Možda konzumirate svaki dan a ne znate da pijete “živi otrov”

Svi znamo da prekomjerno konzumiranje kafe može izazvati simptome psihofizičke zavisnosti i nepoželjne učinke na zdravlje. Mada, obična “turska” kafa ima i niz prednosti. Bogata je mineralima, prvenstveno manganom i magnezijumom, te B3 vitaminom, ima jaka antioksidativna svojstva te doprinosi zdravlju moždanih ćelija, štiti od ateroskleroze i nekoliko vrsta karcinoma.



Za instant napitke to ne možemo tvrditi.


  Hidrogenizovana biljna mast u ovom napitku može biti izvor štetnih transmasnih kiselina, a polifosfati koji su regulatori kiselosti imaju loš uticaj na zdravlje kostiju.

Instant kafa može uzrokovati i prekomerno izlučivanje kiseline.

Nescafe ima najmanje kafe. Kafe je devet odsto. Uz prirodne regulatore kiselosti, natrijumove soli limunske kiseline, sadrži i fosfate, a česta konzumacija se ne preporučuje. Prirodno sredstvo protiv zgrudnjavanja. Nije naveden udio šećera.



Anamaria ima kalijumove i kalcijumove fosfate. Smesa karotena je prirodno antioksidativno bojilo. Sadrži mliječne bjelančevine pa bi alergični ljudi trebali biti oprezni. Ima 40 odsto šećera i samo 12 odsto kafe.



Uz glukozni sirup, ima i vještačke zaslađivače, aspartam te acesulfam K, koji su decenijama predmet rasprava zbog sumnji u kancerogenost.


 


(Izvor: 24Sata.hr)

0 komentari:

Objavi komentar

More

Pratite nas na Facebooku



Advertisement

Popularni postovi