Pijte ovaj moćni sirup i produžite životni vijek

Cikla je niska u masti, bogata vitaminima, mineralima i moćan antioksidans.

Zbog svog sadržaja šećera, cikla je ukusnai kada se jede sirova, ali se obično kuha. Ona ima izvanrednu hranjivu vrijednost,puna je željeza i vitamina A i C. Cikla je odličan izvor folne kiseline, vlakna, mangana i kalija.

Ovo povrće  odavno se koristi u medicini, prvenstveno za bolesti jetre jer potiče detoksikaciju jetre. Bila je kako popularna u rimsko doba kada se koristila za liječenje groznice, konstipacije, rana, kožnih problema, ali i kao afrodizijak.





Cikla sadrži vrlo visoku koncentraciju nitrata i što su mnoge studije pokazale, smanjuje krvni tlak, poboljšava naše vježbe i spriječava demenciju.

Prema studiji iz Londona, samo čaša soka od cikle dnevno značajno smanjuje pritisak.

Druga studija, provedena u Melbourneu pokazuje da je pritisak znatno smanjen samo šest sati nakon konzumiranja pola litre soka od cikle.

beetroot-beet-juice-astonishingly-effective-cure-for-leukemia1

Znanstvenici kažu da bi se broj smrtnih slučajeva prouzrokovanih kardiovaskularnim bolestima  smanjio za 10% kada bi više ljudi pilo sok od cikle.

Povećava čvrstoću i smanjuje napredovanje demencije i tumorskog rasta. Prema jednom istraživanju u 2010. godini, konzumiranje sok od cikle povećava protok krvi u mozak kod starijih ljudi, tako da ima moć da se bori protiv napretka demencije.

Betacyanin u cikli smanjuje rast raka prostate i raka dojke za 12,5%.Beetroot-Juice



Nutricionisti savjetuju konzumiranje cikle za probavne probleme, ističući da je također dobra za jetru.

Ovo je način kako možete pripremiti sok od cikle:

Možete pripremiti sok samo od cikle, ili možete dodati jabuke, jagode, đumbir.

Ovdje je jedan recept, uključujući jabuke i jedan-inčni komad đumbir.





Trebat će vam:

-2 jabuke

-1 velika cikla

– komad đumbira

– led

Izrežite ciklu i đumbir kroz sokovnik. Izrežite jabuke na četvrtine, izvadite jezgru i koru.Ubacite četvrtine u sokovnik i pomiješati sok od jabuke sa ciklom i đumbirom. Dodajte led ako želite sok hladan i uživajte u zdravom piću.

0 komentari:

Objavi komentar

More

Pratite nas na Facebooku



Advertisement

Popularni postovi