Žgaravica se manifestuje kao osjećaj pečenja u želcu, ili kao jaka bol koja može prouzrokovati i mučnine i probleme s probavom. Za pojavu žgaravice, najčešće smo sami krivci, odnosno naš izbor prehrane.
S obzirom na ubrzanost današnjeg života, nivo stresa koji osjetimo na dnevnoj bazi, sve je učestalija pojava žgaravice i zbog načina života. Zbog toga, kako bi se prevenisala pojava žgaravice, danas moramo, osim pravilno se hraniti, i naučiti usporiti ritam svakodnevnice, piše “Ordinacija“.,,
Za prevenciju žgaravice najvažnija je uravnotežena i zdrava prehrana koja se raspodjeljuje kroz nekoliko obroka i međuobroka dnevno. Prejedanje je za pojavu žgaravice zabranjeno, a trebali biste se držati i savjeta da se obrok jedete minimalno 3 sata prije spavanja.
Šta jesti kada ste u borbi s žgaravicom?
Uravnotežena prehrana raspodijeljena u više obroka mora sadržavati:
što više kuhanog povrća, pogotovo ono gomoljasto
crveni luk, paprika, pa i krastavci i paradajz mogu izazvati žgaravicu
riba je i kod žgaravice idealna namirnica, a uz to možete jesti i drugo niskomasno meso
uvijek se držite proizvoda od cjelovitih žitarica, poput graham peciva i integralne riže
ako žudite za mliječnim proizvodima, odaberite one s malim udjelom masnoće, dok ostale izbjegavajte
Šta ne jesti kada se borite s žgaravicom?
trebali biste izbjegavati mesne prerađevine, izuzetno začinjeno meso, pa čak i suho meso, poput salama i kobasica
posebno izbjegavajte citruse jer povećavaju količinu kiseline u želudcu, a ako osjetite da se žgaravica povećava nakon unosa kofeina, radije odaberite zeleni čaj
alkohol može biti glavni uzrok žgaravice, tako da ga pokušajte izbjeći u što većem luku
pepermint i žvakaće gume osvježavajućeg okusa kod nekih osoba mogu podstaći simptome žgaravice
zaboravite na pohanu hranu, pomfrit i slične namirnice procesuirane u ulju – veliki udio masnoće ih čini vrlo teškima za probaviti te zbog toga može doći do žgaravice
gazirana pića, jednako kao alkohol i druge napitke koji sadrže kofein, biste trebali izbjegavati
jako začinjena hrana, poput već spomenutog začinjenog mesa, ne bi trebali biti na vašem meniju
Savjet plus:
Pokušajte sporo jesti, zalogaj po zalogaj, žvačući svaki barem 10 do 15 puta. Uz to, nikada nemojte dopustiti da pregladnite, jednako kao što se ne trebate prejedati.
Izvor: ordinacija
Popular Posts
-
SASTOJCI 1 bjelanjak 7 dkg šećera pol žličice cream of tartar ili mrvicu soli PRIPREMA 1. Recept je stvarno jednostavan…po bj...
-
Iako kašalj i prehlada su bezopasni jer oni mogu biti, postoji nešto stvarno iritira o kašljanja i kihanja cijelo vrijeme. Kašalj otežava...
-
Začepljen nos je vrlo česta pojava tijekom zimskih mjeseci, a uzrokuju ga upale, virusne prehlade te suhi zrak. Osim što je vrlo neugodna...
-
Nikad jednostavnije i nikad učinkovitije! Sok koji sagorijeva stotine kalorija dok vi sjedite i čitate knjigu? O da, to je itekako...
-
Problem sa cirkulacijom pogađa veliki broj populacije, različite dobi i pola. Problem sa cirkulacijom može biti uzrokovan brojnim faktorim...
-
Sastojci 180 g putera ili margarina 8 kašika brašna 650 ml mlijeka 10 kašika šećera 1 vanilin šećer fil: po ukusu mljeveni i...
-
Prema brojnim zdravstvenim stručnjacima, nepravilno držanje tela je jedan od glavnih uzroka bolova u leđima, zglobovima i nogama. Stoga...
-
Štetne tvari se skladište u organizmu i kvare normalni ritam njegovog rada, unistavajućimetabolizam, pa ljudi počinju osjećati vrlo loše. ...
-
Već decenijama se ovaj sok preporučuje ljudima koji se bore sa karcinomom, jer vraća energiju, diže imunitet i poboljšava krvnu sliku. Pra...
-
Ovoj piti još niko od mojih gostiju nije odoleo! Od drugih sličnih recepata razlikuje se po tome što se pre pečenja kratko zamrzava kako ...


0 komentari:
Objavi komentar