Ako nemate ideju koji začin da upotrebite kad spremate razne specijalitete u kuhinji, predstavljamo vam jednu sjajnu biljku koja, ne samo da divno miriše, već je super i za naše zdravlje.
Miris ruzmarina odmah će vas podsjetiti na more, odmor i ukusnu hranu jer gotovo svaki mediteranski recept sadrži barem jednu njegovu grančicu, ako ništa drugo, za dekoraciju. Ruzmarin je kod nas jako rasprostranjena biljka koja je pritom i ljekovita, a u kuhinji se koristi zbog posebnog aromatičnog ukusa koji daje jelima. Zamislite samo zdravu ribu s roštilja koju ste premazali grančicom ruzmarina umočenom u maslinovo ulje. Za jedan ukusni ručak više od toga vam i ne treba.
Njegove sitne iglice pravo su blago, a cvjeta dva puta godišnje lijepim plavim cvjetovima. Spada u grmolike biljke, a njegov latinski naziv „ros marinus“ u prevodu znači morska rosa. Poput mnogih starih i poznatih začina, blagodati ruzmarina još su davno otkrili Grci i Rimljani. Vjerovatno ste barem jednom bili na vjenčanju gdje su gosti nosili grančicu ruzmarina kao ukras. Taj običaj je preuzet iz stare Engleske budući da je tamo ruzmarin bio simbol vjernosti.
Ljekovitost ruzmarina
Kad god možete, u kuvanju koristite svjež ruzmarin. Nije ga teško uzgajati pa ga uvijek možete imati pri ruci. Više je studija pokazalo da je važan u prevenciji karcinoma, a njegovo ulje štiti kožu od melanoma (najopasnijeg raka kože). Ruzmarin zovu i prirodnom zamjenom za aspirin jer smiruje nervni sistem i pospješuje varenje. Ne morate da brinete o kalorijama, a bogat je vitaminima i mineralima. U 100 grama ruzmarina nalazi se 14,4 g dijetalnih vlakana. Obiluje manganom, kalcijumom, gvožđem, bakrom i magnezijumom, vitaminom C, A i folnom i pantenonska kiselinom
Listići ruzmarina i eterična ulja mogu se koristiti kod disajnih tegoba, odnosno kapi ulja s vodom za inhalaciju. Koristi se i kod lakših jetrenih dijagnoza i problema u lučenju žuči. Naučnici su takođe otkrili da inhalacija ulja iz biljaka i trava može da pomogne da poboljšamo pamćenje.
Ruzmarin u kuhinji
Osim što ga možete koristiti u raznim marinadama, posebno u periodima roštiljanja, ruzmarin svojim slanim i oporim ukusom odlično ide i uz variva, ali i uz najobičnija jela poput pečenog krompira. Ako ne roštiljate, ne znači da ruzmarin ne možete koristiti za pečeno meso ili ribu, a naročito jagnjetinu. Osim toga ruzmarin će ukusom oplemeniti i razne domaće namaze. Tako ćete dobiti zdrav obrok za doručak i večeru, poput namaza od pasulja.
Izvor: web-tribune
Popular Posts
-
Sastojci 500g Pšeničnog glatkog brašna 1 prasak za pecivo Docela prstohvat soli 2 jaja 2 dl Jogurta ili kiselog vrhnja malo ulj...
-
Dlake na licu treba ukloniti oprezno, jer je koža lica jedan od najosjetljivih dijelova tijela. Stoga, donosimo savjet za njihovo uklanjan...
-
Kopriva je najbolji prečišćivač krvi i najbolja lekovita biljka za formiranje krvi. Ima pozitivan uticaj na gušteraču i smanjuje sma...
-
Recept ruskog znanstvenika profesora Hrista Mermerskog, revolucionaran je lijek kojim se na tisuće ljudi izliječilo od raka. “To je hrana ...
-
Sočivo u ishrani se koristi već hiljadama godina unazad. Jedna je od prvih kultura gajenih na Bliskom istoku. Na našem podneblju takođe je...
-
Masno tkivo u području glave, vrata, ruku ili na nekom drugom mjestu su benigne izrasline koje se mogu pojaviti u bilo kojoj dobi. Oni su ...
-
Ovo je jedan od najzdravijih i najukusnijih doručaka, jer u sebi sadrži vitamine i minerale koji poboljšvaju izgled kože, kose, normalizuj...
-
Colin Campbell smatra da ga se pokušava spriječiti u obznanjivanju njegovih otkrića. Kada se vratio iz Kine nakon što je obavio svoju maso...
-
Više od epidemije karcinoma poražava epidemija nemara žena prema sopstvenom zdravlju. Naučite sve simptome i ne robujte predrasudama. Ovo ...
-
Baka (85) svaki dan jede 2 kašike ove smjese: Nikad nije imala visok pritisak i holesterol! (RECEPT)Neki od najčešćih uzroka su nezdrava ishrana i gojaznost, ali ima rješenja, i to iz provjerenog izvora! Poznato je da povećan holester...
0 komentari:
Objavi komentar