Potrebno nam je:
½ kg Ella sira (sveži sir, neutralan)
200 gr šećera
½ kg slatke pavlake
3 kesice želatina
1 pakovanje bebi piškota
1 velika konzerva mešanog kompota
Za ukrašavanje:
2 pakovanja bebi piškota
¼ l slatke pavlake
Priprema:
Za početak, možemo procediti kompot i ako treba, još malo usitniti voće. Sokić nam neće trebati za tortu…mada, mogao bi se iskoristiti za neki želatinasti preliv od gore, preko nekog voća za ukrašavanje (ovoga se nisam setila na vreme). 1 pakovanje piškotica isečemo na sitne kocke.
Sir pomešamo sa šećerom i dobro umutimo mikserom. Slatku pavlaku (onih ½ l) odvojeno umutimo. Želatin potopimo u hladnu vodu (mislim 4 kašike vode po kesici) po uputstvu na kesici. Tako ostavimo 10 minuta da nabubri. Kada je nabubrio, u jednu veću posudu sipamo vrelu vodu i posudu sa želatinom stavimo u nju. Mešamo dok se ne otopi. Meni je barem tako najjednostavnije da ne zeznem želatin
Kada je želatin pripremljen, ulijemo ga polako u umućenu slatku pavlaku i slobodno izmešamo mikserom. Sada slatku pavlaku dodamo na umućeni sir sa šećerom. Na kraju, umešamo voće i keks i masa (tačnije torta) je spremna za kalup.
Eh…kalup…verujem da postoje i pametnija rešenja za ovo, no, ja sam ukrasila na sledeći način: deo mase sam stavljala blizu ivice kalupa, da ostane mesta da postavim piškoticu.
Šećernu stranu okretala sam ka napolje. I…tako postepeno, ukrug, mislim da će biti jasnije sa slika. Na kraju, kada smo u krug poredjali sve piškotice (može ih naknadno malo zbijati…kada procenimo koliko će nam trebati), sipamo svu masu i izravnamo. Važno je da masu malo stiskamo, kako bi se zalepila za piškotice, da kasnije, kada skinemo okvir za kalup, ne otpadaju.
Torta se stavi na par sati u frižider da se stegne i onda dekoriše.
Banane za ukras sam okupala, tj. premazala sa prokuvanim šećerom sa vodom (2:1) i posula prah šećerom. Na izgled nešto posebno nije uticalo, sem što im je dalo neki sjaj. Ostatak je ulupanih ¼ l slatke pavlake i moj pokušaj dekoracije.
Parčad se jako lepo seku i može čak jedna piškotica da bude osnova za sečenje jednog parčeta. Ovo je osvežavajuća poslastica i malo za promenu, sasvim je zadovoljavajuća
Popular Posts
-
Теški mеtаli su čеstо vеzаni zа pојаvu mnоgih zdrаvstvеnih prоblеmа kао štо su bоlеsti srcа, rаk, еmоciоnаlni prоblеmi, pogoršanje kоgniti...
-
Visoki tlak je pošast modernog doba. Danas ova bolest pogađa 80% starijeg stanovništva i 40% ljudi starijih od 35 godina. Ako imate vis...
-
Ovaj lijek pomaže kod lječenja artritisa, osteoartritisa, bolova u leđima i svega što je povezano sa zglobovima, kostima i mišićima. ...
-
Artritis je oboljenje vezivnog tkiva koje se najčešće razvija s godinama, ali sve više mladih ljudi, usljed stresnog života, pati od probl...
-
Ako voliš isključivo biljne proizvode za njegu i uljepšavanje kose te ako tvoja kosa i vlasište ne podnose kemikalije iz kupovnih proizvod...
-
Proširene vene ili Variksi su izdužene, nepravilno proširene , izvijugane vene, kojima je promenjena struktura zida, i koji se kao ljubiča...
-
Med i orasi upotreba i recepti Još od prastarih vremena med i orasi su simbol zdravlja, snage i potencije. Koristili su ih još stari egip...
-
Iako su mu ljekari davali male šanse da preživi, Božo je odlučio da se ne preda. Isposničkog izgleda, sa malo nade za oporavak, informisao...
-
Ovaj recept pronađen je u drevnom manastiru na Tibetu ispisan na glinenim pločicama. Zapisan je prije više od 2.000 godina, a pripemljeni ...
-
Osjećate umor i nedostatak energije, podočnjake ne možete prikriti ni najboljom šminkom, a koža vam je suha? Sve su to znaci da vam je ti...
0 komentari:
Objavi komentar