Mali broj ljudi čuo je za moćno povrće čičoku. Ova biljka, slična krompiru, pravi je hit u kulinarstvu posljednjih godina, a razlog nije pomodarija. Razlog su ljekovita svojstva ove biljke. Upoznajte čičoku.
Latinski naziv ove biljke je helianthus tuberosus. Kod nas je pozanta kao čičoka ili divlji krompir, dok je na engleskom govornom području zovu jerusalimska artičoka. U Kini nazivaju je jang điang i u tradicionalnoj medicini korijen i lišće ove biljke koristi se kao lijek. Veoma je ljekovita kada se koristi u ishrani, a upotrebu ima i u farmaceutskoj industriji.
Ovo neobično povrće ima veoma nisku kalorijsku vrijednost. Na 100 grama, čičoka sadrži samo 73 kalorije, što je čini idealnom u borbi protiv viška kilograma. Takođe, odličan je izbor za osobe koje pate od poremećaja crijevne flore, jer je bogata vlaknima koji pomažu rad crijevne flore i regulišu varenje.
Čičoka obiluje i vitaminima i mineralima
Izuzetno je bogata kalijumom, koji je važan za kontrolu krvnog pritiska, pravilan rad mišića i srca, regulaciju vode u organizmu i prenosa nervnih impulsa i fosfora, koji obezbjeđuje čvrstinu zubima i kostima. Samo pola šolje svježe čičoke zadovoljiće 20 odsto dnevnih potreba za kalijumom.
Za razliku od krompira na koji smo navikli, čičoka ne sadrži skrob. Njene krtole bogate su inulinom, koji ne dovodi do porasta nivoa šećera i insulina u krvi, pa je odlična namirnica za dijabetičare.
Osim toga, sadrži i kalcijum, magnezijum, gvožđe, vitamine grupe B, vitamin C, vitamin D i provitamin A i sjajan je izvor esencijalnih aminokiselina.
Čičoka može da koristiti kuhana, pečena i u svejžem stanju, iako bi najbolje bilo da je koristite sirovu, tanko narendanu i začinjenu kao salata u koju možete dodati i drugo povrće. Možete da se koristiti i kao dodatak drugim jelima, kao što su kuvani ili pečeni krompir.
KAKO SPREMITI ČIČOKU?
Iako je možete jesti i sirovu, čičoka može biti pravo osvježenje na vašoj trpezi u vidu salate ili čorbe.
ČORBA OD ČIČOKE
Potrebno je: 4 krtole čičoke, 2 šargarepe, koren peršuna sa listom, 150 g kuvanog krompira, kašika bezglutenskog brašna, 3 kašike maslinovog ulja, so
Priprema: Iseckajte šargarepu i peršun na kockice, propržite ih na maslinovom ulju, pa kad porumene dodajte brašno i litar posoljene vode. U međuvremenu oljuštite čičoku, isjecite na kockice i dodajte je ostalom povrću. Kada čičoka omekša, dodajte krompir isječen na kocke, promješajte i ukrasite sjeckanim lišćem peršuna.
SALATA OD ČIČOKE
Potrebno je: 0,5 kg jabuka, 0,5 kg čičoke, sok od jedne pomorandže, maslinovo ulje
Priprema: Oljuštite jabuke i čičoke, pa ih izrendajte. Prelijte sokom od pomorandže i kašikom maslinovog ulja. Sve dobro izmješajte.
Izvor: zena
Popular Posts
-
Ovaj napitak je bogat dragocenim sastojcima koji blagotvorno utiču na kosti. “Zlatno mlijeko” pomaže kod ponovnog uspostavljanja “kičmeno...
-
Pantenol krema za lice i kosu Imate problem sa perutanjem kože glave tokom jeseni, pri čemu vam se kosa jako masti? Nerviraju vas fleke,...
-
Nažalost, pojava bora je neminovna kod svake žene, piše uspesnazena.com! A sa njihovom pojavom počinjemo da se grčevito borimo, koristeći ...
-
Super-moćan napitak za liječenje upalnih zglobova i jačanje kostiju Kronična upala je prisutna u svim bolestima, te u mnogim slučaj...
-
Svaki dan pore na licu začepljuju se masnoćom, odumrlim stanicama, a nečistoća i prašina dospijevaju na kožu lica svaki put kada izađete...
-
Kad zglobovi zaškripe i ukoče se, jedina želja nam je da se vratimo na staro, ali kod osteoartritisa i reumatoidnog artritisa, dva najčešć...
-
Jetru, najveću žlijezdu u tijelu, najviše poznajemo po tome što iz organizma uklanja štetne tvari, ali njena uloga još je veća. U njoj se ...
-
Mali broj ljudi čuo je za moćno povrće čičoku. Ova biljka, slična krompiru, pravi je hit u kulinarstvu posljednjih godina, a razlog nije p...
-
Jeste li se ikada zapitali zašto vam se masno tkivo najviše nakuplja na određenom dijelu tijela? Znanost kaže da je distribucija masnoća p...
-
Zaboravite na farmaceutske lijekove, jer 2 jeftina i prirodna sastojka rješavaju vas najgorih bolova u sinusima i glavobolje! S prvim j...
0 komentari:
Objavi komentar