Čajevi za čišćenje creva i detoksikaciju organizma

Najbolji čajevi za čišćenje creva prirodnim putem
Prirodno čišćenje creva i kompletnog organizma jedan je od glavnih preduslova za dobro zdravlje čoveka. Osobe koje muči zatvor stolice, nadutost stomaka, gasovi, ako pri tom imaju prekomernu telesnu težinu, lako se umaraju, ili neka druga hronična oboljenja, najbolje znaju koliko je ono važno.

Pronađite svog saveznika na tom putu, među proverenim narodnim recepturama i biljnim pripravcima. U nastavku saznajte koji su to čajevi za čišćenje creva najdelotvorniji, kako ih pripremiti kod kuće, te kakva se zdrava ishrana preporučuje…

Zašto je važno dobro očistiti creva?

Kada se ne prazne kako treba u crevima se nagomilavaju štetni toksini koji nas truju i nastaje potencijalno žarište za brojna oboljenja. Neka od njih su i veoma ozbiljna: čirevi, Kron, enteritis, ulcerozni kolitis, hemoroidi i mnoga druga. Upravo zbog toga blagi biljni čajevi za čišćenje creva imaju presudnu ulogu u lečenju.

Osim njih važno je prilagoditi ishranu i iz jelovnika se mora izbaciti teške i slabo probavljive namirnice. Među najbolje prijatelje creva ubrajaju se biljna vlakna i prirodni probiotici.



Vlakna za zdravu crevnu mikrofloru

Najviše doprinose kao izvor hrane za bakterijsku kulturu koja oblaže sluzokožu i tako je štiti. Posledično sluzokoža štiti gastrointestinalni zid, sprečavajući inflamatorne bolesti kao što su sindrom iritabilnog creva, kolitis i Kronova bolest. Stoga se preporučuje vlaknasta hrana za čišćenje creva, naročito mahunarke i voće – pogotovo suve šljive, ali i zrnevlje jer su najbolji izvori biljnih vlakana.

Najbolji  prirodni probiotici

Od nadutosti do zatvora, dijareje i zapaljenskih bolesti creva, probiotici su najviše proučavani zbog njihove uloge u zdravlju digestivnog trakta. Naša creva su kompleksna sredina, a ove prijateljske bakterije pospešuju probavu.

Laktobacili žive u tankim crevima, a bifidobakterije nastanjuju kolon (debelo crevo). U zavisnosti od vrste digestivnih smetnji koje imate, različiti sojevi bakterija pružiće vam različite dobrobiti.

Korisne bakterije najlakše ćete obezbediti konzumirajući kefir i jogurt koji su izvanredni napici za čišćenje creva od toksina.

Lan za čišćenje creva provereno deluje

Sluz je glavni nosilac lekovitih svojstava lana. Ona je vrlo gusta i žilava, pa se zbog te velike viskoznosti mnogo ceni u fitoterapiji i narodnoj medicini. Posredi je izuzetno blago i neškodljivo sredstvo za čišćenje creva (odlično protiv zatvora), jer mehanički aktivira pokrete lenjih creva, vrlo često oboljenje mnogih ljudi.

Na oboleloj sluznici stvara tkz. neprekinut film i na taj način je u potpunosti oblaže, pokriva i štiti ublažavajući najrazličitije upale. Upravo zbog čega se od najdavnijih vremena, čišćenje creva lanom primenjuje u medicini gotovo svih naroda gde je ova biljka rasla.

Vlažeći sluzokožu u crevima, blagotvorna lanena sluz ublažava, olakšava i značajno ubrzava njihovo čišćenje. Semenke lana se mogu davati čak i trudnicama bez ikakve opasnosti po mamino zdravlje, kao i bebino.

Najbolje u kombinaciji sa kefirom

Konzumiranje jedne do tri pune kašike mlevenih semenki lana s kefirom ili jogurtom dnevno u stanju je da u roku od tri sedmice u potpunosti očisti tanko i debelo crevo. Eliminisaće štetne nataložene sluzi, parazite i fekalne naslage, uz potpuno očuvanje crevne mikroflore.

Upravo je to njegov najveći doprinos u borbi protiv opstipacije, zapaljenskih procesa gastrointestinalnog trakta, ulceroznog kolitisa i čira na dvanaestopalačnom crevu. Stoga je i čiscenje creva kefirom i lanenim semenom odličan izbor.

