Zbog rastvorljivih vlakana, vitamina i hranljivih materija koje sadrži, u stanju je da spreči čak i rak debelog crijeva i želuca
Mnogo je neverovatnih ljekovitih koristi i provjerenih pozitivnih efekata koje ima korijen cikorije na tretiranje brojnih tegoba i bolesti, a to sve zahvaljujući prirodnim supstancama koje se nalaze samo u ovoj biljci.
Iako je korovska biljka, cikorija ili vodopija zauzima posebno mjesto u narodnoj medicini. Poznata po izuzetnoj plavoj boji cvjetova, cikorija oduvijek ukrašava livade ovog dijela svijeta. Svaki njen dio je ljekovit, a najviše korijen.
Samljeveni korijen cikorije može da se upotrebi i kao adekvatna zamjena za kafu, što je njena i najpoznatija primjena upamćena od davnina, ali postoji i mnogo drugih korisnih upotreba ove biljke.
Narodna medicina je smatra univerzalnim lijekom. Ovo su zdravstvene prednosti cikorije i njenog korijena:
Podstiče sistem za varenje
Najpoznatija zdravstvena korist cikorije je njen pozitivan efekat na varenje. Ona je bogata inulinom, vlaknom koje njeguje crijevnu floru i pomaže u razgradnji masti i redovnom pražnjenju crijeva. Takođe, cikorija omogućava da se hrana što bolje apsorbuje u organizmu, pa na taj način redukuje šanse za pojavu uznemirenog želuca, oksidacije i druge nelagodnosti želuca koje su izazvane probavnim problemima.
Antioksidativna svojstva
Korijen cikorije bogat je polifenolima, koji su snažni antioksidanti, i njegova potrošnja u stanju je da poveća ove elemente u krvotoku. Ovo obezbjeđuje zaštitu mnogih tjelesnih funkcija, kao što su srčani sistem i imunitet, usput izbacujući toksine i druge štetne elemente iz organizma. Cikorija ima antigljivična i antimikrobna svojstva, koja pomažu u borbi protiv štetnih bakterija.
Detoksikuje jetru i bubrege
Naučna istraživanja su pronašla dokaze da je korijen cikorije koristan za jetru i bubrege zbog svojih sposobnosti oslobađanja od otrova. On podstiče ove vitalne organe da luče žuč i proizvode urin. Studije su sprovedene da bi se utvrdilo da li je korijen održiv u izuzetnim slučajevima kod oksidativnog stresa i prevenciji povreda jetre. Poznato je da se cikorija uspješno bori u liječenju žutice. Zbog svih ovih osobina, cikorija je korisna i u liječenju kamenja u žučnoj kesi.
Bori se protiv bolesti srca
Inulin koji se nalazi u korijenu cikorije, osim što podstiče dobro digestivno zdravlje, pomaže i u borbi protiv srčanih bolesti. Rastvorljiva vlakna koja se u njemu nalaze mogu da snize krvni pritisak ako je prouzrokovan visokim LDL holesterolom. Osim toga, koren ove biljke pun je agenasa poznatih kao snažni antioksidanti koji su zdravi za srce. Oni rade na poboljšanju ravnoteže plazme i krvi u tijelu, smanjujući rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti.
Smanjuje upalu i bol kod artritisa
Jedna od glavnih zdravstvenih koristi cikorije su njena protivupalna svojstva. Utvrđena je njena efikasnost u smanjenju bola, čineći je djelotvornom kod artritisa, osteoartritisa i reume. Cikorija može da otpusti bolove u mišićima i zglobovima. Sadržaj polifenola u ovoj biljci čini da se dobro bore protiv upale zbog svoje sposobnosti da povrate ravnotežu krvnih ćelija. Cikorija sadrži snažne protivupalne supstance, a mnogi zdravstveni problemi uzrokovani su baš upalom.
