Pijenje kafe odmah nakon što ste se probudili je navika mnogih ljudi širom svijeta. Kafa je vrlo korisnna za ljudsko tijelo, ali ipak, ne treba je piti na prazan želudac, pogotovo ujutro.
Pijenje crne kafe, na prazan želudac u ranim jutarnjim satima će povećati količinu solne kiseline unutar probavnog trakta. Prema tome, ako patite od gastritisa, verovatno ste osjetili.
Ova kiselina može izazvati neke probleme sa varenjem, jer izaziva tešku probavu proteina. Kada protein nije potpuno raspadnut i apsorbiran, to može dovesti do drugih probavnih problema, uključujući: nadimanje, upale crijeva, iritacije i može izazvati rak debelog crijeva.
To su glavni razlozi zbog kojih ne treba piti kafu ujutro, na prazan želudac, odmah nakon što se probudite. Kafa će povećati nivo kortizola i tijelu će trebati dugo vremena da izbalansira svoje normalno stanje.
Kortizol je hormon koji kontrolira naš biološki sat i sposobnost da ostanemo budni. Potrošnja na prazan želudac će povećati nivo kiseline u želucu što će izazvati povraćanje i nadimanje.
Ako ne možete jesti doručak i ne možete započeti dan bez kafe, dodajte malo mlijeka ili maslaca u kafu. To će smanjiti brojne očigledno štetne posljedice.
Popular Posts
-
Vrbe su dvodomne biljke koje rastu u obliku grma ili drveta. Svaki grm ili drvo nosi cvetove samo jednog pola. Muški cvetovi su jajastog o...
-
Postoje mnogi prirodni proizvodi koji mogu pomoći za razne zdravstvene uvjete. Stoga vam predstavljamo jedan kućni recept koji svoji...
-
Kada je Piter Karvel na YouTube kanalu objavio recept i pripremu fantastičnog napitka za mršavljenje, svi su poludjeli za njim! Riječ j...
-
Rak je navodno neizlječiva bolest kojoj nema lijeka, tako će vam reći mnogi liječnici, otpisati vas od živih, poslati na kemoterapiju da vas...
-
Kako se koristi svinjska mast u lekovite svrhe Svinjska mast je odavno sastavni deo tradicionalne kuhinje, a u poslednje vreme je nezaslu...
-
Snižava kolesterol i krvni tlak, preventivno sprječava razvoj malignih stanica. Sadrži više od 200 aktivnih sastojaka u koncentriranom obl...
-
Okra se uglavnom koristi za zgušćavanje čorbi zbog svoje teksture. Ono što, pak, nije široko poznato jeste da je okra takođe moćna namir...
-
Danas koristimo i jedemo mnogo toga što je kancerogeno i to su neki od razloga što ljudi obolijevaju od raka. Ovdje ćemo vam navesti sam...
-
Kupus je veoma zdrav i trebali biste ga što više jesti, a pogotovo kiseli kupus. Dobar je izvor vlakana, te je dobar za crijeva i liječen...
-
Rotkva (Raphanus sativus) na našoj trpezi nije dovoljno zastupljena, a posebno je bitna u zimskom razdoblju, kada je organizmu potrebna ...
0 komentari:
Objavi komentar