Suve smokve kao lek

SUVE SMOKVE ZDRAVLJE
Suve smokve su tokom letnjih meseci prilično zapostavljene, što je donekle i logično jer su nam sve dostupnije i sveže. Opšta preporuka je da ih uzimate u bilo kom obliku i verujte nam nećete pogrešiti. Bilo da su sveže ili suve smokve u pitanju, veoma su korisne po naše zdravlje.



Bogate su antioksidansima, fitonutrijentima i pre svega vitaminima. Nemojte zapostaviti ovo voće, veoma je hranljivo i nije u redu da ga se setimo samo tokom posta i hladnijih zimskih meseci…

SADNJA SMOKVE I UZGOJ

Smokve su se konzumirale još i pre 11.000 godina, to nam potvrđuju najnovija istraživanja u područjima Bliskog Istoka. Naši preci su definitivno uživali u ovom voću. Čak se smatra da su ga pre uzgajali nego li pšenicu, mahunarke i ječam.

Gajenje smokve se danas vrši širom planete, na svim kontinentima , a ne samo na Mediteranu odakle ovo voće potiče. Smokve je najbolje posaditi u ranu jesen(ovo važi za Mediteransko područje) ili u proleće (Kontinentalno područje).Neposredno pre same sadnje, potrebno je sadnicama smokve skratiti korenje, zatim je postaviti na onu dubinu na kojoj se već nalaziila u svom rasadniku.

Koren biljke dobro prekriti i sabiti sa zemljom. Gnojivo se stavlja upravo na tako sabijenu zemlju, ali u umerenoj količini(nikako nemojte preterati). Gnojivo ne bi smelo da dodiruje koren. Ostatak zemlje prebacite preko gnojiva i ponovo sve malo sabijte. Kada je završena sadnja smokve, dobro je zalijte sa vodom.Vodite računa da napravite razmak od 4 do 5 metara između sadnica,mada ovo ponajviše zavisi o kojoj se vrsti radi.





Obična smokva latinski naziv Ficus carica je najpopularnija i najraširenija vrsta danas. Zahvalna je za gajenje jer može roditi dva puta godišnje i donosi nam na stotine izuzetnih plodova, šarenoikih boja i različitih veličina. Njen sočni mesnati deo je prava riznica zdravlja i može imati kruškast oblik ili nalikuje na malo zvonce. Suve smokve koje danas nalazimo u trgovinama su  najzastupljenije upravo od ove vrste.



Prvi plodovi od novih sadnica se mogu očekivati oko treće godine,beru se zajedno sa peteljkom i to je najbolje činiti izjutra i to onim jutrima koja nisu rosna.Pre svakog branja potrebno je smokve pustiti da dobro sazru na stablu.suve smokve kao lek

SMOKVE KALORIJE U VOĆU

Za sveže smokve slobodno možemo reći da su niskokalorično voće jer na 100 grama sadrže svega 74 kalorije. Imajte ovo u vidu svi vi koji planirate da mršavite ili ste već na nekoj od dijeta. Od avgusta do septembra meseca,ovo voće nam je dostupno u svom sirovom obliku. Slobodno ga takvog i jedite umesto grickalica.

Suve smokve su daleko kaloričnije jer sadrže 249 kalorija u 100 grama, te sa njima ne važe ista pravila. Sve to je daleko od toga da su loše i da ne valjaju – naprotiv izuzetne su. Sveže voće obiluje vlaknima, vitaminima i mineralima i prava su pomoć  za dobar i jak imunitet. Dijetetska vlakna i niska kaloričnost svežih plodova idu u prilog za održavanje vitke linije.

Na oprezu moraju biti dijabetičari, jer ne smeju preterati sa konzumacijom,ovo naroćito važi za sušene smokve. Voće se može čuvati u zamrzivačima i do 6 meseci. Ako kupujte sveže, uvek potražite plod koji je mekan na dodir i koji ispušta neodoljiv slatkast miris.

SUVE SMOKVE KAO LEK

Suve smokve imaju nešto više kalorija od svežih ali su takođe visoko koncetrovani izvori antioksidanasa, vitamina i minerala. Poput svežeg voća i sušene smokve obiluju vitaminima iz B grupe. Oni su odlični za naš mozak te nam popravljaju raspoloženje i usporavaju starenje. U njih ubrajamo pantoten, niacin, piridoksin i folnu kiselinu. Oni zajedno učestvuju u metabolizmu masnoća, belančevina i ugljenih hidrata.

Suve smokve obiluju mineralima i to kalcijumom, cinkom, selenom, kalijumom, bakrom i gvožđem. Ova dva poslednja nabrojana su veoma značajna za stvaranje eritrocita i pomažu za lečenje anemije.

Kalijum je nezamenljivi i sastavni deo stanica, kao i telesnih tečnosti koji su veoma važne za regulaciju krvnog pritiska i pravilnog srčanog ritma.

Kalcijum u suvim smokvama daleko nadmašuje ono u kravljem mleku ,što mnogi ne znaju. Ipak nemojte preterivati sa njihovom konzumacijom,ako vam je stalo do vitke linije.

Ukoliko primetite nagli pad energije, malaksalost i opštu klonulost organizma,nema vam boljeg leka nego jesti suve smokve. Tako ćete energiju odmah nadoknaditi i vratiti se u red. Nervoza, stres, nesanica, loša koncentracija su problemi koji se puno lakše prevazilaze uz ovo fenomenalno sušeno voće.

