru ja sam koristila ječmene .Pahuljice se prvobitno natope mlakom vodom koju kada omeknu stiskanjem dobro ocedimo.

- Masi možemo dodati i razne semenkice po izboru recimo seme suncokreta, lana i susama koje blago popržimo na suvom tiganju pre dodavanja u masu za hljeb.

- U 50 ml vode umešamo pola svežeg (količina je opcionalana može i ceo,mada ja zbog ukusa stavljam samo pola)kvasca sa kašikicom šećera.Kada kvasac nadođe dodamo ga masi za hljeb i zamesimo rukom.Nema potrebe za dodavanjem dodatne količine vode jer je sama pšenica bila dovoljno vlažna.








Masi za hljeb dodamo i kašiku soli, dobro sve sjedinimo i izručimo u kalup za pečenje da odstoji oko 30 min.Naj bolje je koristiti silikonske kalupe jer tada nema potrebe za dodavanjem bilo kakvih masnoća.Dok se masa odmara kalup prekrijemo sa vlažnom krpom da se ne bi stvorila korica pre pečenja.

- Rernu zagrejemo na 220 stepeni celzijusa.Pre pečenja u rernu ubacimo nekoliko kockica leda da bi se rerna zaparila , što omogućava kvascu da još malo digne hljeb pre nego što očvrsne kora.hljeb pečemo oko 45-50 min.Naj bolje je pečenost proveriti drvenim štapićem kao i kod pečenja kolača.

Posluživanje

Nakon što se hljeb ohladi uvijemo ga u tegljivu foliju i čuvamo u frižideru.hljeb možemo raspodeliti i na dnevne porcije i zamrznuti i koristiti po potrebi.

Izvor: coolinarika.com

Soda bikarbona može da preporodi kožu i kosu

Sodu bikarbonu svi imamo u kući, a većina je rijetko kada koristi. Ipak, ona može učiniti čuda s kožom i kosom. Pored toga što izbjeljuje zube, evo za šta sve možete je koristiti.

Piling
Ukoliko pomiješate sodu bikarbonu s vodom, dobit ćete smjesu odličnu za piling lica. Ona će ukloniti sve mrtve stanice s lica i koža će vam izgledati sjajno.





Uklanja naslage
Dodajte sodu bikarbonu u šampon prilikom pranja kose. Ona će ukloniti sve naslage koje su se nataložile na vlasi. Naročito je korisna ako koristite više preparata za njegu kose.

Očistite četke
Ne samo da uklanja naslage s kose, već i sa češlja i četki. Sve što vam je potrebno jeste vruća voda i soda. Pomiješajte ih i potopite četke.

Omekšava zanoktice

Jeste li znali da soda bikarbona omekšava zanoktice? Pomiješajte je s vodom i nanesite na kožicu i nokte četkicom od laka za nokte. Nježno trljajte i riješit ćete problem s zanoktice.






Njega stopala

Vruća voda i soda bikarbona će učiniti čuda s vašim umornim stopalima. Ne samo da će omekšati kožu, već će vas i potpuno relaksirati. Odlično je za pedikuru kod kuće.

Neželjene bradavice

Stručnjaci tvrde da će soda bikarbona u smjesi s limunovim sokom ukloniti neželjene bradavice. Pomiješajte ih i nanesite na bradavicu koju želite ukloniti. Ostavite da se osuši i isperite kosu vodom.

Izvor: zenstvena.com

‘Lažu vam da je dijabetes neizlječiv – njegov pravi uzrok nije nedostatak inzulina’

Dr. Pearson savjetuje vam da hranu kombinirate tako da nikad ne miješate ugljikohidrate s mastima i bjelančevinama, a Matičnjak vam nudi macerat br. 4 – prirodni pripravak koji blagotvorno djeluje protiv dijabetesa: hladno prešano ulje crnog kima s dodacima ljekovitog bilja – sikavice, piskavice i gorke dinje


Dr. David Pearson je američki dijabetolog koji je svoja istraživanja o dijabetesu provodio u SAD-u na velikom uzorku dijabetičara. Naime, samo u SAD-u je više od 36 miliona dijabetičara, a 90 posto njih ima dijabetes tipa 2. Mnogi će reći da su tome sami krivi, jer je dijabetes tipa 2 u velikoj mjeri određen životnim navikama, a njihove u načelu nisu dobre. Zato vrijedi čuti što više o iskustvima dr. Pearsona koji je specijaliziran za proizvodnju inzulina i dijabetes.






