Ovaj revolucionarni recept je objavila dr Irina Stefanovska, poznata doktorica – fitoterapeut, u emisiji o zdravom životu na ruskoj televiziji. Dr Stefanovska kaže; “Zahvaljujući ovom receptu, promatrana skupina žena je smanjivale obim struka za 1 cm dnevno! Ovaj melem eliminira višak masnoće i vode iz organizma, ali poboljšava i funkciju mozga, poboljšava pamćenje, poboljšava sluh i vid.”
Glavni sastojci ovog recepta su svježi hren, neprskani limuni s korom i med. Već je puno rečeno o medu i limunu, stoga ćemo se sada, prije recepta, kratko osvrnuti na hren.
Hren (lat. Armoracia rusticana) je višegodišnja biljka zelenog lišća, bijelog korjena i ljutog okusa. Potječe sa Mediterana i iz zapadne Azije. U prehrani se najčešće upotrebljava korijen hrena, ali izuzetno su ukusni i pomalo pikantni mladi listovi biljke.
Zbog svog sastava (vitamin C, kalij, vitamin B1, vitamin B6, željezo, kalcija, vitamin B2, magnezij, fosfor…) hren je osim gurmansko, izuzetan i kao ljekovito sredstvo. Njegovu ljekovitost poznavali su i Stari Grci. Još 1500. godina p.n.e. koristili su ga za ublažavanje bolova u leđima. Iz tih dana vrijedi i izreka: “Rotkvica vrijedi težinu olova, repa težinu srebra, a hren težinu zlata.”
Neizostavan je dodatak raznim jelima, posebno uz masnu hranu jer pomaže da se lakše probavi. Hren čisti organizam, ubrzava metabolizam, otklanja umor, pa se najviše preporučuje dijabetičarima. Potiče razmnožavanje i razvoj korisnih bakterija u crijevima.
Sok od hrena uništava bakterije dizenterije, salmonele, tuberkuloze, kao i mnoge gljivice koje parazitiraju na čovjeku i biljkama. Poboljšava funkciju organa za probavu tako što stimulira lučenje želučanih i crijevnih sokova, žuči i enzima iz gušterače. Hren potiče i rad jetre, potiče rad srca i cirkulaciju, a usto, odličan je diuretik te pomaže kod reumatizma.
Kako sačuvati svjež korijen?
Svjež korijen može se koristiti preko cijele godine, ako se pravovremeno zakopa u vlažan pijesak ili drži u podrumu. Ako imate veći korijen, možete izribati potrebnu količinu, a ostatak zamotati u aluminijsku foliju i ostaviti u frižideru u kutiji za povrće.
Ako želite da vam izribani hren ostane svjež i nakon tri tjedna, pomiješajte ga sa žličicom šećera i 4 žlice limunovog soka ili octa. U dobro zatvorenoj tegli, hren može stajati u hladnjaku do 3 tjedna.
Kako napraviti melem od hrena?
Sastojci:
125 gr hrena
3 neprskana limuna
3 žlice meda
Postupak:
Izmiksajte 125 grama hrena. Uzmite tri limuna, rasjecite ih, izvadite iz njih sjemenke, pa ih zajedno sa korom takođe izmiksajte i pomiješajte sa izmiksanim hrenom. U to dodajte tri žlice meda i sve dobro izmiješajte.
Čuvajte ovaj melem u zatvorenoj teglici u frižideru.
Uzimajte po jednu malu žličicu melema dva puta dnevno uz obroke. Uzimajte ovaj melem tokom 3 tjedna i gledajte kako se obujam struka smanjuje!
Izvor: atma
Popular Posts
-
Pantenol krema za lice i kosu Imate problem sa perutanjem kože glave tokom jeseni, pri čemu vam se kosa jako masti? Nerviraju vas fleke,...
-
Ovaj napitak je bogat dragocenim sastojcima koji blagotvorno utiču na kosti. “Zlatno mlijeko” pomaže kod ponovnog uspostavljanja “kičmeno...
-
Sastojci 500 gr tjestenine 500 ml mlijeka 150 gr mozzarella sira 200 gr šunke po želji 2 jaja 4 kašike parmezana 2 kašike put...
-
Dizana tijesta su laka i jednostavna poslastica, koju skoro uvijek možemo napraviti od namirnica koje imamo u kući, a naročito su dobra z...
-
Ovo je definitivno kolač koji je idealan za napraviti kada vam se doista jako žuri pojesti nešto slatko, a najbolje od svega je to što se ...
-
Ružmarin je nevjerovatno zdrava biljka koja se kao tradicionalni lijek koristi vijekovima. Ona je predivan Božji lijek za mnoge bolesti, a...
-
Ove jeseni ćete pucati od zdravlja i energije ukoliko budete sebi napravili ovaj eliksir Smanjenje nivoa hemoglobina u krvi, nezavisno ...
-
Madeži, crne ili smeđe točke na našoj koži, dobijemo do dobi od 20 ili 30 godina. Na to koliko madeža će se pojaviti na vašem tijelu i kak...
-
Mnogi od nas imaju probleme sa kosom, a i oslabljenim vidom. Priroda nam nudi rješenje i za ove probleme. Sve što treba jeste da pojedete ...
-
Kore x 4 3 bjelanjka 3 žlice šećera 50 g mljevenih prženih lješnjaka 1/2 žlice Dolcela Gussnela Za kore malo crne kave 1 žlica ruma...
0 komentari:
Objavi komentar