Ljudi danas konzumiraju otrovnu hranu, ponekad i u velikim količinama, a najčešće nemaju pojma šta zapravo jedu.
Takav odnos prema hrani uzrok je velikog broja bolesti današnjice.
Jedna od tih namirnica je čips, koji je izazvao senzaciju u prehrambenom svetu jer su ga pojedini američki mediji poput Natural newsa, Living traditionally, Healthy food house i mnogi drugi proglasili najotrovnijom namirnicom na tržištu hrane u svetu.
Ne bi to bilo ništa da upravo tu namirnicu ne konzumiraju milijarde ljudi, i to u abnormalnim količinama. Da, svi znamo da je čips nezdrav, ali da je toliko toksičan da se apsolutno treba isključiti iz svakodnevne ishrane, to nikome nije u potpunosti jasno.
Da jeste, objašnjavaju strulnjaci, čovečanstvo bi prestalo sa konzumiranjem ove kancerogene namirnice.
Mnogi ljudi su uvereni da se čips priprema od krompira, ali kako ovi mediji navode, to je daleko od istine.
Kako oni pišu, u prvoj fazi proizvodnje sastojci poput pirinča, pšenice, kukuruza i krompirnih pahuljica mešaju se kako bi se dobilo testo, koje se zatim oblikuje u kalupima, nakon čega se prži u kipućem ulju i prosušuje.
U zadnjoj fazi čipsu se dodaju pojačivači ukusa, koji su sami po sebi toksični. Iako su svi sastojci za smesu od koje se pravi čips genetski modifikovani, jer su jeftiniji i dostupniji, jedan od najopasnijih sastojaka u čipsu nije dodat u procesu proizvodnje, već je nus-produkt prerade.
U pitanju je akrilamid.
To je opasna kancerogena supstanca, za koju je odavno poznato da uzrokuje rak kod životinja, a upravo čips ih ima u nenormalnim količinama, daleko od dopuštene mere, navode gore pomenuti mediji.
Do stvaranja akrilamida dolazi kod pripreme hrane koja je bila izložena termičkoj obradi pečenjem i prženjem, zbog čega su posebno prisutni u čipsu jer se nakon pečenja na visokoj temperaturi i isušuju na visokoj temperaturi.
Činjenica je da sva hrana koja se obrađuje na temperaturama iznad 100 stepeni sadrži ovu kancerogenu supstancu, a nivo ove materije u popularnoj namirnici koja osvaja svet toliko je iznad dopuštenog, da je 2005. godine Kalifornija tužila jednu fabriku zbog toga što ne upozorava svoje potrošače na opasnosti i otrove opasne po zdravlje koji se nalaze u prehrambenim proizvodima.
Izvor: prirodaweb.com
Popular Posts
-
Ovaj napitak je bogat dragocenim sastojcima koji blagotvorno utiču na kosti. “Zlatno mlijeko” pomaže kod ponovnog uspostavljanja “kičmeno...
-
Termin išijas se odnosi na bol u donjem dijelu leđa, u predjelu zadnjice i nogu koji se javlja usljed priklještenog ili iziritiranog bed...
-
Dokazano je da će vam ovaj napitak izbaciti višak vode, masne naslage, pročistiti krv i telo od toksina! Logično, kad budete videli od č...
-
Prirodni lijek za holesterol i trigliceride se preporučuje svima vama koji već dugo imate problema sa viškom masnoća u krvi, ali i osobama...
-
Donosimo vam recept za lijek koji liječi bolesno srce, a recept je star čak 800 godina. Napravite prirodni napitak za zdravije srce na je...
-
Banane sadrže velike količine prirodnih vlakana i prirodni šećer koje ih čine najboljom užinom koja vam brzo vraća energiju. Istraživ...
-
Ovaj prirodni melem za organizam odličan je za cijelu obitelj kada je riječ o održavanjuimunološkog sustava, osobito u jesenskom i zimskom...
-
“Pivo doprinosi dugotrajnosti i jača kosti, a mlijeko izaziva gojaznost, dijabetes i rak” – PETA. Da, dobro ste pročitali. PETA organizaci...
-
Postoji toliko mnogo studija o tome kako soda bikarbona i limun mogu imati veliku korist za tijelo. Da li ste znali da limun i sode bika...
-
Najnovija klinička ispitivanja sprovedena u Americi pokazuju da je ova biljka odlična i ukoliko želite da smanjite zavisnost od cigareta i...
0 komentari:
Objavi komentar