Himalajske lampe – za poboljšanje zdravlja i raspoloženja

Do sada ste zasigurno čuli za himalajske roze svjetiljke, ali ono što morate znati je da ako ih imate u kući da imate odličan izvor pozitivne energije, zdravlja i svježeg, čistog vazduha odmah tu na stolu, pored kreveta ili u dnevnoj sobi.
himalajske-lampe-za-poboljsanje-zdravlja-i-raspolozenja
Sve materije sastavljene su iz molekula, koje se prave od atoma. Atomi su pravljeni od čestica koje mogu biti tri tipa: protoni (pozitivno naelektrisani), elektroni (negativno naelektrisani) i neutroni (nenaelektrisane čestice).

Elektroni se obrću oko jezgra atoma baš kao što to rade planete oko sunca. Ipak, elektroni ponekada mogu da odlete i ostave pozitivno naelektrisan jon.





Svrha takvog jona jeste da popuni prazninu koju je napravio izgubljeni elektron, pa taj jon pokušava ukrasti elektron od drugog molekula da ga zamijeni. Tako neki materijali brže gube elektricitet od ostalih, zbog različite strukture.

Ovo su zdravstvene prednosti himalajske roze svjetiljke
Neutrališe elektromagnetnu radijaciju
Konstantno smo okruženi elektromagnetnom (EM) radijacijom od velikog broja uređaja koji nas okružuje kao što su televizori, tableti, kompjuteri, telefoni, kućanski aparati, linije, i slično.

Iako je nevidljiva, uticaj od EM može dovesti do velikih problema, uključujući hronični umor, povećan nivo stresa, oslabljen imuni sistem, i tako dalje.

Ove svjetiljke emituju negativno naelektrisane jone u vazduh te na taj način neutrališu elektromagnetnu radijaciju. Tako, ovakvo nešto trebate staviti pored računara, TV-a i u biti bilo kog elektronskog uređaja.

Smanjuje statički elektricitet u vazduhu
Statički elektricitet vodi do frustracija, stresa i sramote, vaša kosa izgleda loše, otežava vam čišćenje sitnih mrvica sa poda i stvara mnoge druge probleme. Ipak, ove svjetiljke imaju mogućnost da neutrališu ove efekte jer neutrališu jonizirane čestice koje uzrokuju statički elektricitet.

Čisti i osvježava vazduh
Himalajska roza svjetiljka je odlična u uklanjanju polena, prašine, dima od cigareta i ostalih zagađenja koja se mogu javiti u vazduhu. Ove svjetiljke imaju moć higroskopnosti i čiste vazduh tako što privlače molekule vode iz okruženja i upijaju loše molekule i prave kristale soli koji nam nisu štetni za razliku molekula koje su u vazduhu. Zagrijava ih jedna žarulja te voda ponovo isparava u vazduh, a što se tiče loših čestica iz nastalih soli – one ostaju zarobljene na podu.

Smanjuje poremećaj godišnjih doba
Prirodno svjetlo koje dolazi iz himalajske roze svjetiljke generiše negativne jone što popravlja raspoloženje i podiže nivo energije tako što zamjenjuje sunčevu svjetlost koja nam itekako može nedostajati ako patimo od promjena godišnjih doba što je poznato kao poremećaj godišnjih doba.

Pomaže kod alergija i simptoma alergija
Ove svjetiljke uklanjaju mikroskopske čestice plijesni, prašine, peruti ljubimaca i buđi, pa vam prisustvo ovakve svjetiljke u sobi može smanjiti pojavu alergija. Poslije sedmicu ili dvije, pacijenti sa dijagnosticiranom astmom već mogu primjetiti poboljšanje.

Poboljšava san
Povećano prisustvo pozitivno naelektrisanih jona smeta vašem snu. Ovakve čestice smanjuju prisustvo kiseonika i tako nešto dovodi do manjka kiseonika u vašem krvotoku, te u konačnici i vašem mozgu, koji je glavni pokretač sna.
Ipak, kako ove svjetiljke generišu negativne jone, one mogu da vam pomognu da se riješite ovakvih nepogoda te da tokom noći imate miran san. Ako vam smeta svjetlo od svjetiljke dobar način je da je držite preko dana upaljenom, a prije spavanja je ugasite.