Svega 8 do 10 osušenih plodova dnevno, pomoćiće obolelima od osteoporoze, jer smokva jača kosti. Odlična je prevencija kod naglog gubljenja koštanog tkiva.

Svež plod je pravo jezgro antioksidanasa koji nas brane i štite od više puta pominjanih slobodnih radikala. Oni svojim razarajućim delovanjem utiču na prerano starenje, demenciju, bolesti srca i pojavu karcinoma.

Smokva deluje i antikancerogeno, zahvaljujući kumarinima i benzaldehidima. Ovi spojevi pomažu kod raka prostate i kancera kože.  To pokazuju najnovija preliminarna istraživanja iz Japana. Reguliše nivo holesterola u krvi, uz pomoć biljnih sterola kao što su lanesterol i stigmasterol.





SMOKVA KAO LEK ZA KURJE OKO

U pitanju je vrlo jednostavan recept koji glasi ovako:

Prerezati svežu smokvu na pola ,prisloniti na oboleli deo stopala na kom je kurje oko i držati pričvršćeno celu noć. Izjutra skloniti smokvu i saprati stopalo u vrućoj vodi. Nakon tretmana pokušajte kurje oči ili bradavice na stopalu sami ukloniti. Kod težih slučajeva ova prirodna terapija se može nastaviti i do pet noći za redom.

LIST SMOKVE KAO LEK

Za list smokve se zna da je veoma lekovit još od davnina. Pomaže u lečenju bronhitisa,bronhijalne astme,reguliše krvni pritisak. Dobro je za bradavice na rukama i nogama, čireve po koži pa i za cirozu jetre. Ono što je prilična novost, je da se primenjuje i za lečenje šećerne bolesti Upotrebljava se sok od lista smokve, kojeg je najbolje uzimati odmah ujutru uz doručak.

Ako se smokvin list prokuva, dobija se odličan čaj koji možete takođe koristiti ako ste dijabetičar.

ČAJ OD LISTA SMOKVE PROTIV DIJABETESA

2 čajne kašike osušenog lišća prelijte sa šoljom proključale vode (2 dl).
Pokrijte i ostavite da odstoji od 10 do 15 minuta,a zatim procedite.
Ujutru uz doručak pijte po jedu šolju ovog napitka.
Čaj od smokvinog lista će držati nivo šećera u krvi pod kontrolom..

SUVE SMOKVE U MASLINOVOM ULJU ZA PLODNOST

U staklenu teglu potopite suve smokve (40 komada) i litar kvalitetnog domaćeg maslinovog ulja. Ostavite tako da odstoji narednih 40 dana. Posle tog vremena možete konzumirati po jednu smokvu dnevno, isključivo na prazan stomak -izjutra. Ako vašem želucu ne odgovara ova receptura,primenite sledeće:

Uzimajte maslinovo ulje iz iste tegle po kašiku dnevno i pojedite jednu suvu smokvu (koja nije iz tegle). Ovo će postići sličan efekat, mada je prva varijanta nešto bolja i konkretnija. Rešićete se mnogih zdravstvenih tegoba o kojima smo pisali gore iznad.

Suve smokve u maslinovom ulju se naročito preporučuju za jačanje potencije i kod problema sa plodnošću kod oba partnera.

SMOKVE U ISHRANI – ČUVANJE

Sveže kupljeno voće, može se držati u frižideru najviše 72 sata, ali najbolje ih je odmah pojesti. Suve smokve nisu toliko zahtevne. Dovoljno ih je držati na suvom i hladnjikavom mestu gde mogu da stoje čak 8 meseci. Pre nego što pojedete svež plod, smokvu operite u hladnijoj vodi. Zatim je malo osušite sa nežnim dodirima meke krpe -lagano da je ne uništite.

Odlične su kada se jedu samostalno, a još bolje kao dodatak drugoj hrani. Preko leta ih slobodno pridodajte sladoledu,s alatama ili kolačima. Sušene smokve se fino slažu uz sendviče i takođe uz kolače.Kao predjelo pripremite smokve punjene sa seckanim bademima ili čak sa kozjim sirom. Ovsena kaša se takođe lepo slaže uz suve smokve .

SUVE SMOKVE U TRUDNOĆI

Za trudnice su suve smokve odličan izbor, bogate su magnezijumom i štite od povišenog krvnog pritiska. Zahvaljujući vlaknima pomažu bolju probavu, olakšavaju stolicu i ubrzavaju metabolizam. Trudnicama ovo naročito pogoduje jer smokve sprečavaju rani nastanak hemoroida. Oni su često prisutni  u zadnjim mesecima trudnoće.

Sa samo 5-6 smokvi dnevno nadomestićete 1/2 ukupne potrebe organizma za vlaknima. Podrazumeva se i da ne preterate sa njima i da se kosultujete sa lekarom.



Ako vam se kojim slučajem javi proliv, povraćanje i nesnosni svrab odmah prekinite sa njima. Ponekad zna  doći do alergijske reakcije ali samo kod osetljivih osoba. Obavezno obavestite lekara o tome. U suprotnom jedite sveže i suve smokve!



Preuzeto sa stranice: http://dijetamesecevemene.com/zdravi-recepti/suve-smokve-kao-lek/

0 komentari:

Objavi komentar

More

Pratite nas na Facebooku



Advertisement

Popularni postovi