Ovaj revolucionarni recept je objavila dr Irina Stefanovska, poznata doktorica – fitoterapeut, u emisiji o zdravom životu na ruskoj televiziji. Dr Stefanovska kaže; “Zahvaljujući ovom receptu, promatrana skupina žena je smanjivale obim struka za 1 cm dnevno! Ovaj melem eliminira višak masnoće i vode iz organizma, ali poboljšava i funkciju mozga, poboljšava pamćenje, poboljšava sluh i vid.”
Glavni sastojci ovog recepta su svježi hren, neprskani limuni s korom i med. Već je puno rečeno o medu i limunu, stoga ćemo se sada, prije recepta, kratko osvrnuti na hren.
Hren (lat. Armoracia rusticana) je višegodišnja biljka zelenog lišća, bijelog korjena i ljutog okusa. Potječe sa Mediterana i iz zapadne Azije. U prehrani se najčešće upotrebljava korijen hrena, ali izuzetno su ukusni i pomalo pikantni mladi listovi biljke.
Zbog svog sastava (vitamin C, kalij, vitamin B1, vitamin B6, željezo, kalcija, vitamin B2, magnezij, fosfor…) hren je osim gurmansko, izuzetan i kao ljekovito sredstvo. Njegovu ljekovitost poznavali su i Stari Grci. Još 1500. godina p.n.e. koristili su ga za ublažavanje bolova u leđima. Iz tih dana vrijedi i izreka: “Rotkvica vrijedi težinu olova, repa težinu srebra, a hren težinu zlata.”
Neizostavan je dodatak raznim jelima, posebno uz masnu hranu jer pomaže da se lakše probavi. Hren čisti organizam, ubrzava metabolizam, otklanja umor, pa se najviše preporučuje dijabetičarima. Potiče razmnožavanje i razvoj korisnih bakterija u crijevima.
Sok od hrena uništava bakterije dizenterije, salmonele, tuberkuloze, kao i mnoge gljivice koje parazitiraju na čovjeku i biljkama. Poboljšava funkciju organa za probavu tako što stimulira lučenje želučanih i crijevnih sokova, žuči i enzima iz gušterače. Hren potiče i rad jetre, potiče rad srca i cirkulaciju, a usto, odličan je diuretik te pomaže kod reumatizma.
Kako sačuvati svjež korijen?
Svjež korijen može se koristiti preko cijele godine, ako se pravovremeno zakopa u vlažan pijesak ili drži u podrumu. Ako imate veći korijen, možete izribati potrebnu količinu, a ostatak zamotati u aluminijsku foliju i ostaviti u frižideru u kutiji za povrće.
Ako želite da vam izribani hren ostane svjež i nakon tri tjedna, pomiješajte ga sa žličicom šećera i 4 žlice limunovog soka ili octa. U dobro zatvorenoj tegli, hren može stajati u hladnjaku do 3 tjedna.
Kako napraviti melem od hrena?
Sastojci:
125 gr hrena
3 neprskana limuna
3 žlice meda
Postupak:
Izmiksajte 125 grama hrena. Uzmite tri limuna, rasjecite ih, izvadite iz njih sjemenke, pa ih zajedno sa korom takođe izmiksajte i pomiješajte sa izmiksanim hrenom. U to dodajte tri žlice meda i sve dobro izmiješajte.
Čuvajte ovaj melem u zatvorenoj teglici u frižideru.
Uzimajte po jednu malu žličicu melema dva puta dnevno uz obroke. Uzimajte ovaj melem tokom 3 tjedna i gledajte kako se obujam struka smanjuje!
Izvor: atma
Popular Posts
-
Ovaj napitak je bogat dragocenim sastojcima koji blagotvorno utiču na kosti. “Zlatno mlijeko” pomaže kod ponovnog uspostavljanja “kičmeno...
-
Termin išijas se odnosi na bol u donjem dijelu leđa, u predjelu zadnjice i nogu koji se javlja usljed priklještenog ili iziritiranog bed...
-
Dokazano je da će vam ovaj napitak izbaciti višak vode, masne naslage, pročistiti krv i telo od toksina! Logično, kad budete videli od č...
-
Prirodni lijek za holesterol i trigliceride se preporučuje svima vama koji već dugo imate problema sa viškom masnoća u krvi, ali i osobama...
-
Kombinacija limuna i peršuna, dodatkom meda i maslinovog ulja, postaje odličan lek protiv bakterija, naročito Ešerihije koli. Peršun j...
-
Kaki jabuka potiče iz Azije, tačnije iz dalekog Japana. Omiljena je voćka u zemlji izlazećeg sunca, tamo čak postoje stabla koja su stara ...
-
Jedna od najstarijih i najljekovitijih biljaka na Zemlji! Bazga, zova, baza, bazgovina, crna bazga, zovika, aptovina, bujad, aptika; ...
-
Donosimo vam recept za lijek koji liječi bolesno srce, a recept je star čak 800 godina. Napravite prirodni napitak za zdravije srce na je...
-
Čišćenje debelog crijeva praktikovali su i stari Grci kako bi očistili tijelo od viška sluzi i nesvarene hrane. I danas je dobro poznato k...
-
Banane sadrže velike količine prirodnih vlakana i prirodni šećer koje ih čine najboljom užinom koja vam brzo vraća energiju. Istraživ...
0 komentari:
Objavi komentar