Beli luk je jedna od najstarijih kultivisanih biljaka u svetu, koja se uzgaja već više od 5.000 godina.
Verovatno su vam već poznata moćna dezinfekciona, antibakterijska i antifungicidna delovanja belog luka, koja se lako mogu uporediti sa najboljim antibioticima, naročito kada ga pojedete na prazan želudac – tada je efekat najjači.
Beli luk je svakako jedan od najsnažnijih prirodnih lekova koji može da parira zvaničnim antibioticima, pa čak biti i učinkovitiji od njih.
Ova namirnica može da zaštiti naš organizam od bakterija, gljivica i infekcija. Istraživanja su dokazala da njegova konzumacija na prazan želudac ima snažna antibakterijska svojstva, više od 400 aktivnih sastojaka (vitamine A, B1 i B2, C, minerale, dijetalna vlakna, aminokiseline, esencijalna ulja, biljne masti, enzime, gvožđe, jod, kalcijum, kalijum, sumpor, selen i fosfor).
Ljudi odavno poznaju snagu belog luka i koriste je pre nego sredstva koja plasira farmaceutska industrija, što je svakako i zdravije. Ako se redovno koristi, beli luk može da podstakne i bolju cirkulaciju, ukloni suvišne masnoće iz našeg tela, spreči srčana oboljenja, smanji visok krvni pritisak i još štošta.
Mnogi stručnjaci će se složiti da je upravo beli luk najmoćniji antioksidans.
A da li ste znali za kombinaciju belog luka i meda?
Ovo se i te kako preporučuje, jer zajedno stvaraju vrlo moćan, lekovit, prirodan proizvod. Iako slatko-ljuta kombinacija deluje neobično, ona je vrlo delotvorna i organizmu će doneti zaštitu i dodatnu energiju.
Recept za med od belog luka:
Sastojci:
– 3-4 glavice belog luka
– čaša prirodnog meda
Priprema:
Razdvojte glavice belog luka na čenove, nemojte ga ljuštiti, ali uklonite one ljuske koje vise i vidi se da će otpasti. Staklenu teglu napunite čenovima belog luka, pa lagano prelijte medom.
Kašikom pomerajte čenove, kako bi med pokrio baš svaki deo belog luka u tegli. Dobro zatvorite, tako da vazduh nikuda ne može da uđe i ostavite da odstoji nekoliko dana.
Med od belog luka možete čuvati u frižideru ili na sobnoj temperaturi, a svakoga dana pojedite po jedan čen. Osim što ćete biti mnogo zdraviji, ovaj neobičan ukus će vam se verovatno dopasti.
Popular Posts
-
SASTOJCI 1 bjelanjak 7 dkg šećera pol žličice cream of tartar ili mrvicu soli PRIPREMA 1. Recept je stvarno jednostavan…po bj...
-
Iako kašalj i prehlada su bezopasni jer oni mogu biti, postoji nešto stvarno iritira o kašljanja i kihanja cijelo vrijeme. Kašalj otežava...
-
Začepljen nos je vrlo česta pojava tijekom zimskih mjeseci, a uzrokuju ga upale, virusne prehlade te suhi zrak. Osim što je vrlo neugodna...
-
Nikad jednostavnije i nikad učinkovitije! Sok koji sagorijeva stotine kalorija dok vi sjedite i čitate knjigu? O da, to je itekako...
-
Problem sa cirkulacijom pogađa veliki broj populacije, različite dobi i pola. Problem sa cirkulacijom može biti uzrokovan brojnim faktorim...
-
Sastojci 180 g putera ili margarina 8 kašika brašna 650 ml mlijeka 10 kašika šećera 1 vanilin šećer fil: po ukusu mljeveni i...
-
Prema brojnim zdravstvenim stručnjacima, nepravilno držanje tela je jedan od glavnih uzroka bolova u leđima, zglobovima i nogama. Stoga...
-
Štetne tvari se skladište u organizmu i kvare normalni ritam njegovog rada, unistavajućimetabolizam, pa ljudi počinju osjećati vrlo loše. ...
-
Već decenijama se ovaj sok preporučuje ljudima koji se bore sa karcinomom, jer vraća energiju, diže imunitet i poboljšava krvnu sliku. Pra...
-
Ovoj piti još niko od mojih gostiju nije odoleo! Od drugih sličnih recepata razlikuje se po tome što se pre pečenja kratko zamrzava kako ...


0 komentari:
Objavi komentar