ČAROBNA BILJKA KOJA LEČI SVE: Čuvarkuća – biljka čija se lekovita moć dugo krila od javnosti
Pre nego što smo dobili lekove u pilulama i tabletama, ljudi su ovu biljku koristili kako b se izlečili od stvari poput herpesa, čireva, bola u uhu. Postoji i jedna poslovica koja najbolje opisuje lekovita svojstva ove biljke: “Bolje čuvarkuća u kući, nego dva psa pred kućom”.
Čuvarkuća je biljka koja se od davnina koristi kao prirodni lek. Karakterišu je debeli mesnati listovi puni vode i cvetovi zvezdastog oblika.
Ona sadrži tanin, biljnu sluz, ulje, smolu, kalcijumov malat, mravlju i jabučnu kiselinu. Istraživanja su potvrdila da poseduje flavonoide i ugljenehidrate.
U narodnoj medicini koristi se zbog svojih antiupalnih, adstringentnih i diuretičkih svojstava. Primenjuje se u obliku soka, obloga, masti, tinkture ili čaja.
Čuvarkuća je stari narodni lek za bolesti uha, oštećenja bubne opne i gubitak sluha. Njen sok rastvara višak cerumena u uhu i smanjuje bol. Dovoljno je 2 do 3 ml soka iz lista ukapati u uho, malo odležati i nakon nekoliko minuta pustiti da sok iscuri iz uha.
Čuvarkuća ima slično delovanje kao i aloe vera, koja je poznata u lečenju različitih kožnih tegoba. Zbog antiupalnih i antiseptičkih svojstava služi i kao odlična prva pomoć kod opekotina, uboda i ugriza, jer pruža brzo olakšanje i smirenje.
Čuvarkućom možete tretirati: kurje oči, pegice, rane i čireve, herpes zoster, tvrdu kožu na tabanima. Problematično mesto jednostavno premažite sokom čuvarkuće ili stavite oblog od prerezanog lista.
Sok čuvarkuće može se piti ili grgljati u slučaju bronhitisa, gnojne upale zuba, uha i grla.
Čuvarkuća u medu leči miome i ciste na materici. Deluje detoksikacijski i preporučuje se nakon neumerenosti u jelu i piću.
Pomešana s vrućom vodom, čuvarkuća i med, snižava temperaturu. Sameljite 750 g listova čuvarkuće i pomešajte ih s kilogramom meda. Uzimajte jednu kašiku ujutru na prazan stomak, a tokom dana jednu do dve kašike.
Čaj od čuvarkuće koristi se kod obilnih menstruacija, menstrualnih grčeva, dijareje i čireva. Kuvajte 10 g sveže ili 12 g osušene čuvarkuće 15 minuta u 250 ml vode. Procedite i pustite da se ohladi. Ujutru na prazan stomak, popijte šoljicu čaja, a nakon toga svaki sat po jednu kašiku čaja
0 komentari:
Objavi komentar