Kalcij ima brojne važne funkcije u radu organizma. Osim što stvara koštanu masu i sprečava osteoporozu, kalcij normalizira rad živaca i mišića, regulira otkucaje srca, onemogućuje zgrušavanje krvi i potiče san. Također je važan za rad imunoloških stanica te zdravu kožu i kosu.
Brojni su čimbenici koji crpe kalcij iz organizma, a to su prije svega previše sjedenja, kava, alkohol i gazirana pića. Pomanjkanju kalcija su osobito sklone trudnice i žene u menopauzi, stariji muškarci kao i osobe koje pate od probavnih poremećaja.
Ljuska jajeta sadrži 90 posto kalcija i najbolji je prirodni izvor tog minerala. Tijelo ga lako apsorbira jer je ljuska jajeta po kemijskom sastavu gotovo identična ljudskim kostima i zubima.
U većim dozama ne samo da liječi simptome pomanjkanja kalcija i zaustavlja razvoj osteoporoze već pomaže i protiv visokog kolesterola i povišenog krvnog tlaka te potiče koštanu srž na proizvodnju krvnih stanica.
Osim toga, ljuska jajeta sadrži željezo, bakar, mangan, cink, fluor, fosfor, krom i molibden. Zbog toga mnogi stručnjaci preporučaju mljevenu ljusku jajeta kao prirodnu i vrlo djelotvornu nadopunu kalcija. Ovisno o životnoj dobi, preporučena dnevna doza je 1,5 do 3 grama mljevene ljuske jajeta.
Lijek za štitnjaču
Ljuske od osam jaja dobro oprati, osušiti, zdrobiti, preliti sokom od dva limuna i ostaviti u hladnjaku nekoliko dana. Kad se ljuske otope, tekućinu procijediti i pomiješati s litrom rakije i kilogramom meda. Ostaviti da odstoji sedam dana prije upotrebe. Konzumirati po jednu žličicu, dva do četiri puta dnevno nakon jela.
Lijek za gastritis, čir
Žlicu mljevenih ljuski jaja pomiješati sa žlicom šećera i žlicom mljevenog muškatnog oraščića. Uzimati 20 dana, tri puta dnevno po jednu žličicu. Na vrh noža mljevenih ljuski jaja pomiješati s dvije žlice limunovog soka. Kad se ljuske otope u soku, dodati decilitar toplog mlijeka. Uzimati dva puta dnevno, ujutro na prazan želudac i navečer prije spavanja.
Za jačanje organizma i čišćenje krvi
Ljuske od četiri ili pet jaja dobro oprati, zdrobiti i staviti u tri litre vode. Vodu s ljuskama čuvati u hladnjaku do tjedan dana i koristiti kao vodu za piće. Dnevno uzimati dvije do tri čaše vode s malo limunovog soka.
Izvor: net
Popular Posts
-
Ovaj napitak je bogat dragocenim sastojcima koji blagotvorno utiču na kosti. “Zlatno mlijeko” pomaže kod ponovnog uspostavljanja “kičmeno...
-
Termin išijas se odnosi na bol u donjem dijelu leđa, u predjelu zadnjice i nogu koji se javlja usljed priklještenog ili iziritiranog bed...
-
Dokazano je da će vam ovaj napitak izbaciti višak vode, masne naslage, pročistiti krv i telo od toksina! Logično, kad budete videli od č...
-
Prirodni lijek za holesterol i trigliceride se preporučuje svima vama koji već dugo imate problema sa viškom masnoća u krvi, ali i osobama...
-
Ukoliko se grip i prehlada ne odleže kako treba, što podrazumeva barem desetak dana strogog mirovanja, oslabljeni organizam idealna je po...
-
Kombinacija limuna i peršuna, dodatkom meda i maslinovog ulja, postaje odličan lek protiv bakterija, naročito Ešerihije koli. Peršun j...
-
Kaki jabuka potiče iz Azije, tačnije iz dalekog Japana. Omiljena je voćka u zemlji izlazećeg sunca, tamo čak postoje stabla koja su stara ...
-
Jedna od najstarijih i najljekovitijih biljaka na Zemlji! Bazga, zova, baza, bazgovina, crna bazga, zovika, aptovina, bujad, aptika; ...
-
Donosimo vam recept za lijek koji liječi bolesno srce, a recept je star čak 800 godina. Napravite prirodni napitak za zdravije srce na je...
-
Čišćenje debelog crijeva praktikovali su i stari Grci kako bi očistili tijelo od viška sluzi i nesvarene hrane. I danas je dobro poznato k...
0 komentari:
Objavi komentar