Lista namirnica koje sinžavaju kolesterol

Prije uzimanja lijekova za kolesterol, pokušajte ga smanjiti prirodnim putem – vježbanjem, unosom vlakana, ljekovitim biljem, kao i mediteranskim tipom prehrane.
lista namirnica koje snizavaju kolesterol

Jabuka je neprijatelj lošeg kolesterola
LDL kolesterol, koji se još naziva i lošim kolesterolom uzrokuje stvaranje naslaga i povećava rizik od srčanog i moždanog udara. Jedan od načina smanjenja njegovog razine je svakodnevno jedenje jabuka. Jedna jabuka sadrži oko četiri grama vlakana, koja smanjuju apsorpciju masti u organizam i potiču njihovo izbacivanje, piše WebMD.





Orašasti plodovi snižavaju kolesterol
Bilo da je riječ o orasima, bademima, lješnjacima, indijskim oraščićima ili bilo kojim drugim orašastim plodovima, te zdrave grickalice odlične su za snižavanje lošeg i povećavanje dobrog kolesterola. Najbolje je jesti one koje nisu obrađene i dodatno soljene, a bogate su vlaknima i vitaminima E, koji imaju odlično djelovanje na kardiovaskularno zdravlje.

Bijeli i crni luk
Osim što snižavaju razinu ukupnog kolesterola, ovo povrće podiže razinu onog dobrog za oko 30 posto zahvaljujući fitonutrijentima koje sadrže. Bijeli i crni luk se od davnina koriste u prevenciji srčanih bolesti, jer poboljšavaju cirkulaciju i izlučivanje viška masnoća iz krvi, a stimuliraju i jetru i bubrege na rad.

Riba
Niskokalorično, puno proteina i omega 3 masnih kiselina, riblje meso bi se kod onih s povišenom razinom kolesterola trebala naći na jelovniku barem tri puta tjedno. Najbolji odabir je plava riba, a dokazano je da redovan unos ribe snižava razinu triglicerida u krvi.



Soja
Baš poput ribe, soja je bogata proteinima koji za razliku od onih u mesu ne doprinose povećanju razine lošeg kolesterola u krvi. Ako proizvode od soje unosite tri puta tjedno, razina ukupnog kolesterola se može smanjiti oko 10 posto, pokazuju studije.





Avokado
Ova egzotična namirnica sve se češće savjetuje onima s povišenim kolesterolom jer sadrži oleinsku kiselinu, koja djeluje na smanjenje LDL kolesterola. Bilo da ga jedete u salati, umaku, samoga ili pak koristiti ulje od avokada, njegove dobrobiti biće pojačane ako pritom ne unosite “junk food”.

Čajevi
Čaj od koprive, kadulje, zeleni čaj i mješavine koje sadrže anis, maslačak i majčinu dušicu poznate su po svom detoksikacijskom učinku. One potiču jetru na rad, koja pak pojačano eliminira masnoće i sprečava njihovo taloženje. Svaki dan popijte jednu do dvije šalice biljnog čaja na dan za najbolji učinak.

Maslinovo ulje
Nezasićene masnoće iz maslinovog ulja najvažniji su faktor dugovječnosti onih s mediteranskim tipom prehrane. Životinjske masnoće bogate su transmasnim kiselinama koje povisuju LDL kolesterol, dok će ga maslinovo ulje smanjiti i povećati razinu onog dobrog.

Čaša crnog vina
Uz obrok možete popiti čašu crnog vina koje obiluje antioksidansima i čuva srce. Ipak, ključ je u umjerenosti, a dokazano je da oko 1,5 dcl crnog vina na dan snižava razinu LDL kolesterola za oko osam posto.
Izvor:24sata.hr

0 komentari:

Objavi komentar

More

Pratite nas na Facebooku



Advertisement

Popularni postovi