Ljudi danas konzumiraju otrovnu hranu, ponekad i u velikim količinama, a najčešće nemaju pojma šta zapravo jedu.
Takav odnos prema hrani uzrok je velikog broja bolesti današnjice.
Jedna od tih namirnica je čips, koji je izazvao senzaciju u prehrambenom svetu jer su ga pojedini američki mediji poput Natural newsa, Living traditionally, Healthy food house i mnogi drugi proglasili najotrovnijom namirnicom na tržištu hrane u svetu.
Ne bi to bilo ništa da upravo tu namirnicu ne konzumiraju milijarde ljudi, i to u abnormalnim količinama. Da, svi znamo da je čips nezdrav, ali da je toliko toksičan da se apsolutno treba isključiti iz svakodnevne ishrane, to nikome nije u potpunosti jasno.
Da jeste, objašnjavaju strulnjaci, čovečanstvo bi prestalo sa konzumiranjem ove kancerogene namirnice.
Mnogi ljudi su uvereni da se čips priprema od krompira, ali kako ovi mediji navode, to je daleko od istine.
Kako oni pišu, u prvoj fazi proizvodnje sastojci poput pirinča, pšenice, kukuruza i krompirnih pahuljica mešaju se kako bi se dobilo testo, koje se zatim oblikuje u kalupima, nakon čega se prži u kipućem ulju i prosušuje.
U zadnjoj fazi čipsu se dodaju pojačivači ukusa, koji su sami po sebi toksični. Iako su svi sastojci za smesu od koje se pravi čips genetski modifikovani, jer su jeftiniji i dostupniji, jedan od najopasnijih sastojaka u čipsu nije dodat u procesu proizvodnje, već je nus-produkt prerade.
U pitanju je akrilamid.
To je opasna kancerogena supstanca, za koju je odavno poznato da uzrokuje rak kod životinja, a upravo čips ih ima u nenormalnim količinama, daleko od dopuštene mere, navode gore pomenuti mediji.
Do stvaranja akrilamida dolazi kod pripreme hrane koja je bila izložena termičkoj obradi pečenjem i prženjem, zbog čega su posebno prisutni u čipsu jer se nakon pečenja na visokoj temperaturi i isušuju na visokoj temperaturi.
Činjenica je da sva hrana koja se obrađuje na temperaturama iznad 100 stepeni sadrži ovu kancerogenu supstancu, a nivo ove materije u popularnoj namirnici koja osvaja svet toliko je iznad dopuštenog, da je 2005. godine Kalifornija tužila jednu fabriku zbog toga što ne upozorava svoje potrošače na opasnosti i otrove opasne po zdravlje koji se nalaze u prehrambenim proizvodima.
Izvor: prirodaweb.com
Popular Posts
-
SASTOJCI 1 bjelanjak 7 dkg šećera pol žličice cream of tartar ili mrvicu soli PRIPREMA 1. Recept je stvarno jednostavan…po bj...
-
Iako kašalj i prehlada su bezopasni jer oni mogu biti, postoji nešto stvarno iritira o kašljanja i kihanja cijelo vrijeme. Kašalj otežava...
-
Začepljen nos je vrlo česta pojava tijekom zimskih mjeseci, a uzrokuju ga upale, virusne prehlade te suhi zrak. Osim što je vrlo neugodna...
-
Nikad jednostavnije i nikad učinkovitije! Sok koji sagorijeva stotine kalorija dok vi sjedite i čitate knjigu? O da, to je itekako...
-
Problem sa cirkulacijom pogađa veliki broj populacije, različite dobi i pola. Problem sa cirkulacijom može biti uzrokovan brojnim faktorim...
-
Sastojci 180 g putera ili margarina 8 kašika brašna 650 ml mlijeka 10 kašika šećera 1 vanilin šećer fil: po ukusu mljeveni i...
-
Prema brojnim zdravstvenim stručnjacima, nepravilno držanje tela je jedan od glavnih uzroka bolova u leđima, zglobovima i nogama. Stoga...
-
Štetne tvari se skladište u organizmu i kvare normalni ritam njegovog rada, unistavajućimetabolizam, pa ljudi počinju osjećati vrlo loše. ...
-
Već decenijama se ovaj sok preporučuje ljudima koji se bore sa karcinomom, jer vraća energiju, diže imunitet i poboljšava krvnu sliku. Pra...
-
Ovoj piti još niko od mojih gostiju nije odoleo! Od drugih sličnih recepata razlikuje se po tome što se pre pečenja kratko zamrzava kako ...


0 komentari:
Objavi komentar