Za cveklu kažu da je u stanju da popravi većinu toga što je u organizmu pokvareno. Porijeklom s obala Sredozemlja bila je znana još starim narodima, koji su shvatili da im ona pomaže kod mnogih bolesti. Danas se smatra najkorisnijom i najljekovitiji povrtnom kulturom koja se sadrži najširu lepezu vitamina i minerala, izuzetno je bogata bjelančevinama, mastima i ugljikohidratima i, što je važno, lako probavlja.
Od minerala sadrži gotovo sve: kalcij, kalij, natrij, fosfor, magnezij, željezo, fluor, mangan, bakar, jod, sumpor, litij, stroncij, brom …
Od vitamina najprisutniji su vitamin B1, B2, C, kao i izuzetno rijedak vitamin u biljnim namirnicama, B12. Crvena boja cvekle potječe od antocijana koji utječe na obnavljanje krvi, dok biljka u cjelini djeluje i antikancerozno.
Osim toga, potvrđena je i njena ljekovitost u slučajevima demineralizacije kostiju i zuba.
Prisustvo joda čini je dragocjenim lijekom protiv ateroskleroze i procesa starenja. Osnovu višestruke ljekovitosti ove biljke čine sastojci betanin i betain koji potiču izmjenu tvari, reguliraju krvni tlak, smanjuju kolesterol, održavaju krvne sudove u dobrom stanju, potiču rad jetre.
Cvekla je izuzetno korisna u liječenju slabokrvnosti kod djece i mladih osoba, jer sadrži visok postotak željeza.
Povoljno djeluje i na rad crijeva i njihovu peristaltiku (pokretljivost) jer sadrži celulozu i pektin u izobilju. Ali, da bi se zadovoljile dnevne potrebe organizma za dragocjenim vlaknima treba pojesti pet srednjih glavica cvekle.
Iako je kod nas udomaćeno korištenje samo korijena cvekle, stručnjaci tvrde da je ona korisna u cijelosti tijekom cijele godine. Može se uzima u neograničenim količinama, bez bojazni od bilo kakvih štetnih posljedica.
Malo se zna da je lišće cvekle nalik špinatu pa se tako može i pripremati.
Međutim, bez obzira što je cijela biljka jestiva, ljekovit je samo korijen, koji se sakuplja u jesen i ostavlja u umjereno toplim prostorijama, da ne bi promrzao. Ako se čuva na odgovarajući način, u svježini cvekle može se uživa sve do sljedećeg ljeta.
Cveklu treba jesti kada god vam padne na pamet, jer ona djeluje preventivno na cijeli organizam.
Narodni liječnici tvrde da je dobra i protiv tumora i leukemije, niskog tlaka, gripe, da pospješuje rad živaca i mozga, potiče aktivnost jetre, žuči i želuca, te da štiti od radioaktivnosti i zračenja.
Sok od cvekle ima posebnu vrijednost, jer je također djelotvoran kod mnogih bolesti.
Krijepi i jača cijeli organizam i djeluje povoljno na njegov metabolizam. Najbolje je da se pije u kombinaciji sa medom, po pola čaše tri puta na dan. Soku također može dodati i kim, kao i ribani hren, čime se dobiva poseban okus.
Cvekla je djelotvorna i kod najtežih oboljenja, međutim kuhanjem gubi svoju ljekovitost pa je najbolje piti sok od prijesne cvekle.
Od kilograma cvekle dobije se oko 700 mililitara soka. Sprema se tako što se cvekla tanko oljušti, sitno izrenda i prelije medom i sokom od limuna. Kad ova smjesa malo odstoji dobro se procijedi, pije se u gutljajima cijelog dana. Kod težih oboljenja dnevno treba popiti pola litre soka, a kada se osjeti poboljšanje, količinu smanjiti na četvrtinu.
Za jačanje želuca i jetre treba krupno narendati cveklu i upola manji korijen od celera, začiniti sa malo soli, jabučnim octom, žličicom maslinovog ulja i mljevenim kimom. Salatu na kraju izmiješati s kiselim vrhnjem i posuti peršunovim lišćem.
Može se spremi i kao zimnica tako što se plod isječe na tanke kolutove, prelije jabučnim ili vinskim octom u koje je dodano malo samljevenog kima. Tako spremljena cikla poreda se u staklenke i ostavi za zimu.
Sok za hipertenziju
Svakodnevno unošenje pola decilitra soka od cvekle u znatnoj mjeri će smanjiti povišeni krvni tlak, tvrde stručnjaci iz Britanskog udruženja osoba s hipertenzijom. Nitrat, ključni sastojak cvekle, koji se, inače, nalazi iu zelenom lisnatom povrću, odgovoran je za reguliranje krvnog tlaka, pokazalo je njihovo istraživanje.
Do ovakvog zaključka došli su, tako što su skupini zdravih ljudi dali da popiju pola decilitra soka od cvekle. Nakon samo sat vremena njihov pritisak se snizio. Pozitivan učinak bio je još veći nakon tri sata, a primjećivao se i nakon 24 sata.
S obzirom na to da danas u svijetu više od 25 posto odraslih ljudi ima hipertenziju, sa stalnom tendencijom rapidnog rasta, više je nego važno otkriti sastojak koji će pozitivno utjecati na njegovo reguliranje, ističu britanski stručnjaci. Zato sok od cvekle i lisnato zeleno povrće treba unositi redovito da bi se pravovremeno zaštitio kompletan kardiovaskularni sustav.
Izvor:Novosti
Popular Posts
-
Ovaj napitak je bogat dragocenim sastojcima koji blagotvorno utiču na kosti. “Zlatno mlijeko” pomaže kod ponovnog uspostavljanja “kičmeno...
-
Hidžama predstavlja puštanje krvi u terapeutske svrhe. Pomoću čašica sa vakumom vrši se akumulacija kapilarne krvi na jedno mjesto, te se ...
-
Sok od trnjina za zdravlje i mršavljenje Ranije je sok od trnjina imao svoje počasno mesto u gotovo svakom špajzu i zimnici. Bake su nam ...
-
Ne tako davno moja svekrva je bila suocena sa prilicno rasprostranjenim problemom – nepodnosljivim bolom u peti ili narodski receno imala ...
-
Brojne studije pokazuju vezu između unosa hlora i raka, srčanih udara i drugih negativnih zdravstvenih efekata. Ovo se dešava kada nus...
-
Pripadaju jednoj od najstarijih ljudskih namirnica, bogate su omega-3 masnim kiselinama, topivim i netopivim vlaknima, proteinima, vitamin...
-
Na tržištu se danas nude brojni tretmani za vaše uši, ali danas, mi ćemo vam predložiti prirodno rješenje koje će vam pomoći da vrlo brzo ...
-
BOŽIJA BILJKA, MOŽE SVE: Ovo je jedna od najzdravijih biljaka na planeti, a uopšte je ne primećujemoKada je stvarao ovaj svet, Bog je mislio na sve i sve je dizajnirao sa određenom namerom. Svaka biljka, svaki cvet, svaki struk grase ima...
-
Ukoliko se grip i prehlada ne odleže kako treba, što podrazumeva barem desetak dana strogog mirovanja, oslabljeni organizam idealna je po...
-
Najbolji čajevi za čišćenje creva prirodnim putem Prirodno čišćenje creva i kompletnog organizma jedan je od glavnih preduslova za dobro ...
0 komentari:
Objavi komentar