Limun je odliča izvor kalcija, kalija, magnezija, te vitamina A i C, B kompleksa, pektina, vlakana, ugljikohidrata, proteina…
Mnogi stručnjaci zato preporučuju da pijete limunadu prije doručka zbog vašeg zdravlja. Umjesto da koristite nezdrave zaslađivače, bolje je da dodate med.
10 fantastičnih prednosti konzumiranja limuna:
Poboljšava probavu jer limun ima sposobnost stimulisanja izlučivanja žuči. Konzumacija limuna oslobađa tijelo od toksina i sprječava probavne probleme.
Pomaže u gubitku težine zbog toga što posjeduje pektinska vlakna i smanjuje apetot. Kombinacija limuna sa toplom vodom i medom, stavar alkalnu (baznu) sredinu u želucu i ubrzava proces sagorijevanja masti.
Čaša tople vode sa kriškama limuna prije doručka, čisti krv i poboljšava regeneraciju kože.
Redovna konzumacija limuna jača imuni sistem i štiti nas od prehlade i gripe(zbog vitamina C).
Limun uništava bakterije koje uzrokuju loš zadah.
Čaša tople vode i limuna reguliše pH vrijednost i smanjuje rizik od upale.
Zbog prisustva vitamina C i B kompleksa, fosfora i proteina, osvježava neše tijelo i daje mu energiju.
Zbog antibakerijskog djelovanje je odličan u liječenju grlobolje, infekcija i upale krajnika.
Limun održava hidrataciju, a zbog kalija ima sposobnost smanjenja stresa, povećanje mentalne aktivnosti i smanjenja krvnog pritiska.
Prirodni je diuretik (potiče izmokravanje) te na taj način čisti mokraćni sistem od bakterija i reguliše pH vrijednost.
Izvor: narodnamedicina
Popular Posts
-
Postoje mnogi prirodni proizvodi koji mogu pomoći za razne zdravstvene uvjete. Stoga vam predstavljamo jedan kućni recept koji svoji...
-
Vrbe su dvodomne biljke koje rastu u obliku grma ili drveta. Svaki grm ili drvo nosi cvetove samo jednog pola. Muški cvetovi su jajastog o...
-
Kada je Piter Karvel na YouTube kanalu objavio recept i pripremu fantastičnog napitka za mršavljenje, svi su poludjeli za njim! Riječ j...
-
Rak je navodno neizlječiva bolest kojoj nema lijeka, tako će vam reći mnogi liječnici, otpisati vas od živih, poslati na kemoterapiju da vas...
-
Kako se koristi svinjska mast u lekovite svrhe Svinjska mast je odavno sastavni deo tradicionalne kuhinje, a u poslednje vreme je nezaslu...
-
Snižava kolesterol i krvni tlak, preventivno sprječava razvoj malignih stanica. Sadrži više od 200 aktivnih sastojaka u koncentriranom obl...
-
Okra se uglavnom koristi za zgušćavanje čorbi zbog svoje teksture. Ono što, pak, nije široko poznato jeste da je okra takođe moćna namir...
-
Kupus je veoma zdrav i trebali biste ga što više jesti, a pogotovo kiseli kupus. Dobar je izvor vlakana, te je dobar za crijeva i liječen...
-
Rotkva (Raphanus sativus) na našoj trpezi nije dovoljno zastupljena, a posebno je bitna u zimskom razdoblju, kada je organizmu potrebna ...
-
Ukoliko se grip i prehlada ne odleže kako treba, što podrazumeva barem desetak dana strogog mirovanja, oslabljeni organizam idealna je po...
0 komentari:
Objavi komentar