Lekovitost soka od aronije- Recept

Aronija je odlična za pročišćavanje krvi, ublažava migrenu i glavobolju, ima blagotvoran učinak na želudac i creva, zaustavljanje proliva, snižava krvni pritisak, sprečava bakterijske i virusne infekcije te jača imuni sistem.



Mnoga istraživanja pokazala su da ova biljka poboljšava cirkulaciju krvi te da svakodnevno konzumiranje smanjuje nivo holesterola i triglicerida, štiteći kardiovaskularni sistem.





Sok od aronije ima blagotvoran učinak na jetru,  jer je pročišćava i omogućuje pravilan rad. Važno je dodati i da reguliše izlučivanje i pravilan rad hormona štitnjače i gušterače. Zbog visokog sadržaja antioksidansa, sprečava rak, uništava njegove ćelije.

Napravite sami sak od aronije- Recept

Recept za sok od aronije je vrlo jednostavan. Nakon što voće sazre, najbolje je zamrznuti ga. Zamrzavanje nema negativan uticaj na kvalitet soka, jer je poznato da aronija jako dobro podnosi niske temperature. Bobice će nakon odmrzavanja postati još sočnije nego kada su sveže.

2 kg bobica aronije
1 l vode
800 g šećera
1 sveže ceđeni limun




U činiju vode dodajte šećer i stavite na šporet dok ne provri. Kad voda proključa, dodajte 2 kg svežeg voća. Stalno ga mešajte dok smesa ne počne kuvati. Dok mešate sirup, pritisnite bobice tako da otpuste što više soka. Kada se postigne tačka ključanja, potrebno je pričekati nekoliko minuta, a zatim izvaditi sirup i pustiti da se ohladi.

Procedite sadržaj i vratite ga na šporet da proključa još jednom. Nakon što proključa sklonite poklopac i dodajte jedan ceđeni limun. Promešani sok uspite u staklene boce koje ste prethodno sterilisali i zatvorite boce. Čuvajte na tamnom i hladnom mestu te konzumirajte po potrebi. Ako želite, razredite ga s malo vode.

Za zdrave osobe preporučena doza je samo jedna čašica ujutru na prazan stomak. Dok osobe koje su osetljivije, trebali bi konzumirati jednu čašicu pre svakog obroka. Sok je potrebno piti barem pola sata pre obroka da bi iskoristili više korisnih svojstava ovog domaćeg soka.

0 komentari:

Objavi komentar

More

Pratite nas na Facebooku



Advertisement

Popularni postovi