Izvestan broj namirnica poseduje takozvane “negativne” kalorije, što znači da mršavite baš zbog toga što ih jedete.
Šta je, u stvari, negativan kalorijski bilans? Odgovor je jednostavan: kada namirnica zahteva da telo potroši više kalorija u procesu varenja nego što varenjem dobije iz njih. Znači, telo je prisiljeno da troši rezerve iz nekih drugih rezervi kako bi imalo energije za normalno funkcionisanje.
Koje su to namirnice sa negativnim kalorijskim bilansom?
To su namirnice sa niskim glikemijskin indeksom a visokim sadržajem vlakana, koje proizvode osećaj sitosti, tako da je želja za jelom znatno umanjena. Iz ovoga proizilazi zaključak da se jede ređe i zdravije, a da se, istovremeno, gube kilogrami.
Povrće, voće i lekovito bilje koje se nalazi na spisku namirnica sa negativnim kalorijskim bilanskom je izuzetno bogato vitaminima i mineralima. Ove namirnice poboljšavaju metabolizam i prozvodnju enzima i time aktiviraju sposobnost tela da troši salo.
Povrće koje se nalazi na ovom spisku je: asparagus, boranija, repe, prokelj, kupus, šargarepa, karfiol, celer, rotkve i rotkvice, krastavci, endivija, grašak, kineski kupus, praziluk, salata, cikorija, spanać, paradajz.
Voće: jabuka, kupina, brusnica, grejpfrut, limun i limeta, malina…
Začini i lekovito bilje koji se nalaze na ovom spisku su: cimet, karanfilić, anis, čili paprika, kajen, korijander, kumin, mirođija, seme morača, seme lana, vrtni kres, beli luk, đumbir, peršun, crni luk, seme salčice i potočarka.
Ove namirnice doprinose, između ostalog:
– Poboljšavanju metabolizma i potenciraju upotrebu skladištene masti;
– Povećavanju nivoa energije pojedinca;
– Satbilizovanju nivoa šećera u krvi, a time i stabilizovanju raspoloženja;
– Poboljšanju varenja i čišćenju debelog creva;
– Čišćenju jetre, čime je varenje masti efikasnije;
– Sprečavanju upala, a time poboljšavanju krvotoka;
– Smanjenju nivoa holesterola u krvi;
– Poboljšavanju umnih sposobnosti i koncentracije;
– Ublažavanju stresa, anksioznosti i depresije;
– Doprinose dobrom snu;
– Podmlađivanju kože, daju snagu kosi i ojačavaju nokte;
– Ne sadrže mast, ne sadrže gluten i ako se pripreme kako valja vrlo su ukusne.
E sad, ovo je veoma bitno da se naglasi: da bi došlo do značajnog gubitka težine neophodno je jesti od jednog do dva kilograma mešavine navedene hrane dnevno.
Treba je jesti bez prerade. Blendiranje je dozvoljeno pod uslovom da se hrana pojede odmah.
Najbolje je nabaviti hranu od organskog proizvođača i jesti sirovo, ili blago opareno.
Takođe, ove namirnice ne bi trebalo da se jedu sa hranom koja sadrži „prazne kalorije“ jer tada se gubi efekat negativnog kalorijskog bilansa.
Izvor: lekarinfo.com
Popular Posts
-
Ovaj napitak je bogat dragocenim sastojcima koji blagotvorno utiču na kosti. “Zlatno mlijeko” pomaže kod ponovnog uspostavljanja “kičmeno...
-
Pantenol krema za lice i kosu Imate problem sa perutanjem kože glave tokom jeseni, pri čemu vam se kosa jako masti? Nerviraju vas fleke,...
-
Mali broj ljudi čuo je za moćno povrće čičoku. Ova biljka, slična krompiru, pravi je hit u kulinarstvu posljednjih godina, a razlog nije p...
-
Snižava kolesterol i krvni tlak, preventivno sprječava razvoj malignih stanica. Sadrži više od 200 aktivnih sastojaka u koncentriranom obl...
-
Ovaj napitak odmah privlači pažnju sjajnom kombinacijom namirnica koje sadrži. Prema Ajurvedi, slatko voće se odlično kombinuje sa zeleni...
-
Donosimo vam izvrstan recept koji može izliječiti vašu jetru i izvršiti detaljno čišćenje krvi. Da li ste se zapitali šta se može prip...
-
Ove jeseni ćete pucati od zdravlja i energije ukoliko budete sebi napravili ovaj eliksir Smanjenje nivoa hemoglobina u krvi, nezavisno ...
-
Gastritis počinje s bolom u gornjem dijelu trbuha s mučninom i žgaravicom. Često se takvi simptomi ubrzo povuku ali ukoliko potraju jasno ...
-
Mislite da malo jedete, a uporno se debljate? Ništa neobično. Stvar je u tome kakve kalorije unosite u organizam. Tajna trajnog gubitka ...
-
Banane sadrže velike količine prirodnih vlakana i prirodni šećer koje ih čine najboljom užinom koja vam brzo vraća energiju. Istraživ...
0 komentari:
Objavi komentar