Sastojci
Samo
na litre soka od jabuke (slatke ili kisele)
Priprema
1.
Postupak je jednostavan. Jabuke oprati i odstraniti crvljive i nezdrave dijelove. Samljeti ili narezati, ili stući barem batom. Iscijediti iz njih što više soka. Staviti u šerpu i kuhati na laganoj vatri duuuugo dugo . Povremeno miješati, naročito kad se počne zgušnjavati i ne dopustiti da jako vri, jer onda prijeti izletjeti van. Također skidati pjenu koja se nakupi na površini. Ukuhavati do gustine dobrog meda ili čak i više, ali meni je najbolji kad je tečan.
2.
Proba: na tanjurić staviti kašičicu tamnog sirupa (jako potamni dok se kuha) i treba da se lagano razlijeva k’o da gledaš usporeni film :)))) … E takav je pekmez najbolji i tu treba završiti kuhanje. Ohladiti, nasuti u teglice i sakriti na skrovito mjesto u protivnom ….
3.
DAKLE OD 1 LITRE SOKA JABUKE DOBIJE SE OKO 100-150 GR PEKMEZA OVISNO O TOME KOLIKO SU SLATKE JABUKE ILI KAKVU GUSTINU ŽELIMO.
4.
oBZIROM DA JA OSTAVIM NEŠTO TEČNIJI PEKMEZ IMALA SAM ZADOVOLJAVAJUĆI REZULTAT. 🙂
5.
Kad se rade velike količine od oko 100-tinjak i više litara soka onda je najbolja metoda mljevenje u mašini posebno za te namjene. Mema je jednom prikazala takvu mašinu kod pripreme octa od jabuke. Mašina kojom mi radimo je kućne izrade i ne izgleda nimalo lijepo, ali služi namjeni. Cjediljku je također pravio moj muž i odlično preša jabuke pa iscijedi sok do zadnje kapi. Sad u garaži skuplja prašinu 😀 .
6.
U Bosni, tj. u mojoj okolini ljudi „peku“ taj pekmez od slatkih ili od kiselih jabuka, čula sam da rade i od kruške, ali nisam probala sama, jer još moje kruške nisu dale toliko roda. Pekmez je prilično skup kad se kupuje, ali s obzirom na način i vrijeme izrade vrijedi. Kad sam prvi put pravila od svojih jabuka uvjerila sam se u to. Dakle još jedna napomena: od 1 litre soka dobije se oko 100-150 gr pekmeza nakon dugog kuhanja, što znači da je za 1 kg pekmeza potrebno 10-ak litara soka.
8.
Još samo da napomenem i to da u ovaj pekmez ne ide ni trunka šećera bez obzira radi li se od slatkih ili kiselih jabuka, jer što su jabuke slađe i pekmez je slađi, a od kiselih se jednako “namiguje” kao i dok ih jedem 😀 … Volim slatke jabuke i sve slatko 😀 😀 …
Posluživanje
Upotrebljava se i kao lijek kod kašlja tako što se kašika pekmeza rastvorena u vrućoj vodi ispija kao čaj, naročito se preporučuje pekmez od kiselih jabuka u te svrhe.
Ja ga volim pojesti tek pomiješanog sa kašikom kajmaka ili milerama, a i u kolačima.
Popular Posts
-
Ovaj napitak je bogat dragocenim sastojcima koji blagotvorno utiču na kosti. “Zlatno mlijeko” pomaže kod ponovnog uspostavljanja “kičmeno...
-
Isprobajte domaći lijek od kurkume koja potpuno oporavlja organizam i obnavlja kičmu Moramo naglasiti da je veoma popularan kod ljekara...
-
Svi znamo da je pušenje jedna od najgorih i najštetnijih navika koje čovek može imati. To je zbog toga što pušenje može imati štetne efekt...
-
Kako koristiti ruzmarin kao lek Ruzmarin latinskog naziva Rosmarinus officinalis je višegodišnja biljka koja raste u mediteranskom pojasu...
-
Zabila je viljuške u zemlju u svojoj bašti: Kada vidite razlog, shvatit ćete koliko je ovo genijalnoProljeće je odlično vrijeme da navučete rukavice i uzmete lopatu u ruke. Proljeće je godišnje doba koje znači mnogo rada u bašti. U na...
-
Sastojci 7 -10 kom crvene roga paprike (pečene) 500 ml Milerama 1 veliki ABC krem sir 2 glavice češnjaka 1 vrećica želatine u ...
-
Više od 50 milijuna ljudi širom svijeta imaju crijevnih problema koji se odnose na zdravlje debelog crijeva. Dok su neki od problema su re...
-
Gdje je nestala ljudskost u ovom 21. vijeku, gdje je nestala ljudska dobrota i ljubav čovjeka ka čovjeku? Gdje je nestalo čojstvo, gdje je...
-
Svako jutro milijuni ljudi započinju dan sa šalicom toplog čaja, piše portal uspesnazena.com! Neki s medom, neki bez, neki vole zeleni, ne...
-
Svi stručnjaci su joj davali samo recepte za stotine anti-upalnih lijekova za liječenje simptoma, ali olakšanje je bilo samo trenutno. D...
0 komentari:
Objavi komentar