Mali broj ljudi čuo je za moćno povrće čičoku. Ova biljka, slična krompiru, pravi je hit u kulinarstvu posljednjih godina, a razlog nije pomodarija. Razlog su ljekovita svojstva ove biljke. Upoznajte čičoku.
Latinski naziv ove biljke je helianthus tuberosus. Kod nas je pozanta kao čičoka ili divlji krompir, dok je na engleskom govornom području zovu jerusalimska artičoka. U Kini nazivaju je jang điang i u tradicionalnoj medicini korijen i lišće ove biljke koristi se kao lijek. Veoma je ljekovita kada se koristi u ishrani, a upotrebu ima i u farmaceutskoj industriji.
Ovo neobično povrće ima veoma nisku kalorijsku vrijednost. Na 100 grama, čičoka sadrži samo 73 kalorije, što je čini idealnom u borbi protiv viška kilograma. Takođe, odličan je izbor za osobe koje pate od poremećaja crijevne flore, jer je bogata vlaknima koji pomažu rad crijevne flore i regulišu varenje.
Čičoka obiluje i vitaminima i mineralima
Izuzetno je bogata kalijumom, koji je važan za kontrolu krvnog pritiska, pravilan rad mišića i srca, regulaciju vode u organizmu i prenosa nervnih impulsa i fosfora, koji obezbjeđuje čvrstinu zubima i kostima. Samo pola šolje svježe čičoke zadovoljiće 20 odsto dnevnih potreba za kalijumom.
Za razliku od krompira na koji smo navikli, čičoka ne sadrži skrob. Njene krtole bogate su inulinom, koji ne dovodi do porasta nivoa šećera i insulina u krvi, pa je odlična namirnica za dijabetičare.
Osim toga, sadrži i kalcijum, magnezijum, gvožđe, vitamine grupe B, vitamin C, vitamin D i provitamin A i sjajan je izvor esencijalnih aminokiselina.
Čičoka može da koristiti kuhana, pečena i u svejžem stanju, iako bi najbolje bilo da je koristite sirovu, tanko narendanu i začinjenu kao salata u koju možete dodati i drugo povrće. Možete da se koristiti i kao dodatak drugim jelima, kao što su kuvani ili pečeni krompir.
KAKO SPREMITI ČIČOKU?
Iako je možete jesti i sirovu, čičoka može biti pravo osvježenje na vašoj trpezi u vidu salate ili čorbe.
ČORBA OD ČIČOKE
Potrebno je: 4 krtole čičoke, 2 šargarepe, koren peršuna sa listom, 150 g kuvanog krompira, kašika bezglutenskog brašna, 3 kašike maslinovog ulja, so
Priprema: Iseckajte šargarepu i peršun na kockice, propržite ih na maslinovom ulju, pa kad porumene dodajte brašno i litar posoljene vode. U međuvremenu oljuštite čičoku, isjecite na kockice i dodajte je ostalom povrću. Kada čičoka omekša, dodajte krompir isječen na kocke, promješajte i ukrasite sjeckanim lišćem peršuna.
SALATA OD ČIČOKE
Potrebno je: 0,5 kg jabuka, 0,5 kg čičoke, sok od jedne pomorandže, maslinovo ulje
Priprema: Oljuštite jabuke i čičoke, pa ih izrendajte. Prelijte sokom od pomorandže i kašikom maslinovog ulja. Sve dobro izmješajte.
Izvor: zena
Popular Posts
-
Ovaj napitak je bogat dragocenim sastojcima koji blagotvorno utiču na kosti. “Zlatno mlijeko” pomaže kod ponovnog uspostavljanja “kičmeno...
-
Pantenol krema za lice i kosu Imate problem sa perutanjem kože glave tokom jeseni, pri čemu vam se kosa jako masti? Nerviraju vas fleke,...
-
Nagle promjene vremena su pomogle virusima da duže žive, tako da na sve strane imamo prehlade, gripu, hunjavice, kašalj. limun djubir pro...
-
Ljeto je vrijeme kada većina ljudi traže pomoć i savjete kako bi se oslobodili od mrava u kući. Deratizacijski proizvodi su izuzetno opasn...
-
Sastojci 1kg jafa kolaci (resana kolaci) 500ml mleko 9 kasika sekera 7 kasika brasno 3 vanilin seker 1 margarin(250) kokos (s...
-
Ova biljka je nevjerovatno dobara u lijеčеnju аstmе i rеumаtizmа, mоžе pоbоlјšаti cirkulаciјu i prоbаvu. Svi dijеlоvi cеlеra su zdrаvi ...
-
Sastojci: 1 soljica (za kafu) vode 2 soljice ulja 6 soljica secera 6 soljica brasna 1 soljica cokolade u prahu ili kakao po ...
-
Kako starimo, naša koža gubi elastičnost. Na svu sreću, postoje dva sastojka koja se mogu izboriti sa borama i opuštenom kožom. Ovaj rece...
-
U SAD je voda počela da se flašira i prodaje još u 1767. Do sredine 19. veka, flaširana voda je postala veoma popularna i zbog toga što je...
-
Piti rakiju nije samo svojevrsni dokaz muškosti, niti u slučaju da pijete kvalitetnu rakiju statusni simbol, piti rakiju može donijeti i ...
0 komentari:
Objavi komentar