Najbolji prirodni lijekovi za bolno grlo

Hladan zrak, prehlade, razne virusne ili bakterijske infekcije, pretjerivanje s gaziranim ili ledenim napicima, glasno pjevanje ili vikanje mogu “zacrvene” sluznicu ždrijela, postati osjetljiva i bolna. Kako je problem grlobolje poznat od davnina, postoje i brojni narodni melemi i savjeti koji mogu olakšati tegobe.

Recimo, grlobolja će sigurno popustiti poslije šalice toplog mlijeka s razmućenom žličicom meda. Ovaj pčelinji proizvod ima antibakterijska svojstva i ubrzava ozdravljenje. Također, izvlači vodu iz upaljenih tkiva i smanjuje otoke.

Stari i provjereni recept je da se čista pamučna pelena ugrije, natopi alkoholom, pospe paprom i tako pripremljena omotati oko vrata. Može pomoći i ako se u čašu obične vode razmuti žličica morske ili obične soli. Grgljajte gutljaj po gutljaj tekućine u grlu dok ne istrošila pripremljenu količinu. Postupak ponovite nekoliko puta tijekom dana. Ovo će pomoći da se održi vlažnost u ustima i uklonit osjećaj grebanja.

1. OJAČAJTE IMUNITET
Otpornost organizma može se pojača vitaminima, ljekovitim biljem i pravilnom prehranom. Kombinirajte namirnice koje sadrže vitamine C i E, minerale cink i magnezij, uzmite ehinaceu, đumbir. Čim osjetite grebanje u grlu preventivno možete pojedite i nekoliko čenova češnjaka, prirodnog antibiotika koji uništava viruse, bakterije, čak i gljivice.





2. BAKINA LIMUNADA
U 250 ml vode razmutite dvije žličice meda i dobro zagrijte, ali pazite da ne provri. Maknite s vatre i dodajte dvije žličice svježe iscijeđenog limunovog soka.

3. ČAJ OD LISTOVA MALINE
Kašiku osušenih listova maline prelijte s 200 ml kipuće vode. Nakon desetak minuta procijedite i kada se prohladi ispirite grlo. Upaljeno grlo na kojem je vidljivo crvenilo ne treba tretirati suviše vrućim napicima.

4. LJEKOVITA KOMBINACIJA
Ogulite đumbir i narežite na manje komade. Limun dobro operite i ostavite da odstoji jedan sat u hladnoj vodi u kojoj je rastvorena žlica sode bikarbone. Izrežite ga na tanke kolutove i poredajte s đumbirom u staklenu teglu. Prelijte medom i ostavite preko noći na sobnoj temeperaturi, a sutradan stavite u hladnjak. Svako jutro uzmite žličicu meda natašte. Kod prehlada se preporuča duplo veća doza.



5. REN (HREN)
U čašu tople vode dodajte žličicu naribanog svježeg hrena i jednu žličicu meda. Dobro promiješati i piti polako u gutljajima.

6. PROPOLIS
To je prirodni antibiotik i antivirotik koji je vrlo uspješan u borbi protiv izazivača grlobolje. Dovoljno je da se nekoliko kapi stavi na kocku šećera ili žličicu meda kada se jave grebanje u grlu ili prvi znaci upale grla.

7. MLIJEKO SA CIMETOM
Pomiješajte žlicu šećera, pola žličice sode bikarbone i isto toliko cimeta i sve prelijte s 250 ml mlijeka. Dobro promiješajte i stavite na laganu vatru. Kuhajte uz stalno miješanje, ali sklonite s vatre prije nego što mlijeko provri. Dodajte žlicu meda i pijte lagano u gutljajima dok je toplo.

8. INHILACIJA
U vrelu vodu potopite kesicu čaja od limuna i kamilice i narežite malo svježeg đumbira. Ostavite nekoliko minuta da se ohladi. Uzmite čist ručnik i prebacite ga preko glave. Nagnite se nad posudu s pripremljenim čajem i udišite paru kroz usta i nos pet do deset minuta. Najbolje je da se ovaj postupak radi prije spavanja.





9. RASTVOR SA KURKUMOM
Ova biljka čisti i otklanja nataložene ljepljive toksine i gnoj, pa se preporučuje za tretiranje upale grla. U 200 ml mlake vode umiješati pola žličice kurkume i malo soli i ispirati grlo nekoliko puta tijekom dana.

10. SIRUP OD CRNOG LUKA
U staklenku redati kriške crnog luka, limuna, žlicu meda sve dok se posuda ne napuni do vrha. Ostaviti da odstoji na tamnom i hladnom mjestu pokriveno tanjirićem od šest do 10 sati, dok luk ne pusti sok. Procijedite u tamnu bočicu i uzimajte po jednu žlicu svaka dva sata.
Izvor:novosti

0 komentari:

Objavi komentar

More

Pratite nas na Facebooku



Advertisement

Popularni postovi