Svima nam je već dobro poznato da su probiotici dobre mlečno-kiselinske bakterije raznih sojeva i da se koriste u mlečnoj industriji za fermentaciju mlečnih šećera u mlečne kiseline, tako da ih ima u kiselom mleku, jogurtima i sirevima.
Najčešće su to sojevi Lactobacillusa i Bifidobacteriuma.
Njihova dobra i korisna dejstva su poznata odavno, ali ako želimo da ih unesemo u većem broju, postavlja se pitanje u kojoj formi ih vredi uzimati?
Naravno konzumacijom mlečnih prerađevina svakako efikasno unosimo ove bakterijske kulture, takođe na našem tržištu postoje i farmaceutski oblici kapsula, tableta i rastvora. Dijetetski suplementi možda sadrže veću koncentraciju bakterija, pa su pogonije kada postoji potreba za bržim dejstvom.
Ove preparate treba uzimati u periodu od 3-6 meseci, bez bojazni, jer nemaju kontraindikacije i neželjena dejstva. Ne možemo ni preterati sa dozom, organizam naprosto izbaci suvišne bakterije. Takođe nema ograničenja ni u uzrastu, mogu se konzumirati odmah posle rođenja.
Kombinaciju probiotika i prebiotika nazivamo simbioticima. Prebiotici su šećeri, polisaharidi i oligosaharidi koji nemaju fiziološko dejstvo na naš organizam, potpomažu rast i razmnožavanje probiotskih bakterija. Sadrže ih biljna vlakna iz voća i povrća.
Pozitivna dejstva probiotika i simbiotika su sledeća:
Kod proliva
Primarna uloga crevne flore je upravo zaštita od raznih patogena. Ukoliko se balans između dobrih i loših bakterija naruši nastaju problemi i poželjna je suplementacija probioticima ili simbioticima.
U periodu rekonvalescencije-oporavka posle bolesti
Poznato je da bakterije crevne flore vrše produkciju nekih neophodnih vitamina i enzima a i puno mogu da doprinesu boljem opštem stanju organizma.
U toku antibiotske terapije
Na žalost antibiotici ne biraju između dobrih i loših bakterija, te je neophodno u toku i nakon terapije obnoviti crevnu floru.
Antibiotici mogu da prouzrokuju niz neprijatnih digestivnih smetnji. Važno je da uzimanje probiotika nastavimo i posle antibiotske terapije.
U borbi protiv Candida albicans
Kod atopičara- alergija, ekcema
Kod lošeg varenja- Poboljšavaju varenje, smanjuju nadutost, zadah, krčenje creva i osećaj umora i tromosti
U prolećnom i jesenjem periodu u cilju jačanja prirodnog imuniteta dobre bakterije u ustima i crevima vrše prvu liniju odbrane od patogena koji putem vazduha kroz usta dospevaju u naš organizam.
Popular Posts
-
Sok od kivija je nešto što treba da ubacimo u svakodnevno korišćenje jer djeluje blagotvorno na organizam i prepun je raznih zdravih sasto...
-
Uz pomoć mešavine maslinovog ulja, limunovog soka i piva, neki ljudi tvrde da su uspjeli da izbace kamen iz bubrega. “Ja sam izbacio k...
-
U sezoni prehlade i gripe otkrivamo vam kako da sami napravite prirodne bombone koji će ublažiti dosadni kašalj te umiriti upaljeno grlo. ...
-
Ovaj napitak je bogat dragocjenim sastojcima koji blagotvorno utiču na kosti. “Zlatno mlijeko” pomaže kod ponovnog uspostavljanja “kičme...
-
Jasno je da svi toksini u organizmu stvaraju otpad i da je važno s vremena na vrijeme uklanjati toksine i njihov otpad. Postoje različi...
-
Za cveklu kažu da je u stanju da popravi većinu toga što je u organizmu pokvareno. Njena divna crvena boja potiče od proantocijanidina, b...
-
Mnoge žene troše dosta novca na razne kozmetičke preparate, koji obično nisu toliko djelotvorni, a u svojoj kuhinji imaju savršen serum p...
-
Ulošci za detoksikaciju su po prvi put primjenjeni u Japanu. Postavljaju se na tabane prije spavanja, a ujutro, kada ih skinete, vidjećete...
-
Vrbe su dvodomne biljke koje rastu u obliku grma ili drveta. Svaki grm ili drvo nosi cvetove samo jednog pola. Muški cvetovi su jajastog o...
-
Sastojci 1 l mlijeka 2 pudinga od vanilije 250 gr šećera 3 vanilijin šećera 1 čokolade za kuhanje 200 gr mljevenih lješnjaka ...


0 komentari:
Objavi komentar