Riječ čia potiče iz majanske riječi za snagu. U svojih 28 grama, sjeme pruža mnogo vitamina i proteina, da nećete povjerovati.
Čia sjemenke su odličan izvor antioksidanata
Antioksidanti iz hrane mogu da imaju pozitivne efekte na zdravlje i štite vas od supstanci koje mogu da vam izazovu čak i rak.
Ovi antioksidanti takođe štite osjetljive masti u sjemenu od kvarenja
Odličan protiv dijabetesa
Čia je potencijalni prirodni tretman protiv dijabetesa i reguliše šećer u krvi.
Ima sposobnost da ubrza varenje
Omega 3
Čia seme je odličan izvor Omega 3 masnih kiselina koje su važne za zdravlje mozga.
Dobro je i za jačanje zuba i kostiju
Čia ima 18% kalcijuma pri konzumiranju i izuzetno je neophodno za kosti i oralno zdravlje.
Odličan za gubljenje stomačne masti
Čia ima otpornost na insulin koji može biti uzrok za povećanje stomačne masti
Neophodan je za dobro zdravlje srca
Poboljšanju krvni pritisak kod dijabetičara i povećava zdrav holesterol.
Čia sjeme sadrži pristojnu količinu proteina
Smanjuje apetit i pokazano je da smanji opsesivne misli o hrani za 60%, a želja za noćnim grickanjem za 50%
Vlakna
Snižava holesterol i reguliše funkcije utrobe i ima odličan izvor vlakana.
Zamjena za jaja
Da biste zamjenili jaja, pomješajte 1 kašiku Čia sjemena sa 3 kašike vode i ostavite da odstoji 15 minuta.
Koža i starenje
Čia sjeme bogato je antioksidantima koji ubrzavaju sistem za oporavak kože i sprječavaju prerano starenje kože.
Izvor: fokuzz
Popular Posts
-
Vrbe su dvodomne biljke koje rastu u obliku grma ili drveta. Svaki grm ili drvo nosi cvetove samo jednog pola. Muški cvetovi su jajastog o...
-
Postoje mnogi prirodni proizvodi koji mogu pomoći za razne zdravstvene uvjete. Stoga vam predstavljamo jedan kućni recept koji svoji...
-
Kada je Piter Karvel na YouTube kanalu objavio recept i pripremu fantastičnog napitka za mršavljenje, svi su poludjeli za njim! Riječ j...
-
Kako se koristi svinjska mast u lekovite svrhe Svinjska mast je odavno sastavni deo tradicionalne kuhinje, a u poslednje vreme je nezaslu...
-
Okra se uglavnom koristi za zgušćavanje čorbi zbog svoje teksture. Ono što, pak, nije široko poznato jeste da je okra takođe moćna namir...
-
Danas koristimo i jedemo mnogo toga što je kancerogeno i to su neki od razloga što ljudi obolijevaju od raka. Ovdje ćemo vam navesti sam...
-
Kupus je veoma zdrav i trebali biste ga što više jesti, a pogotovo kiseli kupus. Dobar je izvor vlakana, te je dobar za crijeva i liječen...
-
Rotkva (Raphanus sativus) na našoj trpezi nije dovoljno zastupljena, a posebno je bitna u zimskom razdoblju, kada je organizmu potrebna ...
-
Ukoliko se grip i prehlada ne odleže kako treba, što podrazumeva barem desetak dana strogog mirovanja, oslabljeni organizam idealna je po...
-
Madeži, crne ili smeđe točke na našoj koži, dobijemo do dobi od 20 ili 30 godina. Na to koliko madeža će se pojaviti na vašem tijelu i kak...
0 komentari:
Objavi komentar