Ona su u najmanju ruku dijametralno suprotna od onoga što nas uči konvencionalna medicina. On tvrdi: „Iako su vam rekli da je dijabetes neizlječiv, ja vam kažem da to nije istina“. Druga njegova važna postavka je da pravi uzrok dijabetesa nije nedostatak inzulina. Po dr. Pearsonu, u zdravu stanicu glukoza se vrlo lako apsorbira kroz staničnu opnu, a da bi se to dogodilo nije joj potreban inzulin. Ipak, preduvjet za ovo je da nam krvotok bude čist od zasićenih masnoća i kolesterola. S ovim se ne slažu konvencionalna medicina i farmacija, kaže dr. Pearson, te dodaje kako je pravi uzrok dijabetesa onaj za kojeg „oni ne žele da vi znate“. Ističe kako baš te loše, zasićene masnoće, kolesterol i trigliceridi, koji su veoma ljepljivi, prekrivaju staničnu stijenku preko koje bi ova trebala apsorbirati glukozu. Tako stanica postaje sve slabija, ostaje bez energije, šećer u krvi raste, a vi se osjećate umornima i bezvoljnima. Tijelo sada reagira tako da naša gušterača počinje lučiti inzulin koji prihvata višak glukoze i taloži ga u obliku masnog tkiva. Znači, inzulin tjera naše tijelo da stvara više masnih naslaga.

Dobrim uljima protiv loših masnoća

Mi u Matičnjaku već dugo se služimo izrekom „Dobrim uljima protiv loših masnoća“, i zato toliko često preporučujemo hladno prešano ulje crnog kima.

U prethodnim nastavcima pisali smo i o važnoj ulozi naše jetre u kontroli dijabetesa i sirovog granulata sikavice – najprirodnijeg pripravka za njenu regeneraciju. Dr. Pearson kaže da je uloga zdrave jetre u smislu kontrole razine šećera u krvi važnija od one koju u našem tijelu ima gušterača. Ovaj dijabetolog dalje tvrdi kako je zdrava jetra 100 puta učinkovitija u reguliranju viška glukoze od inzulina. Ona to radi uz pomoć jetrenog tzv. IFG hormona, i kad god nam šećer u krvi raste ili pada ispod određene granice jetra aktivira ovaj svoj hormon. Kad je organizmu potrebna viša razina šećera u krvi jetra ga uzima iz svoje rezerve u obliku glikogena, a ako i njega nestane, zdrava jetra će lako masti pretvoriti u glukozu. Ovo je važno i zato što kroz našu jetru svake minute procirkulira 30 posto naše krvi, i ako je ona sad očisti od loših zasićenih masnoća, naše stanice prestaju biti prekrivene masnim ljepljivim slojem koji ih sprječava da apsorbiraju glukozu.

Oporavite funkcije svoje jetre i gušterače

Dakle, postavlja se pitanje koliko je potrebno popraviti funkciju naše jetre da bi i naše stanice lakše apsorbirale glukozu. Dr. Pearson odgovara: samo 20 posto. Sa sirovim granulatom sikavice u tri tjedna to sigurno možete.

Gušterači koja osim inzulina luči i druge važne enzime pomoći ćemo našim proizvodom Piskavica Plus. Ona smanjuje glikemijski indeks hrane koja se nakon nje uzima i najbolji je prirodni izvor željeza.

Uz fizičku aktivnost, dr. Pearson vam predlaže da hranu kombinirate tako da nikad ne miješate ugljikohidrate s mastima i bjelančevinama. Da biste sikavicu, piskavicu i ulje crnog kima dobili na jednom mjestu, Matičnjak je osmislio preparat pod nazivom macerat br.4

Macerat predstavlja sinergiju hladno prešanog ulja i, posebno za dijabetes, ljekovitog bilja (sikavica, piskavica, gorka dinja) i u njemu je ovo bilje sačuvano na najbolji mogući način jer nije podvrgnuto visokim temperaturama – kuhanju na primjer.

