Grčevi u nogama – Uzrok i kako ih se riješiti?

Neki imaju sreću pa se često ne sreću sa ovim problemom, međutim kako postajemo stariji oni postaju uobičajna pojava.

Grčevi u nogama s kojim se i najčešće borimo dešavaju se iz sljedećih razloga: nedostatak tekućine, ozljede, deformacije mišića, ili je duži period noga u istom položaju.

Problem s cirkulacijom krvi također može izazvati grč i jake bolove u nogama, međutim uzroci su još brojniji, pa pogledajte što još može uzrokovati ovaj neugodan osjećaj.

Drugi uzroci mogu biti dijabetes, smanjena razina kalija, Parkinsonova bolest, pojedini lijekovi, alkohol i previše kofeina ili avitaminoza.





Jedna specifična skupina grčeva prouzrokovana je vježbanjem, a to su takozvani èamca (exercise-associated muscle cramping) i sportaši su prvi na udaru kada su ovi grčevi u pitanju.

Ovo je i logično jer poznato da se ova grupa grčeva uglavnom javlja za vrijeme treninga izdržljivosti, kada je uloženi napor mnogo veći od onoga na koji je tijelo naviknuto.

Kako liječiti grčeve?

Najbolje je da prionete na sljedeće:
– Hodajte

– Masirajte mjesto gdje osjećate grč

– Stavite nešto hladno na to mjesto


– Pripremite toplu kupku

Kontroliranjem prehrane i dodavanjem hranjivih tvari također pomažete svom tijelu da se izbori s grčevima:

Tekućina: Voda sadrži vitalne minerale zvane elektroliti koji pomažu kod pravilnog rada mišićne kontrakcije.





Kalij: Mnogi proizvodi i namirnice kao što su voće i povrće prepune su kalija. Mnogi lijekovi za krvni tlak imaju manjak kalija i mogu pridonijeti grčevima u mišićima. Provjerite sa svojim liječnikom ili ljekarnikom kako nadoknadite nedostatak.

Kalcij: Kalcij igra bitnu ulogu u mišićnim kontrakcijma, tako da bi trebalo uključiti malo mlijeka, jogurta ili neki drugi namirnice bogate kalcijem u svakodnevnu prehranu

Magnezij: Unosite proizvode koje opuštaju vaše mišiće. To su namirnice poput zobene kaše, badema, mekinja, pogačica, sjemenki bundeve, ječam, heljda, brašno, nemasni jogurt od vanilije, grah, soja, špinat.

Natrij: Ako vam je koža slana nakon što se znoj osuši možda ćete morati jesti slanu hranu prije vježbanja. So pomaže zadržati tekućinu i odložiti dehidracija.

Ugljikohidrati: Neadekvatna potrošnja ugljikohidrata može iscrpiti zalihe glikogena u mišićima i izazvati grčeve.

0 komentari:

Objavi komentar

More

Pratite nas na Facebooku



Advertisement

Popularni postovi