Sastojci
Biskvit:
5 kom bjelanjaka
1 jušna žlica meda
5 žlica brašna
1 žlica velika i navršna puna kakaoa
2 žlice ulja
5 žumanjaka
1/2 kašič. praška za pecivo
Fil:
2,5 dl slatkog vrhnja i po želji 1 žlica šećera u prahu
1,5 dl hladnog mlijeka
1 vrećica želatine u prahu
Preljev: 100g čokolade za kuhanje
100g mliječne čokolade
150g margarina
Priprema
1.
Umutiti bjelanjke, dodati im med, jedno po jedno žumance, ulje, i na kraju brašno sa praškom za pecivo i kakao.Izliti na široku tepsiju od pećnice postavljenu papirom za pečenje , vrlo kratko peći na 180C, oko 10-tak min.
Prohlađen biskvit prerezati na pola po dužini tepsije u kojoj se pekao.Za fil izmutiti slatko vrhnje, u dobro umućeno postepeno dodavati mlijeko, dobro izraditi ,želatinu pripremiti po uputstvu i mlaku dodati u smjesu. Za čoko preljev: otopiti na pari obje vrste čokolade i margarin .Otopljeno malo prohladiti.Slagati donja kora, tanki premaz od vrhnja(pola smjese)preko toga preliti čokoladnim preljevom,ostaviti čoko preljev malo stegnuti u hladnjaku radi lakšeg nastavka filovanja, odgore drugi dio premaza od vrhnja, drugio dio kore i odgore preliti sa čokoladnim preljevom.
Posluživanje
Kolač je potrebno dobro ohladiti,rezati na šnite i uživati!
Popular Posts
-
Ovaj napitak je bogat dragocenim sastojcima koji blagotvorno utiču na kosti. “Zlatno mlijeko” pomaže kod ponovnog uspostavljanja “kičmeno...
-
Pantenol krema za lice i kosu Imate problem sa perutanjem kože glave tokom jeseni, pri čemu vam se kosa jako masti? Nerviraju vas fleke,...
-
Imate bolove u kičmi, leđima čak i u nogama, pretežno dolazi od previše sjedenja ili velikog fizičkog napora, prestanite da se brinete, ...
-
Vrlo često se teško oslobađamo upornog kašlja. Ponekad čak ni lijekovi ne pomažu. Jedan od najpoznatijih i zaista najdjelotvornijih načina...
-
Petlja, petlja, još jedna petlja… Ritmički tempo pletenja radi svoj posao: za vrijeme ovog zanimljivog posla, čovjek kao da upada u trans....
-
Uz karcinom maternice, jednjaka, bubrega, dojke i debelog crijeva, može uzrokovati karcinom želuca, jetre, žučnog mjehura, gušterače, jajn...
-
Da li ste se ikada zapitali šta bi se desilo kada biste počeli jesti datule/hurme svaki dan? Većina ljudi i ne razmišlja puno o hurmama i...
-
Šta je gluten? U pitanju je protein koji nalazimo u brojnim žitaricama poput pšenice, ječma i raži, koje su svakodnevno prisutne u našim j...
-
Legenda govori da je vidac dobio latinski naziv Euphrasia prema grčkoj graciji Euphrosyini (čije ime znači radost) jer on obraduje svakoga...
-
Banane su najbolje kada se na njima točkice tek počnu pojavljivati – tada sadrže najviše oksidansa i vrijednih nutrijenata i najlakše su p...
0 komentari:
Objavi komentar