Za ovakav pekmez trebati će vam malo više vremena nego za obično slatko, ali kada saznate koliko je dobar lijek protiv kašlja, pogotovo za djecu, vrijeme pripreme vam neće biti problem.
Recept po kojem smo napravili ovaj video potiče od jedne stare bake koja nam je između ostalog rekla da ga je naslijedila od svoje bake, te da ga je pripremala uvijek dok su djeca bila manja i redovno im ga davala kao lijek za kašalj…
Prikupljanje
Za pripremu ovog pekmeza odaberite samo zrele smokve. Mi smo koristili oko 25 kg. petrovača crnih i bijelih, i 5 kg. tenica. Važno je spomenuti da ako nemate dovoljnu količinu smokava za nabrati isti dan, možete ih brati i nekoliko dana, spremati u zamrzivač dok ne prikupite dovoljnu količinu.
Priprema
Smokve prije svega treba dobro oprati i očistiti od nečistoća, zatim otkinuti peteljke i smokve usitniti na četiri dijela. Kada smokve pohranite u šerpu za hukanje, pasirkom dobro ispasirajte smokve da dobijete kašu. Dolijte vodu da prekrije smokve i spremne su za kuhanje.
Prva faza kuhanja
Prva faza kuhanja traje oko 5 sati, potrebno je da se smokve dobro raskuhaju i da se dobije što veća količina soka. Morate obratiti pažnju na pjenu koju morate u potpunosti ukloniti, kao i na vatru kako pekmez ne bi zagorio što bi ostavilo posljedice na okus.
Cijeđenje
Ovo je po nama najteži dio posla. Mi smo koristili đevđir, pasirku i gazu, detaljno smo cijedili pasirkom i prvo odstranili sve veće otpatke, zatim smo procijedili kroz pamučnu gazu. Dobili smo fenomenalne rezultate, ostao je samo čisti sok.
Postoji još jedan način za koji nam je rekla baka od koje potiče recept; ispod drveta stavi se druga velika šerpa a iznad šerpe jutana vreća. U vreću se sipa kompletna kaša koju smo dobili kuhanjem i ostavi se da se cijedi nekoliko sati. Mi smo se odlučili za ovaj drugi način koji je mnogo čistiji, bojali smo se jutinih dlačica
Izvor: narodnilijek
Popular Posts
-
Ovaj napitak je bogat dragocenim sastojcima koji blagotvorno utiču na kosti. “Zlatno mlijeko” pomaže kod ponovnog uspostavljanja “kičmeno...
-
Termin išijas se odnosi na bol u donjem dijelu leđa, u predjelu zadnjice i nogu koji se javlja usljed priklještenog ili iziritiranog bed...
-
Dokazano je da će vam ovaj napitak izbaciti višak vode, masne naslage, pročistiti krv i telo od toksina! Logično, kad budete videli od č...
-
Prirodni lijek za holesterol i trigliceride se preporučuje svima vama koji već dugo imate problema sa viškom masnoća u krvi, ali i osobama...
-
Kombinacija limuna i peršuna, dodatkom meda i maslinovog ulja, postaje odličan lek protiv bakterija, naročito Ešerihije koli. Peršun j...
-
Kaki jabuka potiče iz Azije, tačnije iz dalekog Japana. Omiljena je voćka u zemlji izlazećeg sunca, tamo čak postoje stabla koja su stara ...
-
Jedna od najstarijih i najljekovitijih biljaka na Zemlji! Bazga, zova, baza, bazgovina, crna bazga, zovika, aptovina, bujad, aptika; ...
-
Donosimo vam recept za lijek koji liječi bolesno srce, a recept je star čak 800 godina. Napravite prirodni napitak za zdravije srce na je...
-
Čišćenje debelog crijeva praktikovali su i stari Grci kako bi očistili tijelo od viška sluzi i nesvarene hrane. I danas je dobro poznato k...
-
Banane sadrže velike količine prirodnih vlakana i prirodni šećer koje ih čine najboljom užinom koja vam brzo vraća energiju. Istraživ...
0 komentari:
Objavi komentar