Top 9 biljaka za zdrava i čista creva

Ispijanje čaja, navika koju ljudi praktikuju hiljadama godina, ima brojne svrhe. Bilo da te trenutke uživanja koristite za samoispitivanje, razonodu ili od toga pravite neku vašu „umetnost“. Biljni čajevi, pored svoje socijalne i kulturne primene, pružaju mnogo koristi i benefita za zdravlje. Jedna od njih svakako jeste i prirodno čišćenje creva.

Neki od njih posebno su umirujući i lekoviti za probleme s crevima, kao što su loša probava, nadutost, bolovi u stomaku i slično. Dokazano je i da je za lečenje od mnogih bolesti dovoljno očistiti creva od sluzi, fekalnih naslaga i drugih parazita. Ove biljke biće vam od pomoći u tome.

Čaj i ulje od kamilice

Možda nije preterano reći da je kamilica lek za sve, naročito kad je reč o maloj deci, kojoj se prvenstveno daje kad imaju grčeve ili bolove u stomaku. Posle čaja od ove biljke olakšava se varenje, prestaju gasovi, nadimanja i smetnje u organima za varenje, te smanjuju upale sluzokože creva.

Svi istraživači slažu se da je nosilac lekovitosti kamilice njeno etarsko ulje. Međutim, utvrđeno je kako je dejstvo cveta Matricaria chamomilla-e potpunije. Naime oni je raznovrsnije, blaže i bolje od njenog etarskog ulja dobijenog dugotrajnom destilacijom s vodenom parom.

Idealni čajevi za čišćenje creva, upravo su od kamilice, pri tom su potpuno neškodljivi.

Blagotvorna nana

Mentha piperita je izuzetna biljka. Čaj od nane deluje brzo i može olakšati neugodnosti usled loše probave, mučnine u želucu i grčeva. Takođe opušta mišiće intestinalnog trakta i ublažava simptome sindroma iritabilnog creva.

Ovaj čaj za čišćenje creva je i jedno od najboljih rešenja za probleme s nadutošću u stomaku budući da pospešuje izbacivanje gasova.kako se prave čajevi za čišćenje creva

Koristite beli slez

Althaea officinalis može ublažiti upalu digestivnog trakta usled nezgodne Kronove bolesti. Deluje umirujuće i pogoduje sluznici, iako bi dijabetičari trebalo da ga izbegavaju.


 


Čaj od belog sleza za čišćenje creva pije se tri puta dnevno, a u lečenju pomenute bolesti često se kombinuje s crvenim brestom i vilinim okom.

Lekovitost tamjana poznata vekovima

Boswellia serrata je biljka s antiinflamatornim svojstvima koja mogu pomoći u lečenju Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa. Neka istraživanja u inostranstvu čak su pokazala da je ekstrakt tamjana u slučaju ovih oboljenja delotvorniji od standardnog leka sulfasalazina, pa na vama je da se odlučite između klasične i prirodne medicine.

Moćni šipurak poboljšava probavu

Svezi i osušeni plodovi upotrebljavaju se kao blag adstringens prilikom oboljenja creva, naročito u slučaju dosadnih proliva.

Budući da je Rosa canina bogata vitaminom C, nijedna kuća, pogotovo po selima u brdskim i planinskim krajevima, gde je ishrana preko zimskog perioda često siromašna vitaminima, ne bi smela biti bez njege. Ali ne samo vitamin C nego i ostali sastojci šipurka čine da čovečji organizam bude otporniji prema mnogim bolestima.

Pripremajte redovno čajeve od šipurka idealni su za čišćenje creva i zaštitu od bolesti.

Oprezno sa gavezom

Symphytum officinale ne smete izostaviti ako želite očistiti creva. Zahvaljujući alantoinu, moćni gavez pomaže razmnožavanje i rast ćelija, kao i potpuno obnavljanje tkiva.

Upravo zbog toga se upotrebljava u lečenju čira na dvanaestopalačnom crevu, kolitisa (zapaljenja debelog creva) i Kronove bolesti. Pošto sadrži i toksične materije, treba biti veoma oprezan prilikom upotrebe gaveza!

