Korisne informacije o nacinu koristenja i pripreme bijelog luka za koje malo ko zna.
Svaka celija u biljci poznatoj kao bijeli luk ili cesnjak, sadrzi jedinjenja sumpornog /sulfur/ porijekla. Jedno od ovih jedinjenja zove se Alin /allin/ ,a drugi je enzim zvani alinasa /allinase/. U molekularnoj strukturi celije bijelog luka ova dva jedinjenja nisu spojena.
Ostecivanjem celije, to jest sjeckanjem ili gnjecenjem bjelog luka dovodimo do spajanja ova dva jedinjenja koja u tom slucaju formiraju novi enzim zvani Alicin /allicin/. Ova novonastala substanca daje poznati i specifican miris i ukus bijelog luka. Sto je jos vaznije osim mirisa i ukusa alicin daje svu stvarnu imunolosku i ljekovitu vrijednost bjelom luku.
Ovo sto sam do sada napisao i nije neko revolucionarno otkrice. Skoro svaka domacica sjecka i gnjeci bijeli i formira alicin, a bez poznavanja hemije i hemijskih reakcija koje se desavaju u tom procesu.
U cemi je onda tajna?? Bijeli luk i njegove tajne.
Sitnijim sjeckanjem, gnjecenjem i pasiranjem bijelog luka, formira se veca kolicina alicina i time se pojacavaju ljekovita svojstva. Ovo nije kraj price, i moguce je jos vise pojacati ljekovitost. Maksimalna iskoristenost dobja se ako se isjeckani ili izgnjeceni bijeli luk ostavi da stoji 5 do 10 minuta. Ovo kratko vrijeme potrebno je da se formira optimalna kolicina ovoga ljekovitog alicina.
Bijeli luk skrivene vrijednosti
Ako ne ostavite bijeli luk da odstoji poslije sjeckanja ili gnjecenja, necete maksimalno iskoristiti njegova ljekovita i imunoloska svojstva.
Popular Posts
-
Ovaj napitak je bogat dragocenim sastojcima koji blagotvorno utiču na kosti. “Zlatno mlijeko” pomaže kod ponovnog uspostavljanja “kičmeno...
-
Pantenol krema za lice i kosu Imate problem sa perutanjem kože glave tokom jeseni, pri čemu vam se kosa jako masti? Nerviraju vas fleke,...
-
Nagle promjene vremena su pomogle virusima da duže žive, tako da na sve strane imamo prehlade, gripu, hunjavice, kašalj. limun djubir pro...
-
Ljeto je vrijeme kada većina ljudi traže pomoć i savjete kako bi se oslobodili od mrava u kući. Deratizacijski proizvodi su izuzetno opasn...
-
Sastojci 1kg jafa kolaci (resana kolaci) 500ml mleko 9 kasika sekera 7 kasika brasno 3 vanilin seker 1 margarin(250) kokos (s...
-
Ova biljka je nevjerovatno dobara u lijеčеnju аstmе i rеumаtizmа, mоžе pоbоlјšаti cirkulаciјu i prоbаvu. Svi dijеlоvi cеlеra su zdrаvi ...
-
Sastojci: 1 soljica (za kafu) vode 2 soljice ulja 6 soljica secera 6 soljica brasna 1 soljica cokolade u prahu ili kakao po ...
-
Kako starimo, naša koža gubi elastičnost. Na svu sreću, postoje dva sastojka koja se mogu izboriti sa borama i opuštenom kožom. Ovaj rece...
-
U SAD je voda počela da se flašira i prodaje još u 1767. Do sredine 19. veka, flaširana voda je postala veoma popularna i zbog toga što je...
-
Vrbe su dvodomne biljke koje rastu u obliku grma ili drveta. Svaki grm ili drvo nosi cvetove samo jednog pola. Muški cvetovi su jajastog o...
0 komentari:
Objavi komentar