Snižava kolesterol i krvni tlak, preventivno sprječava razvoj malignih stanica. Sadrži više od 200 aktivnih sastojaka u koncentriranom obliku, pa je dovoljna i minimala količina.
bijeli-luk-za-zdravlje-i-lijecenje-recepti
Iako ga često koristimo, često zaboravljamo da je češnjak (allium sativum) ne samo savršena začinska biljka, već i prava riznica zdravlja. Tisućljećima je korišten u različitim kulturama kao najdjelotvorniji prirodni lijek za najrazličitije bolesti. Iako mu je pradomovina srednja Azija, vrlo su ga cijenili i dobro poznavali stari Hindusi, Grci i Rimljani.
U našoj tradicionalnoj medicini češnjak zauzima posebno mjesto, njegov značaj je potvrdila i službena medicina sredinom prošlog stoljeća. Sadrži više od 200 biološki aktivnih tvari, smještenih najviše u njegovoj lukovici. Najviše ima eteričnih ulja, vitamina A, B1, B2 i C, od minerala kalija, željeza, sumpora, joda, kalcija, fosfora, selena, kao i aminokiseline, enzime, polioze poput inzulina, adenozin i alicin. Svi sastojci su u koncentriranom obliku, tako da je ljekovit iu minimalnim količinama.
Znanstveno je dokazano da adenozin iz ove biljke sprečava stvaranje krvnih ugrušaka, dok organske komponente koje sadrže sumpor, smanjuju kolesterol i preventivno sprečavaju razvoj malignih bolesti. Potvrđeno je i njegovo vazodilatatorno dejstvo, širi krvne žile, naročito periferne, ali i glavne, očiju i nogu. Ovo je značajno za pojedine vrste glavobolja, bolne grčeve u potkoljenicama koji se javljaju kod starijih ljudi čak i nakon kraćih šetnji.
Zavisno od toga zbog čega jedemo češnjak, važno je da se opredijelimo za svjež ili kuhan.
Prvi je učinkovitiji protiv bakterija, virusa, gljivica i parazita, a kuhani zajedno s drugim povrćem, oslobađa sastojak ahoin, pa je djelotvoran protiv tromboze, infarkta, šloga i tromboembolije. Za zaštitu srca i krvnih žila, prednost ima kuhani, a za preventivu od karcinoma preporučuje se sirovi ili ukiseljen u salati.
Potvrđeno je i da snižava krvni tlak za pet do deset posto, normalizira ubrzan rad srca, poboljšava rad krvnih sudova, čini ih elastičnijim i “hrani” srčani mišić. Pospješuje probavu i rad želuca, potiče rad jetre, bubrega i prostate, a pomaže i u liječenju različitih plućnih oboljenja. Izrazito je djelotvoran u liječenju gripe i bronhitisa, zbog čega ga u Rusiji zovu i prirodni penicilin. Poznavaoci ruske narodne medicine savjetuju da se čen do dva češnjaka pojede prije nego što virus gripe “napadne” organizam, odnosno čim se osjeti bol u grlu ili drugi simptom koji najavljuje prehladu. Njegova djelotvornost je dokazana i kod herpesa i kvasnih gljivica kao što je kandida albikans.
Stari mudraci su prije nekoliko stoljeća primijetili da češnjak potiče misaone procese, jer osigurava organizmu neophodne tvari koje utječu na mozak. Najznačajniji je sumpor, koji je zaslužan za neugodan dah koliko i za ljekovitost ove namirnice.
Karakterističan miris, zbog kojeg mnogi izbjegavaju da ga jedu, vrlo je blag dok se čen ne otvori. Tek tada se oslobađa ljuta aroma, koja se iz organizma u potpunosti eliminira tek nakon 72 sata i to preko pluća. Ali, bez obzira na to, češnjak nikako ne bi trebalo zapostavljati. Naročito u zimskim danima, kada virusi kreću u pohod.
PROTIV BRADAVICA
Svjež češanj bijelog luka sitno se isjecka i stavi na bradavicu, a prethodno se taj dio namaže nesoljen svinjskim salom ili guščjom mašću. Zatim se stavi flaster koji će fiksirati luk. Postupak se ponavlja svakodnevno dok bradavice ne nestanu. Također, koža oko bradavice može se prekrije unutarnjim dijelom kore banane, a na nju izravno sipa sok od češnjaka. Nakon toga se također stavlja flaster, to se radi svakodnevno dok bradavica ne iščezne. Najčešće je potrebno sedam do deset dana.
KUPKA ZA BOLNE NOGE
Nakon napornog dana, čim stignete kući možete napraviti jednostavnu kupku za umorne i bolne noge. Aromaterapeuti savjetuju da se u posudu s toplom vodom stavi po šest kapi eukaliptusovog i ružinog ulja, kao i jušna žlica soka od češnjaka. Noge se drže pet minuta, što je sasvim dovoljno da biljni ekstrakt uđe kroz kožu i počne djelovati, a zatim se isperu pod mlazom hladne vode.
POJAČAVA APETIT KOD BEBA
Novija istraživanja pokazuju da miris češnjaka u majčinom mlijeku privlači bebe, zbog čega one duže sisaju. Ukoliko žele poboljšati apetit novorođenčadi, majke bi trebao pojedu češanj do dva sat vremena prije podoja. Istraživanje nije dokazalo da češnjak uzrokuje grčeve u trbuhu bebe.
Popular Posts
-
Ovaj napitak je bogat dragocenim sastojcima koji blagotvorno utiču na kosti. “Zlatno mlijeko” pomaže kod ponovnog uspostavljanja “kičmeno...
-
Pantenol krema za lice i kosu Imate problem sa perutanjem kože glave tokom jeseni, pri čemu vam se kosa jako masti? Nerviraju vas fleke,...
-
Sastojci 300-400 gr. lisnato testo 4 jajeta 250 gr. sunke (ja sam stavila misirkinu) 100 gr. parmezan 2-3 mlada luka malo ...
-
Dolazi nam hladno vrijeme i temperature ispod nule. Ukoliko nemate garažu za vaš automobil vjerovatno ćete mnoga jutra biti suočeni sa slo...
-
Sastojci 1 glavica kiseli kupus 4 glavice crni luk 2 straka praziluk 3 male soljice pirinac 1 kasika sitn...
-
Prednosti karanfilića su odavno dokazane u svim tim malim domaćim receptima. On može izliječiti mnoge bolesti i spriječiti mnoge pro...
-
Bijeli luk – fantastičan proizvod, neprocjenljivih korisnih osobina. Ovo fantastično povrće posjeduje antibakterijska svojstva, liječi mno...
-
Svakodnevno možete čuti nekoga kako govori: ‘tako sam umoran’… Nisu važni dob ili spol, mnogi ljudi se često žale na umor. Jedan dio tog p...
-
Snižava kolesterol i krvni tlak, preventivno sprječava razvoj malignih stanica. Sadrži više od 200 aktivnih sastojaka u koncentriranom obl...
-
Kako koristiti ruzmarin kao lek Ruzmarin latinskog naziva Rosmarinus officinalis je višegodišnja biljka koja raste u mediteranskom pojasu...
0 komentari:
Objavi komentar