Ako nemate ideju koji začin da upotrebite kad spremate razne specijalitete u kuhinji, predstavljamo vam jednu sjajnu biljku koja, ne samo da divno miriše, već je super i za naše zdravlje.
Miris ruzmarina odmah će vas podsjetiti na more, odmor i ukusnu hranu jer gotovo svaki mediteranski recept sadrži barem jednu njegovu grančicu, ako ništa drugo, za dekoraciju. Ruzmarin je kod nas jako rasprostranjena biljka koja je pritom i ljekovita, a u kuhinji se koristi zbog posebnog aromatičnog ukusa koji daje jelima. Zamislite samo zdravu ribu s roštilja koju ste premazali grančicom ruzmarina umočenom u maslinovo ulje. Za jedan ukusni ručak više od toga vam i ne treba.
Njegove sitne iglice pravo su blago, a cvjeta dva puta godišnje lijepim plavim cvjetovima. Spada u grmolike biljke, a njegov latinski naziv „ros marinus“ u prevodu znači morska rosa. Poput mnogih starih i poznatih začina, blagodati ruzmarina još su davno otkrili Grci i Rimljani. Vjerovatno ste barem jednom bili na vjenčanju gdje su gosti nosili grančicu ruzmarina kao ukras. Taj običaj je preuzet iz stare Engleske budući da je tamo ruzmarin bio simbol vjernosti.
Ljekovitost ruzmarina
Kad god možete, u kuvanju koristite svjež ruzmarin. Nije ga teško uzgajati pa ga uvijek možete imati pri ruci. Više je studija pokazalo da je važan u prevenciji karcinoma, a njegovo ulje štiti kožu od melanoma (najopasnijeg raka kože). Ruzmarin zovu i prirodnom zamjenom za aspirin jer smiruje nervni sistem i pospješuje varenje. Ne morate da brinete o kalorijama, a bogat je vitaminima i mineralima. U 100 grama ruzmarina nalazi se 14,4 g dijetalnih vlakana. Obiluje manganom, kalcijumom, gvožđem, bakrom i magnezijumom, vitaminom C, A i folnom i pantenonska kiselinom
Listići ruzmarina i eterična ulja mogu se koristiti kod disajnih tegoba, odnosno kapi ulja s vodom za inhalaciju. Koristi se i kod lakših jetrenih dijagnoza i problema u lučenju žuči. Naučnici su takođe otkrili da inhalacija ulja iz biljaka i trava može da pomogne da poboljšamo pamćenje.
Ruzmarin u kuhinji
Osim što ga možete koristiti u raznim marinadama, posebno u periodima roštiljanja, ruzmarin svojim slanim i oporim ukusom odlično ide i uz variva, ali i uz najobičnija jela poput pečenog krompira. Ako ne roštiljate, ne znači da ruzmarin ne možete koristiti za pečeno meso ili ribu, a naročito jagnjetinu. Osim toga ruzmarin će ukusom oplemeniti i razne domaće namaze. Tako ćete dobiti zdrav obrok za doručak i večeru, poput namaza od pasulja.
Izvor: web-tribune
Popular Posts
-
Hidžama predstavlja puštanje krvi u terapeutske svrhe. Pomoću čašica sa vakumom vrši se akumulacija kapilarne krvi na jedno mjesto, te se ...
-
SAMO 2 ČAROBNA GUTLJAJA I RECITE UJUTRU ZBOGOM PODOČNJACIMA Kombinacija ove dvije namirnice pomaže vašem organizmu da se u potpunosti oč...
-
S ovom metodom ćete pročistiti crijeva, krvne žile, zglobove i ostale dijelove tijela od toksina, teških metala i drugih štetnih tvari. Na...
-
Bogata pesticidima i drugim otrovnim tvarima i farmske životinje nose ozbiljnu opasnost za ljudsko zdravlje. Sa druge strane, organsk...
-
Da, moguće, mnoga istraživanja su pokazala da je đumbir izuzetno djelotvoran kod ublažavanja upala u organizmu, smanjuje bol, jača imunite...
-
Ja sam izabrala da budu zvjezdice, ali izgled je promjenjiv…on ovisi o vasoj trenutnoj zelji, masti ili omiljenosti. SASTOJCI za keksice...
-
Gljivice na noktima su vrlo uporne i teško ih je liječiti. Infekcija obično počinje kao bijela ili žuta mrlja ispod vrška nokta. Kako se g...
-
Stavite 5 kapi na kocke šećera, stavi ga u usta i vidjeti što se događa! To je ono što trebate učiniti da biste dobili osloboditi od zat...
-
Kad se liječnici rekli 74-godišnjem Danny McDonald-u iz grada Dunaff, Irska, da je ima rak želuca, tako žestok da je najvjerojatnije da će...
-
Ovaj slatki sirup će vam pomoći da suzite struk i izbacite višak vode iz organizma. Pored toga, ova kombinacija sastojaka je odlična za ...
0 komentari:
Objavi komentar