Bijeli, ružičasti ili purpurnih boja, bagrem (Robinia pseudoacacia) i mirisom i raskošnom krošnjom nikoga ne ostavlja ravnodušnim. U narodu je poznat i kao akacija, bijeli bagrem, kraljevo drvo, kapinki.
Pripremljen kao čaj, bagrem suzbija reumatske bolove i zubobolju, a predstavlja i savršen antiseptik. Smanjuje povećano lučenje kiseline i pomaže kod migrene. Efikasno djeluje kod gastritisa, gorušice, čira na želucu i dvanaestopalačnom crijevu
Čaj se sprema tako što se kašičica suvih cvjetova bagrema prelije sa dva decilitra ključale vode. Poklopi se i ostavi da odstoji pola sata, a zatim se procijedi i pije 1-3 šoljice dnevno.
Posebno mjesto je našao u homeopatiji. Po mišljenju ovih stručnjaka, odličan je u liječenju hiperaciditetom, odnosno pojačane kiselosti želuca, kod gorušice koja se javlja za vreme spavanja, migrene, kao i upale nerva lica.
Zapadna narodna medicina koristi ga za liječenje antivirusnih oboljenja, grčeva, kožnih bolesti, tegoba pri varenju, čišćenja crijeva, za smanjenje visoke temperature, za bolje lučenje mokraće …
Cvijet bagrema možete odlično iskoristiti tako što ćete umočite u tijesto kao za palačinke i ispržite na ulju, predivno.
Idealan med za djecu
Bagremov med je veoma cijenjen u Evropi. Čist je, tečan, lagan, idealan za djecu stariju od godinu dana. Najmlađima se preporučuje, jer je blag i lagan, a kod odraslih jer djeluje protiv stresa, nervoze, nesanice, najprozirnija je od svih vrsta i jedan od najukusnijih. Njegova kristalizacija traje i do tri godine. Ukoliko dođe do šećerenja, postaje bijel, mutan, sitnozrnasti, zbog čega podsjeća na snijeg. Ako se kristališe, teglu sa medom trebalo bi da potopite u toplu vodu i stvar je riješena.
Cvjeta od aprila do kraja maja ili čak juna.
Bijeli mirišljavi cvjetovi izlučuju mnogo nektara, a ukusni su i svježi i prženi. Kod naroda koji poznaju vrijednosti ovog drveta, cvijet se bere neposredno prije otvaranja, a list dok je sasvim mlad. Narodna medicina preporučuje čaj od osušenih cvjetova, koji je istovremeno ukusan i ljekovit kod prehlada i kašlja.
S druge strane, u svježim mahunama i sjemenkama ima mnogo bjelančevina, ugljenih hidrata i masnoće.
Prilikom korišćenja određenih dijelova bagrema trebalo bi da budete oprezni. Zbog toksičnosti sastojaka robina, robitina, robinina, fazina, ne smijeju da se koriste stara kora, zreo list i sirove sjemenke.
Izvor: web-tribune
Popular Posts
-
Domaći kukuruzni hleb koji ne goji Ukoliko volite pomalo da eksperimentišete u vašoj kuhinji, pripremili smo vam jedan odličan recept za ...
-
Bijeli luk – fantastičan proizvod, neprocjenljivih korisnih osobina. Ovo fantastično povrće posjeduje antibakterijska svojstva, liječi mno...
-
Upala sinusa u pratnji začepljen nos, teško disanje i glavobolje mogu biti vrlo čest, osobito u nadolazećim zimskim danima. Ako m...
-
Zabila je viljuške u zemlju u svojoj bašti: Kada vidite razlog, shvatit ćete koliko je ovo genijalnoProljeće je odlično vrijeme da navučete rukavice i uzmete lopatu u ruke. Proljeće je godišnje doba koje znači mnogo rada u bašti. U na...
-
Sok od kivija je nešto što treba da ubacimo u svakodnevno korišćenje jer djeluje blagotvorno na organizam i prepun je raznih zdravih sasto...
-
Neke ciste koje se pojave na grudima, jajnicima i sl, te obično nisu opasne. Ipak, ako ih ne liječite mogu izazvati određene probleme, pra...
-
Rak dojke je najučestaliji maligni tumor kod nas i u svijetu. Svake godine samo kod nas oboli više od 4.000 žena, a oko 1.300 slučajeva za...
-
Pitate se šta je eliksir mladosti? Ruski stručnjaci vjeruju da znaju odgovor! Naime, oni tvrde da vam je za to potrebno samo malo c...
-
Piti rakiju nije samo svojevrsni dokaz muškosti, niti u slučaju da pijete kvalitetnu rakiju statusni simbol, piti rakiju može donijeti i n...
-
Mali broj ljudi čuo je za moćno povrće čičoku. Ova biljka, slična krompiru, pravi je hit u kulinarstvu posljednjih godina, a razlog nije p...
0 komentari:
Objavi komentar