Limun je odliča izvor kalcija, kalija, magnezija, te vitamina A i C, B kompleksa, pektina, vlakana, ugljikohidrata, proteina…
Mnogi stručnjaci zato preporučuju da pijete limunadu prije doručka zbog vašeg zdravlja. Umjesto da koristite nezdrave zaslađivače, bolje je da dodate med.
10 fantastičnih prednosti konzumiranja limuna:
Poboljšava probavu jer limun ima sposobnost stimulisanja izlučivanja žuči. Konzumacija limuna oslobađa tijelo od toksina i sprječava probavne probleme.
Pomaže u gubitku težine zbog toga što posjeduje pektinska vlakna i smanjuje apetot. Kombinacija limuna sa toplom vodom i medom, stavar alkalnu (baznu) sredinu u želucu i ubrzava proces sagorijevanja masti.
Čaša tople vode sa kriškama limuna prije doručka, čisti krv i poboljšava regeneraciju kože.
Redovna konzumacija limuna jača imuni sistem i štiti nas od prehlade i gripe(zbog vitamina C).
Limun uništava bakterije koje uzrokuju loš zadah.
Čaša tople vode i limuna reguliše pH vrijednost i smanjuje rizik od upale.
Zbog prisustva vitamina C i B kompleksa, fosfora i proteina, osvježava neše tijelo i daje mu energiju.
Zbog antibakerijskog djelovanje je odličan u liječenju grlobolje, infekcija i upale krajnika.
Limun održava hidrataciju, a zbog kalija ima sposobnost smanjenja stresa, povećanje mentalne aktivnosti i smanjenja krvnog pritiska.
Prirodni je diuretik (potiče izmokravanje) te na taj način čisti mokraćni sistem od bakterija i reguliše pH vrijednost.
Izvor: narodnamedicina
Popular Posts
-
Ovaj napitak je bogat dragocenim sastojcima koji blagotvorno utiču na kosti. “Zlatno mlijeko” pomaže kod ponovnog uspostavljanja “kičmeno...
-
Imate bolove u kičmi, leđima čak i u nogama, pretežno dolazi od previše sjedenja ili velikog fizičkog napora, prestanite da se brinete, ...
-
Pantenol krema za lice i kosu Imate problem sa perutanjem kože glave tokom jeseni, pri čemu vam se kosa jako masti? Nerviraju vas fleke,...
-
Vrlo često se teško oslobađamo upornog kašlja. Ponekad čak ni lijekovi ne pomažu. Jedan od najpoznatijih i zaista najdjelotvornijih načina...
-
Petlja, petlja, još jedna petlja… Ritmički tempo pletenja radi svoj posao: za vrijeme ovog zanimljivog posla, čovjek kao da upada u trans....
-
Uz karcinom maternice, jednjaka, bubrega, dojke i debelog crijeva, može uzrokovati karcinom želuca, jetre, žučnog mjehura, gušterače, jajn...
-
Da li ste se ikada zapitali šta bi se desilo kada biste počeli jesti datule/hurme svaki dan? Većina ljudi i ne razmišlja puno o hurmama i...
-
Šta je gluten? U pitanju je protein koji nalazimo u brojnim žitaricama poput pšenice, ječma i raži, koje su svakodnevno prisutne u našim j...
-
Legenda govori da je vidac dobio latinski naziv Euphrasia prema grčkoj graciji Euphrosyini (čije ime znači radost) jer on obraduje svakoga...
-
Banane su najbolje kada se na njima točkice tek počnu pojavljivati – tada sadrže najviše oksidansa i vrijednih nutrijenata i najlakše su p...
0 komentari:
Objavi komentar