Svinjska mast je nepravedno zapostavljena i čak ocrnjena namirnica, koja je uprkos nekadašnjim uverenjima dobra za naše zdravlje.
Ona sadrži zdrave masne kiseline koje su dobre za srce i ne utiče na kilažu ništa više od maslinovog ulja. Vijekovima je bila nezaobilazan dio domaće kuhinje, sve dok unazad nekoliko decenija nije stavljena pod znak pitanja, zbog navodno štetnog uticaja na zdravlje.
Svinjska mast ima oko 40 odsto zasićenih masti, oko 50 odsto mononezasićenih masti i oko 10 odsto polinezasićenih masti. Većinu mononezasićenih masnih kiselina u svinjskoj masti čini oleinska kiselina, zdrava masna kiselina koja je korisna za rad srca i koja se povezuje s niskim nivoom lošeg holesterola. Zanimljivo je da u svinjskoj masti ima dvostruko više oleinske kiseline nego u puteru.
Masnoće iz masti imaju mnoge prednosti i dokazano je da su tijelu potrebne za obavljanje svakodnevnih funkcija, ali u manjoj količini nego što se kroz prošlost koristila. Osim što masnoće iz masti pomažu u apsorpciji vitamina, svinjska mast sadrži holesterol koji se u telu pod uticajem UV zraka pretvara u vitamin D značajan za apsorpciju kalcijuma.
Jedite masti kako biste sagorijevali masti
Mnogi stručnjaci i fitnes treneri smatraju da ljudi treba da unose masnoće životinjskog porijekla jer na taj način sagorijevaju masne naslage i gube kilograme. Naravno, svinjsku mast trebalo bi konzumirati u umjerenim količinama, zbog visoke energetske vrednosti.
Preporučuje se da masnoće čine oko 30 odsto unetih namirnica tokom dana, od čega bi jedan dio svakako trebalo da čini svinjska mast. Ona pokazuje najveću otpornost na visoke temperature od svih životinjskih i biljnih masti i zato je odlična za prženje hrane.
Izvor: tportal
Popular Posts
-
Sok od kivija je nešto što treba da ubacimo u svakodnevno korišćenje jer djeluje blagotvorno na organizam i prepun je raznih zdravih sasto...
-
Uz pomoć mešavine maslinovog ulja, limunovog soka i piva, neki ljudi tvrde da su uspjeli da izbace kamen iz bubrega. “Ja sam izbacio k...
-
U sezoni prehlade i gripe otkrivamo vam kako da sami napravite prirodne bombone koji će ublažiti dosadni kašalj te umiriti upaljeno grlo. ...
-
Ovaj napitak je bogat dragocjenim sastojcima koji blagotvorno utiču na kosti. “Zlatno mlijeko” pomaže kod ponovnog uspostavljanja “kičme...
-
Jasno je da svi toksini u organizmu stvaraju otpad i da je važno s vremena na vrijeme uklanjati toksine i njihov otpad. Postoje različi...
-
Za cveklu kažu da je u stanju da popravi većinu toga što je u organizmu pokvareno. Njena divna crvena boja potiče od proantocijanidina, b...
-
Mnoge žene troše dosta novca na razne kozmetičke preparate, koji obično nisu toliko djelotvorni, a u svojoj kuhinji imaju savršen serum p...
-
Ulošci za detoksikaciju su po prvi put primjenjeni u Japanu. Postavljaju se na tabane prije spavanja, a ujutro, kada ih skinete, vidjećete...
-
Vrbe su dvodomne biljke koje rastu u obliku grma ili drveta. Svaki grm ili drvo nosi cvetove samo jednog pola. Muški cvetovi su jajastog o...
-
Sastojci 1 l mlijeka 2 pudinga od vanilije 250 gr šećera 3 vanilijin šećera 1 čokolade za kuhanje 200 gr mljevenih lješnjaka ...


0 komentari:
Objavi komentar