Neven jedan od najljekovitijih biljaka

Prirodna kozmetika, čajevi, ulja od nevena – širok spektar njegovog djelovanja je fascinantan. Prema svom porijeklu on je jednogodišnja zeljasta biljka mediteranskog porijekla.
neven ljekovitost
Uzgaja se još od XII stoljeća, starim narodima je on bio odlično poznat, a njegova primjena u narodnoj medicini ostala je do današnjih dana iako mu se ranije u većoj mjeri pridavao značaj. Neven ima jarko narančastu boju i primamljivog je izgleda, niskog rasta do maksimalnih 70 centimetara, s izraženim gorko slatkim mirisom. Kao lijek koristi se cijela biljka osim korijena, a najveću primjenu u liječenju ima sam cvijet i latice nevena. Cvjeta od lipnja pa do prvih mrazeva, a njegov cvijet se bere i suši.




Za 1 kg suhog nevena u prosjeku je potrebno 5 kg svježeg. Njegova primjena je i unutarnja i vanjska. U sebi sadrži mnoga ljekovita svojstva kao što su eterična ulja, karotenoidi, sadrži tanine saponine, flavonide, kao i gorke tvari i smolu. Od nevena se prave čajevi tinkture ali i kreme i ulja, sve navedeno ima izuzetno široku.

Prirodna kozmetika od nevena
Ukoliko ne želite sami pripremate kozmetičke proizvode od nevena budite sigurni da su oni brojni, sada već masovni u kada je prirodna kozmetika u pitanju. Dostupne su vam i kreme i ulja koja pored izuzetnog djelovanja imaju i ugodan miris.

Čaj od nevena
Čajevi od nevena se prave da bi se ublažili mensturalni bolovi i smanjilo obilno krvarenje. Ovaj čaj se koristi i protiv povraćanja kao i kod jakih prehlada. Budući da djeluje umirujuće utječe na nesanicu kao i na ubrzano lupanje srca.

Nevenom se pročišćava krv, a mast od njegovih cvjetova odlično djeluje na hemoroide. Nevenova mast se koristi i za saniranje rana i povreda, a vrlo jednostavno se pravi. U “opranu” domaću mast (mast se prema narodnom receptu mora isprati devet puta sve dok ne bude “snježno” bijela) se doda sok od svježe iscijeđenog cvijeta nevena. Na toploj ringli se neven i mast miješaju dok se dobro ne sjedine, a kada se ohladi i postane žute boje, odložena u kutijice spremna je za primjenu. Također se može koristiti za opekline ili izgorjelu kožu od prekomjernog sunčanja. Budući da je obična mast u pitanju ne možete očekivati ​​fantastičan miris ali su rezultati nedvojbeno takvi.





Tinkture se koriste za razne upalne procese, odlične su kod dubokih rana, ali i drugih upalnih procesa na koži (pojava akni, crvenilo). Zbog njegovog višestrukog djelovanja i odličnih rezultata primjenjuje se u velikoj mjeri iu prirodnoj kozmetici, kojoj sve više pribjegavaju žene željne trajnih učinaka. Neven može suzbiti mnoge upalne procese, eliminirati crvenilo akne i prištiće, ali također može djelovati preventivno.

Ulje od nevena
Ulje od nevena u kombinaciji s nekim od eteričnih ulja koje će mu dati lijep miris bolje je od bilo kojeg losiona za vašu kožu, jer se u njemu nalaze svi potrebni sastojci za prehranu i sjaj vaše kože. Ukoliko koristite nevenovo ulje, vodite računa da ga dobro zatvorite jer oksidira. Ako užegne izgubit sva ljekovita svojstva koja u sebi ima.

Djelovanje nevena je gotovo bez granica, s ovom biljkom možete riješiti skoro sve što vam padne na pamet. Na selu ga mnoge domaćice uzgajaju u svojim vrtovima. Pored toga što ima ljekovito djelovanje iznimno je lijepog izgleda. Ukoliko živite u gradu možete ga gajite u žardinjerama ili kupiti u zdravoj hrani. Kako god odlučili sigurno je da treba da ga imate u svojim domovima.
Izvor:kuhinjica.rs

0 komentari:

Objavi komentar

More

Pratite nas na Facebooku



Advertisement

Popularni postovi