Naime, ubrzan način života donosi mnogo nepotrebnih stresnih i posljedično bolesnih stanja organizma suvremenom čovjeku. Dijabetes tipa 1 i 2, rezistencija na inzulin, oslabljena funkcija organa za probavu, detoksikaciju i prijenos hranjivih tvari, povećanje broja alergijskih, autoimunih i upalnih reakcija, brojne intolerancije, povećana razina masnoća u krvi te prekomjerna tjelesna težina samo su neke od uobičajenih tegoba današnje moderne civilizacije.

Šećerna bolest ili diabetes mellitus je kronični poremećaj metabolizma praćen povišenom razinom šećera u krvi (hiperglikemija) zbog nedovoljnog lučenja i nemogućnosti pravilnog djelovanja inzulina. Inzulin ima ključnu ulogu u regulaciji razine šećera (glukoze) u krvi. Nakon obroka uneseni ugljikohidrati se u probavnom sustavu razgrađuju i apsorbiraju u krvotok. Uz pomoć inzulina glukoza ulazi u sve tjelesne stanice. Ako je poremećeno stvaranje ili djelovanje inzulina, povećava se koncentracija glukoze u krvi što dugoročno dovodi do komplikacija na mnogim organskim sustavima u tijelu.

Prirodni antidijabetici

Crni kim (Nigella sativa) sadrži aktivnu komponentu timokinon – malu molekulu koja je lako dostupna svim stanicama te zbog toga ima tako ljekovite učinke na cijelokupan organizam sistemski i lokalno. Snažno antioksidativno djelovanje timokinona i njegovih derivata leži u njihovoj sposobnosti hvatanja štetnih slobodnih radikla u organizmu i povećanju aktivnosti staničnog zaštitnog sustava od oksidativnog stresa. Snažan antioksidacijski potencijal u organizmu čuva od oksidacijskog propadanja membrane stanica, a time sprječava i propadanje oštećenog tkiva jetre, bubrega, pluća, prostate, debelog crijeva i drugih organa, što je od iznimne važnosti u osoba oboljelih od dijabetesa. Crni kim regulira razinu šećera u krvi (zdravstvena tvrdnja koju je potvrdila EFSA – European Food Safety Authority) i siguran je za uzimanje.

Već smo puno puta pisali o crnom kimu i uz sve njegove prednosti važno je naglasiti da on pomaže gušterači da luči odgovarajuće količine inzulina, te da se on iskoristi na pravilan način. Crni kim kod oboljelih od dijabetesa pojačava i oslabljeni imunitet povećavajući aktivnost i broj T-limfocita i NK stanica.






Gorka dinja (Momordica charantia) sadrži glikoprotein lektin – i to u velikim količinama. Glikoprotein lektin je po aktivnosti sličan inzulinu jer snižava razinu šećera u krvi, a djeluje i kao imunomodulator.

Piskavica (Trigonella foenum graecum) pouzdano snižava razinu glukoze u krvi odnosno djeluje hipoglikemijski, sprječava oboljenje živaca kod dijabetičara, čime značajno ublažava posljedice dijabetesa tipa 1 i 2.

Uzimanjem ekstrakta piskavice prije jela značajno se snižava glikemijski indeks ukupnog obroka, a hrana s nižim glikemijskim indeksom će vas prije zasititi i duže ćete se osjećati sitima, što vam može smanjiti želju za međuobrocima. Ekstrakt piskavice snižava i povećanu razinu kolesterola i triglicerida u krvi i sprječava proces aterogeneze, odnosno ovapnjenja krvnih žila, čime čuva zdravlje srca i krvožilnog sustava. Ekstrakt sjemenki piskavice ima i izrazito antioksidativno djelovanje kojim sprječava oštećenja i propadanje stanica i tkiva, a isto tako povećava antioksidacijski kapacitet organizma (povećava razinu vitamina E i C) čime usporava proces degeneracije i starenja, stoga ima i izrazit anti age učinak.

