Bamija je povijena i zašiljena mahuna, sa zelenim zrnevljem dok je mlada jede se presna, kuvana kao povrće, suši se i kao takva dodaje jelima u toku godine. Važan je sastojak đuveča u konzervama.
Bamija je bogata skrobom i šećerom. Skrob i pektin čine bamiju odličnim prirodnim sredstvom za zgušnjavanje supa i dinstanih jela.
Poseban značaj pridaje se ovom povrću zbog aromatskih sastojaka i vitamina, naročito vitamina A, B grupe i C. Od mineralnih materija ima najviše kalijuma, kalcijuma i gvožđa. U narodnoj medicini bamiji se pridaju afrodizijačka svojstva, te je omiljeni dodatak jelima u orijentalnoj ishrani (Turska, Grčka, Španija i Italija).
Mlade i nežne mahune bez tvrdog semena su najbolje za supe i dinstana jela. Čuvena su gambo jela i supe u južnim državama SAD, naročito u Luizijani.
Male mahune treba kuvati cele, a dugačke seći na komadiće, dužine 2-3 cm. Kuvati je 10-15 minuta u malo ključale zasoljene vode, potom ocediti i servirati začinjenu maslacem, solju i biberom. Prekuvana bamija je čvrsta i gumasta.
Lekovita svojstva bamije
Preko pektina utiče na sniženje holesterola u krvi i ima izvesna afrodizijačka svojstva. Kao namirnica sa puno celuloznih vlakana i pektina utiče na sniženje holesterola. To se objašnjava time što pektinski oblici gela u stomaku upijaju masti i tako sprečavaju da ih organizam apsorbuje, kao i da bakterije u crevima hranjene gumama i pektinima stvaraju kratak lanac masnih kiselina i tako sprečavaju stvaranje holesgerola u jetri.
izvor: dijetaizdravlje.com
Popular Posts
-
Vrbe su dvodomne biljke koje rastu u obliku grma ili drveta. Svaki grm ili drvo nosi cvetove samo jednog pola. Muški cvetovi su jajastog o...
-
Postoje mnogi prirodni proizvodi koji mogu pomoći za razne zdravstvene uvjete. Stoga vam predstavljamo jedan kućni recept koji svoji...
-
Kada je Piter Karvel na YouTube kanalu objavio recept i pripremu fantastičnog napitka za mršavljenje, svi su poludjeli za njim! Riječ j...
-
Rak je navodno neizlječiva bolest kojoj nema lijeka, tako će vam reći mnogi liječnici, otpisati vas od živih, poslati na kemoterapiju da vas...
-
Kako se koristi svinjska mast u lekovite svrhe Svinjska mast je odavno sastavni deo tradicionalne kuhinje, a u poslednje vreme je nezaslu...
-
Snižava kolesterol i krvni tlak, preventivno sprječava razvoj malignih stanica. Sadrži više od 200 aktivnih sastojaka u koncentriranom obl...
-
Okra se uglavnom koristi za zgušćavanje čorbi zbog svoje teksture. Ono što, pak, nije široko poznato jeste da je okra takođe moćna namir...
-
Danas koristimo i jedemo mnogo toga što je kancerogeno i to su neki od razloga što ljudi obolijevaju od raka. Ovdje ćemo vam navesti sam...
-
Kupus je veoma zdrav i trebali biste ga što više jesti, a pogotovo kiseli kupus. Dobar je izvor vlakana, te je dobar za crijeva i liječen...
-
Rotkva (Raphanus sativus) na našoj trpezi nije dovoljno zastupljena, a posebno je bitna u zimskom razdoblju, kada je organizmu potrebna ...
0 komentari:
Objavi komentar