Od svih vrsta luka najblaži je po okusu, nije ljut, nema jak miris i ne izaziva suze na očima.
Osim toga, najlakše se uzgaja i nije osjetljiv na niske temperature. Može se brati od početka jeseni pa sve do kraja proljeća. Zato je poriluk važna namirnica posebno zimi, kada je izbor povrća siromašan, piše Healthy Living Style.
Nutritivna vrijednost
Po nutritivnom sastavu sličan je svojim rođacima, ali sadrži više bjelančevina, beta-karotena i vitamina C. Sirovi poriluk odličan je izvor mangana, te dobar izvor željeza, folne kiseline, vitamina C i B6. Obzirom da se kuhanjem smanjuje količina vitamina i minerala, kuhani poriluk postaje dobar izvor mangana i osrednji izvor željeza, folne kiseline i vitamina B6.
Ljekovitost
Za razliku od crvenog ili bijelog luka, poriluk se upotrebljava cijeli i to ne samo kao začin, već kao samostalno povrće. Obiluje hranjivim i ljekovitim tvarima. Sadrži veliku količinu mineralnih tvari i vitamin C, te eterična ulja sa sumporom. Ta ulja djeluju blagotvorno na dišne i probavne organe, bubrege, jetra, krv i krvne žile. Ujedno od tih ulja potiče i miris poriluka, koji je prilično specifičan i mnogim ljudima odbojan. Kod upotrebe poriluka preporučuje se koristiti cijeli poriluk; i bijelu stabljiku i zeleno lišće.
Naime, lišće, koje se često izbjegava, sadrži nekoliko puta više vitamina nego bijeli dio.
Zdravstvene prednosti:
– Kod povećane štitnjače preporučaju se topli oblozi od kuhanog poriluka.
– Poriluk pomaže kod iskašljavanja, smiruje kašalj i blagotvorno djeluje na promuklost,upalu pluća i astmu.
– Smanjuje povećanu količinu mokraćne kiseline, kolesterola i masnoće u krvi.
– Poriluk poboljšava cirkulaciju krvi, te pomaže kod arteroskleroze i upale vena.
– Poboljšava apetit te potiče rad probavnog sustava i crijeva.
– Poriluk potiče bolji rad bubrega i izlučivanje mokraće, te pomaže kod bolova u bubrezima i bubrežnih kamenaca.
Izvor: net.hr
Popular Posts
-
Ovaj napitak je bogat dragocenim sastojcima koji blagotvorno utiču na kosti. “Zlatno mlijeko” pomaže kod ponovnog uspostavljanja “kičmeno...
-
Vrbe su dvodomne biljke koje rastu u obliku grma ili drveta. Svaki grm ili drvo nosi cvetove samo jednog pola. Muški cvetovi su jajastog o...
-
Pantenol krema za lice i kosu Imate problem sa perutanjem kože glave tokom jeseni, pri čemu vam se kosa jako masti? Nerviraju vas fleke,...
-
Cvekla je veoma zdrava i sadrži mnogo vitamina B1, B2,B6 i C i minerala kao što su kalcij, fosfor, magnezijum, natrij. Snažan je ...
-
Zaboravite na farmaceutske lijekove, jer 2 jeftina i prirodna sastojka rješavaju vas najgorih bolova u sinusima i glavobolje! S prv...
-
Naši preci su imali veliko iskustvo u liječenju različitih bolesti i poznavali su korisne recepte u liječenju. Sve te recepte ljudi su pre...
-
Ispucali kapilari su neprijatna i ružna pojava ispod kože, koja ne samo da izgleda ružno nego ostvlja i druge posljedice pa se osjećamo ne...
-
Mnogi od nas vole roštiljati, a posebno u svome dvorištu. Možete napraviti veoma interesantne roštilje, tj. izgraditi što interesantiji i ...
-
Kalcijum ima brojne važne funkcije u radu organizma. Osim što stvara koštanu masu i sprječava osteoporozu, kalcijum normalizuje rad nerava...
-
Da li ste znali da postoji domaći tretman poslije kojeg za 12 dana ne biste prepoznali sebe? Ako imate problem sa borama, probajte što pri...
0 komentari:
Objavi komentar