Slavni doktor Ričard Šulc otkiro je recept koji je nazvao Super-tonik, jer pomaže liječenju mnogih stanja.
Tinkture su jedni od najboljih prirodnih lijekova, prije svega zato što izvlače i čuvaju u sebi sve ono najbolje iz biljaka. Sa druge strane, veoma su jake, pa ih treba pažljivo koristiti, piše “Kurir“…
Iako u tinkture obično ide alkohol, znajte da je i jabukovo sirće savršen rastvarač ako želite da napravite tonik tinkturu. Ne samo da je 100% netoksičan, već ima i mnoge zdravstvene prednosti:
Pomaže regulirasanju kiselosti organizma
Pomaže probavnom traktu – ako je jabukovo sirće organskog porijekla i nefiltrirano, sadržaće simbiozu prijateljskih kolonija bakterija i gljivica koje su odličan probiotik
Sirćetna kiselina ima snažno antimikrobno djelovanje i pokazalo se da smanjuje holesterol i pomaže kod osjetljivosti na insulin
Jabučna kiselina koja je antifugalna, antibakterijska i antivirusna, takođe pomaže proizvodnju energije koja povećava mentalno i mišićno funkcionisanje
Jača imuni sistem
Slavni ljekar Ričard Šulc otkiro je recept koji je nazvao Super-tonik. On naglašava da je potrebno da koristite sastojke organskog porijekla ili da ih sami uzgojite, kako biste izvukli sve pozitivne efekte.
Sastojci:
Svježa habanero papričica (ili najljuća koju možete da nađete),
glavica bijelog luka,
glavica crvenog luka,
korijen đumbira,
korijen hrena i
nerafinisano jabukovo sirće.
Priprema:
Ovaj tonik se priprema kao i sve tinkture: trave stavite u posudu, prelijte jabukovim sirćetom, onoliko koliko je potrebno da sve biljke budu potopljene.
Zatim oljuštite i sitno iseckajte povrće, pa stavite sve sastojke u veliku staklenu teglu i potpuno pokrijte jabukovim sirćetom, tako da sirće pliva tri prsta iznad nivoa biljaka i povrća. Poklopite i držeći poklopac na mjestu protresite tonik tako da se izmiješa.
Ostavite tonik da stoji na tamnom mjestu bar dvije do šest sedmica. Što duže stoji, biće jači, a povremeno ga i ponovo protresite.
Cijeđenje
Zbog lakšeg čuvanja i jednostavnog korištenja, procijedite tinkturu. Trebaće vam labava tkanina – gaza ili neke maramice, velika posuda i cjediljka od nehrđajućeg čelika koja se uklapa u veličinu posude. Ako nemate takav “alat”, možete staviti krpu preko otvora tegle i sipati dok sva tečnost ne izađe, ali dosta ćete izgubiti.
Stavite cjediljku u posudu i prekrijte cjediljku gazom. Izlijte sadržaj tegle u cjediljku. Uzmite nešto čime ćete pritisnuti mješavinu da preostali sokovi izađu.
Tonik možete sipati u male tegle ili možete vratiti u veliku, prethodno ispranu. Zatamnjena boca je njabolji izbor, jer smanjuje štetu od svjetla. Čuvati na tamnom, hladnom mjestu. Ostatke biljaka i povrća možete da zamrznete ili dodati supama i drugim jelima.
Doziranje
Nakon što je tonik spreman, možete da počnete sa svakodnevnom upotrebom, ili ga koristite po potrebi – za bolju probavu, imunitet i liječenje raznih bolesti. Zapamtite, ispijate jako moćne trave i začinsko bilje, tako da će i ukus biti takav, pa možete dodati malo prirodnog meda. Pobrinite se da pijete dosta vode tokom dana.
Jedna čašica od 20-30 ml će biti dovoljna. Međutim, ako se borite protiv teških infekcija, možete uzeti do 5 ili 6 doza dnevno.
Izvor: kurir
Popular Posts
-
Liječi probleme s alergijama, probleme disajnog trakta, anemiju, infekcije, sprječava nastanak raka. Zato je što više konzumirajte , a mož...
-
Rak je navodno neizlječiva bolest kojoj nema lijeka, tako će vam reći mnogi liječnici, otpisati vas od živih, poslati na kemoterapiju da vas...
-
Vrbe su dvodomne biljke koje rastu u obliku grma ili drveta. Svaki grm ili drvo nosi cvetove samo jednog pola. Muški cvetovi su jajastog o...
-
Madeži, crne ili smeđe točke na našoj koži, dobijemo do dobi od 20 ili 30 godina. Na to koliko madeža će se pojaviti na vašem tijelu i kak...
-
Snižava kolesterol i krvni tlak, preventivno sprječava razvoj malignih stanica. Sadrži više od 200 aktivnih sastojaka u koncentriranom obl...
-
Kako se koristi svinjska mast u lekovite svrhe Svinjska mast je odavno sastavni deo tradicionalne kuhinje, a u poslednje vreme je nezaslu...
-
Okra se uglavnom koristi za zgušćavanje čorbi zbog svoje teksture. Ono što, pak, nije široko poznato jeste da je okra takođe moćna namir...
-
Sastojci 300-400 gr. lisnato testo 4 jajeta 250 gr. sunke (ja sam stavila misirkinu) 100 gr. parmezan 2-3 mlada luka malo ...
-
Uvećani limfni čvorovi na vratu i pod pazuhom najčešće nisu opasni, ali ponekad mogu ukazivati i na razvoj tumora. Stoga je neohodan pra...
-
Ako vam stopala nisu zdrava, to utječe na to kako živite i kako funkcionira čitav organizam. Ono što se najviše sviđa doktorima kod ove al...
0 komentari:
Objavi komentar