Podstiče mršavljenje
Pored inulina, korijen cikorije sadrži i oligofruktozu. Oba ova elementa podstiču gubitak težine kroz suzbijanje apetita. Inulin stvara osjećaj sitosti, tako što unos kalorija drži na odgovarajućim nivoima. On ne podiže nivo šećera u krvi tako da ne povećava šanse za dijabetes. Oligofruktoza podstiče ravnotežu mikroorganizama u crevima koja pomaže pravilno varenje. Utvrđeno je da koren cikorije može biti i adekvatna zamjena za šećer, jer je slatkog ukusa i bez rizika za podizanje nivoa glukoze u krvi.
Ublažava opstipaciju(zatvor)
Kada je digestivni sistem u dobrom stanju, smanjene su šanse za opstipaciju. Zbog rastvorljivih vlakana, vitamina i hranljivih materija koje sadrži cikorija, ona pomaže funkciji debelog crijeva, održanju peristaltike i produkciji želudačnih sokova. Smanjenje problema sa zatvorom ujedno smanjuje i rizik od gastrointestinalnih poremećaja i bolesti, koje uključuju i karcinome debelog crijeva i želuca.
Jača imunitet
Jedna od zdravstvenih beneficija cikorije je i njeno višestruko pozitivno dejstvo koje ima na imunitet i njegovo jačanje. Ona ima antibakterijsko, antigljivično, antioksidativno i probiotičko svojstvo koje pomaže u oslobađanju štetnih nusproizvoda. Korijen cikorije jača imunitet i na taj način sposoban je da odagna bolesti opasne po život Studije supokazale da ova biljka ima i antitumorska svojstva koja mogu da uspore rast nekih vrsta kancera.
Smanjuje rizik od dijabetesa
Cikorija sadrži protein adiponektin koji je koristan u prevenciji šećerne bolesti tako što reguliše nivo glukoze u krvi. Ona potpomaže razgradnju masnih kiselina dovodeći to redovnog pražnjenja crijeva. Korijen cikorije se smatra prirodnim metodom za regulaciju i često se uvodi kao potencijalni tretman uz standardnu terapiju.
Izvor: bastabalkana.com
Popular Posts
-
Vrbe su dvodomne biljke koje rastu u obliku grma ili drveta. Svaki grm ili drvo nosi cvetove samo jednog pola. Muški cvetovi su jajastog o...
-
Postoje mnogi prirodni proizvodi koji mogu pomoći za razne zdravstvene uvjete. Stoga vam predstavljamo jedan kućni recept koji svoji...
-
Kada je Piter Karvel na YouTube kanalu objavio recept i pripremu fantastičnog napitka za mršavljenje, svi su poludjeli za njim! Riječ j...
-
Ovaj napitak je bogat dragocenim sastojcima koji blagotvorno utiču na kosti. “Zlatno mlijeko” pomaže kod ponovnog uspostavljanja “kičmeno...
-
Kako se koristi svinjska mast u lekovite svrhe Svinjska mast je odavno sastavni deo tradicionalne kuhinje, a u poslednje vreme je nezaslu...
-
Kako koristiti ruzmarin kao lek Ruzmarin latinskog naziva Rosmarinus officinalis je višegodišnja biljka koja raste u mediteranskom pojasu...
-
Danas koristimo i jedemo mnogo toga što je kancerogeno i to su neki od razloga što ljudi obolijevaju od raka. Ovdje ćemo vam navesti sam...
-
Kupus je veoma zdrav i trebali biste ga što više jesti, a pogotovo kiseli kupus. Dobar je izvor vlakana, te je dobar za crijeva i liječen...
-
Sastojci: 1 1/2 dcl mlake vode 2 kesice kvasca (20 gr) 1 kašika šećera 1 kašika brašna 1 kg brašna T500 oštro ...
-
Madeži, crne ili smeđe točke na našoj koži, dobijemo do dobi od 20 ili 30 godina. Na to koliko madeža će se pojaviti na vašem tijelu i kak...
0 komentari:
Objavi komentar