Cišcenje rerne je sigurno jedan od omraženijih i težih poslova u domaćinstvu. Nema te domaćice koja uživa u cišćenju šporeta. Uglavnom, tek kada ringle i rerna dospiju u očajno stanje, započinjemo taj posao, piše portal uspesnazena.com!
Pored toga što je fizički zahtjevan, uglavnom ga ne volimo zbog hemikalija kojima smo izloženi dok ga obavljamo. Danas ćemo probati nešto sasvim drugačije. Očistićemo prljavu i masnu rernu bez hemikalija.
Uvjerila sam se da je najefikasniji način cišćenja rerne od masnoće, bez kupovine skupih i otrovnih hemijskih sredstava, obična soda bikarbona, sirće i limuntus.
Za početak uključite svoju rernu na 250 stepeni. U vatrostalnu činiju ili drugi odgovarajući sud naspite 4-5 kašika sode bikarbone i zalijte sa vodom, otprilike 1 litar. Stavite u rernu, zatvorite i ostavite na 30-40 minuta. Isključite rernu i ostavite je da se ohladi. Masnoća iz unutrašnjosti rerne će omekšati.
Poprskajte rernu i staklo sa 9%-nim alkoholnim sirćetom ili sa ovim prirodnim sredstvom za dezinfekciju. Ostavite da djeluje još 20-ak minuta i prebrišite rernu. Ako vaša rerna nije bila u zapuštenom stanju, trebalo bi da poslije ovog postupka, sija od čistoće.
Ako niste uspjeli, uradite slijedeće: pokvasite staklo vodom, pospite sodom bikarbonom i limuntusom. Ostavite da djeluje desetak minuta. Otkinite parče aluminijumske folije, izgužvajte (napravite lopticu) i sa njom oribajte staklo.
Gotovo je! Za cio postupak je utrošeno sat vremena, niste udisale štetne hemikalije, a vaša rerna sija kao nova!
Izvor: uspesnazena
Popular Posts
-
Vrbe su dvodomne biljke koje rastu u obliku grma ili drveta. Svaki grm ili drvo nosi cvetove samo jednog pola. Muški cvetovi su jajastog o...
-
Postoje mnogi prirodni proizvodi koji mogu pomoći za razne zdravstvene uvjete. Stoga vam predstavljamo jedan kućni recept koji svoji...
-
Kada je Piter Karvel na YouTube kanalu objavio recept i pripremu fantastičnog napitka za mršavljenje, svi su poludjeli za njim! Riječ j...
-
Kako se koristi svinjska mast u lekovite svrhe Svinjska mast je odavno sastavni deo tradicionalne kuhinje, a u poslednje vreme je nezaslu...
-
Okra se uglavnom koristi za zgušćavanje čorbi zbog svoje teksture. Ono što, pak, nije široko poznato jeste da je okra takođe moćna namir...
-
Danas koristimo i jedemo mnogo toga što je kancerogeno i to su neki od razloga što ljudi obolijevaju od raka. Ovdje ćemo vam navesti sam...
-
Kupus je veoma zdrav i trebali biste ga što više jesti, a pogotovo kiseli kupus. Dobar je izvor vlakana, te je dobar za crijeva i liječen...
-
Rotkva (Raphanus sativus) na našoj trpezi nije dovoljno zastupljena, a posebno je bitna u zimskom razdoblju, kada je organizmu potrebna ...
-
Ukoliko se grip i prehlada ne odleže kako treba, što podrazumeva barem desetak dana strogog mirovanja, oslabljeni organizam idealna je po...
-
Madeži, crne ili smeđe točke na našoj koži, dobijemo do dobi od 20 ili 30 godina. Na to koliko madeža će se pojaviti na vašem tijelu i kak...
0 komentari:
Objavi komentar