Čaj od iđirota obnavlja crevnu floru

Acorus calamus je neškodljiv i ne izaziva naviku ni nakon duže svakodnevne upotrebe. Smatra se za jedno od najboljih sredstava za prirodno čišćenje creva. Posredi je aromatično biljno sredstvo, idealno za crevnu mikrofloru.

Etarično ulje i akorin koje se sadrži u njemu izazivaju apetit i značajno poboljšavaju varenje hrane. Blagotvorni čaj od iđirota, tinktura i ekstrakt ublažavaju gotovo sve želudačno-crevne grčeve, saniraju proliv i smanjuju kiselost u želucu, te odstranjuju neprijatne gasove.

Pijte svakodnevno zeleni čaj

Antioksidansni sastojci i zelenog čaja poznati kao katehini mogu obuzdati Helicobacter pylori, bakteriju koja uzrokuje čir na želucu. S druge strane, istraživanja su pokazala da Camellia sinensis ne ometa korisne bakterije
u probavnom sistemu.

Zahvaljujući antioksidansima zeleni čaj može smanjiti i rizik od raka digestivnog trakta.

Fenomenalna sena

Senna alexandrina je krajnje rešenje za one čiji je cilj da isprazne svoj probavni sistem i ršse probleme sa zatvorom. Treba biti oprezan s ovim čajem i tačno slediti uputstvo za njegovu pripremu. Naime, što se duže drži potopljen, čaj od sene postaje sve jači, a to nije dobro budući da može izazvati grčeve u stomaku.

Najefikasniji recepti za čišćenje organizma

Pripremili smo vam najefikasnije čajne mešavine za čišćenje creva od nataloženih toksina koje će preventivno delovati kod brojnih zdravstvenih tegoba. Pre primene bilo kog od njih, obavezno se posavetujte sa stručnim licem.

Čir na dvanaestopalačom crevu

Supenu kašiku u prah zdrobljenog crnog gaveza i kafenu kašiku lanenog semena preliti šoljom hladnog čaja od kamilice. Promešati češće i posle jednog sata ocediti i popiti nezaslađeno pola sata pre jela.

Ovako napravljen čaj za čišćenje creva pije se dva do tri puta dnevno.

Zapaljenje tankog creva (enteritis)

Pomešati po 25 g kamilice, bokvice, nane i troskota. Tri kašike ove mešavine popariti jednim litrom ključale vode, poklopiti i posle dva sata procediti. Piti tokom dana umesto vode.

Zapaljenje debelog creva (kolitis)

Tri supene kašike dobro isitnjene mešavine od po 30 g lanenog i dunjinog semena i korena crnog gaveza te 10 g troskota preliti s pola litra hladne vode. Ostaviti da stoji tri sata češće mešajući, zatim zagrejati do ključanja u poklopljenom sudu. Pustiti nek se ohladi i piti tri četiri puta dnevno po čašicu pola sata pre jela.

Idealan je napitak za čišćenje debelog creva.

Čaj protiv proliva (dijareje)

Po 20 g drenjina, oskoruša, šipurka, dunja i mušmula dobro isitniti. Tri supene kašike te mešavine kuvati deset minuta u pola litra vode. Kad se ohladi, procediti i piti umesto vode u toku dana.

Zatvor (opstipacija, konstipacija)

Punu kašiku lanenog semena istucati u avanu, preliti sa 200 g mlakog čaja od kamilice i odjednom popiti. To ponoviti dva-tri puta  dnevno.

Čaj za hemoroide (šuljeve)

Napraviti mešavinu od po 30 g cveta divljeg kestena, kamilice i hajdučice i 10 grama žalfijinih listova. Tri velike supene kašike čaja preliti s pola litra hladne vode i, češće mešajući, držati tako četiri sata. Posle toga prokuvati, pustiti da vri pet minuta u poklopljenom sudu.Ostaviti nek se prohladi, procediti i u tu vodicu natapati čistu gazu ili meko i čisto flanelsko platno i stavljati na čmar kao oblogu.



Nadamo se da će vam preporučeni čajevi za čišćenje creva pomoći u rešavanju vašeg problema.



Preuzeto sa stranice: http://dijetamesecevemene.com/zdrav-zivot/cajevi-za-ciscenje-creva/

0 komentari:

Objavi komentar

More

Pratite nas na Facebooku



Advertisement

Popularni postovi