Sikavica (Silybum marianum) sadrži cjeloviti silimarin kompleks koji povoljno djeluje na funkciju i zdravlje jetre. Dijabetičari jetru, najvažniji metabolički organ u organizmu, zanemaruju – i to je potrebno mijenjati. Kod metaboličkih promjena, npr. u metabolizmu ugljikohidrata, zbog nedostatka inzulina, formira se masna infilitracija koju je teško regulirati, i redovito kod teških dijabetičara prelazi u cirozu. Hepatocite je potrebno zaštiti i obnavljati i iz tog razloga se u maceratu br. 4 nalazi sikavica.

Aronija (Aronia melanocarpa) je svima dobro poznata ljekovita biljka i u maceratu br. 4 igra ulogu jer ima snažno antioksidativno djelovanje.

Macerat br. 4 je kombinacija biljnih ekstrakata s mnogo sinergistički djelujućih učinaka koji su izuzetno djelotvorni, s mnogim dodatnim pozitivnim svojstvima koje ne može imati nijedan lijek.

Izvor: dnevno

VAŠIM MUKAMA JE KRAJ: Da li ste znali da čir na želucu možete da izliječite za 7 dana?

U ugrijanu toplu šolju ili čašu staviti 10-12 grama suhih kora nara i preliti ih sa 200 ml ključale vode i ostavite da ostoji 25-30 minuta.



Ono što će vam pomoći kod svih stomačnih infekcija i osloboditi crijevnih muka je kora nara. Osušite je i čuvajte u kućnoj apoteci. U decembru 1999. godine u jednom ruskom časopisu objavljen je članak “Zaboravljeni Hipokrat i liječenje biljkama“ ruskog travara G.I. Glubokog, gde je napisan recept patentiranog sredstva za izlječenje dizenterije, dijareje, kolere, upale slepog crijeva (bez hirurške operacije), salmoneloze.





Recept

Odnos suhih kora nara i ključale vode je 1:20. U prethodno ugrijanu toplu šolju ili čašu staviti 10-12 grama suhih kora nara i preliti ih sa 200 ml ključale vode. Pokriti tacnom. Ostaviti da odstoji 25-30 minuta. Poslije toga može da se pije.

Kore ne bacajte. Nakon toga, liječenje je počelo.

Za izlječenje za 5 sati od dizenterije, dijareje, salmoneloze, tifusa, kolere, akutnog apendicitisa (zapaljenja slijepog crijeva) lijek treba konzumirati na sljedeći način:

Nakon što odstoji 25-30 minuta, treba da se popije pola šolje(čaše). Nemojte ga cijediti. Ponovo poklopite tacnom. Ako poslije 10 minuta osjetite olakšanje i vama je bolje, znači da je u pitanju obični proliv i njegovo liječenje je završeno.

Ako poslije 10 minuta niste osjetili poboljšanje, znači kod vas je, ili dizenterija, ili dijareja, ili tifus, ili salmoneloza, ili kolera. Potrebno je da ostanete u kući i nakon 3 sata popijete preostalu polovinu šolje. Proces liječenja nastavlja se i u naredna tri sata. A ozdravljenje nastaje nakon 5 sati od početka liječenja.





Za izlječenje za 7 dana od čira na želucu, čira na tankom crijevu, kolitisa (zapaljenja debelog crijeva), disbakterioza crijeva, potrebno je suve kore nara konzumirati na sljedeći način:

Nakon što odstoji 25-30 minuta možete ga piti. U toku dana popiti polovinu (90-100ml) u 4 puta, u približno jednakim porcijama i u približno jednakim vremenskim razmacima, po 20-25 ml. Počnite sa konzumiranjem ujutru na prazan stomak, nakon buđenja, a posljednju, četvrtu dozu, pred spavanje.
Ne treba ga piti svakog dan, već svaki drugi – 1, 3, 5, 7… To je dovoljno za kompletno izlječenje.

Ako želite da nastavite sa tretmanom, zbog sigurnog izlječenja čira želuca, to možete učiniti poslije napravljene pauze od 7 dana poslije prvog tretmana lječenja.

Za vreme liječenja – ne smijete piti alkohol.

Izvor: kurir

More

Pratite nas na Facebooku



Advertisement

Popularni postovi