Smanjuje kašalj
Čim se lampa zagrije i započne higroskopski ciklus čestica u vazduhu, utiče i na naelektrisanje otpuštenih molekula.
Jedna od loših strana pozitivnih jona je cilija (mikroskopske dlake) koje mogu da utiču na vaš dušnik (ili traheju) te može da iziritira i na taj način smanji otpornost našeg tijela na bolesti i prehlade.
Himalajska roze svjetiljka upija vodu iz okruženja, a sa njom i pozitivne jone, te nas tako rješava ovih problema.
Kada se pročišćena voda ponovo ispusti u vazduh i okruženje, ono uklanja i negativne jone što pomaže cilijalnoj aktivnosti te tako čisti i čuva naša pluća. Zato, ove svjetiljke pomažu našem tijelu da bolje filtrira vazduh i zadržava ulazak kontaminacija u pluća.

Popravlja raspoloženje i koncentraciju
Ove svjetiljke popravljaju vaše raspoloženje i pomažu vam da se opustite. Na dalje, tako pomažu i pri koncentraciji, jer negativno naelektrisani joni, za razliku od onih pozitivnih, potpomažu dostavu kiseonika za vaš mozak koji onda znatno bolje funkcioniše. Negativno naelektrisani joni pomažu pri lučenju serotonina, koji je neurotransmiter koji pomaže pri subjektivnom osjećanju sreće.

Dobar izvor svjetlosti za okruženje
Himalajske roze svjetiljke su dobre za okruženje. Njihova baza je napravljena od dugotrajnog drveta kao što neem, a žarulje rade na niskim snagama, te tako troše male količine energije.

Tako, procjenjuje se da su rezerve za himalajske roze sol od 80 do 600 miliona tona, što bi trebalo biti dovoljno za sljedeću godinu ako u obzir uzmemo sadašnju brzinu iskopavanja.

Povećava nivo energije
Za sve nas su putovanja, šetnje i vrijeme provedeno u prirodi ojačavajuće i tu se ne radi o koincidenciji. Naime, koncentracija negativnih jona u prirodi je znatno veća, kao što upravo himalajske roze svjetiljke generišu.




Da biste primijetili razliku naša je preporuka da svjetiljku postavite u sobu u kojoj najviše vremena provodite, a rezultati će biti vidljivi kroz sedam dana.

Odabir i korištenje himalajske roze svjetiljke
Površina koju ova lampa pokriva zavisi od veličine samog minerala, što znači da će veća lampa moći pokrivati sobe većih dimenzija i naravno obrnuto.

Možete računati da će oko pola kg soli ovog kristala pokriti površinu od 4′ x 4′. Ipak, vi bez problema možete da stavite više ovakvih svjetiljki u sobe, kao i u vaše okruženje, oko kuće.

Za mjesto na kojem boravite najbolje da kupite prikladnu svjetiljku, te zatim da za ostale sobe naknadno kupite svjetiljke odgovarajuće veličine. Za kraj je najbolje da dodate i u sobe koje se ne koriste toliko često, ali kojima bi dobro došla ovakva sprava koja pročišćava vazduh i u konačnici poboljšava kvalitet boravka u takvoj sobi.

Prve efekte možete očekivati već unutar sedam dana, kako bi negativni joni imali vremena da prevaziđu one pozitivno naelektrisane.

Himalajska roza sol će se početi topiti tokom dužeg korištenja na visokoj vlažnosti vazduha, pa preporučujemo da pazite na vaše svjetiljke i da ih ne postavljate blizu mjesta na kojima je vlažnost vazduha velika, kao na primjer kod perilice rublja.

0 komentari:

Objavi komentar

More

Pratite nas na Facebooku



Advertisement

Popularni postovi