Sastojci
Samo
na litre soka od jabuke (slatke ili kisele)
Priprema
1.
Postupak je jednostavan. Jabuke oprati i odstraniti crvljive i nezdrave dijelove. Samljeti ili narezati, ili stući barem batom. Iscijediti iz njih što više soka. Staviti u šerpu i kuhati na laganoj vatri duuuugo dugo . Povremeno miješati, naročito kad se počne zgušnjavati i ne dopustiti da jako vri, jer onda prijeti izletjeti van. Također skidati pjenu koja se nakupi na površini. Ukuhavati do gustine dobrog meda ili čak i više, ali meni je najbolji kad je tečan.
2.
Proba: na tanjurić staviti kašičicu tamnog sirupa (jako potamni dok se kuha) i treba da se lagano razlijeva k’o da gledaš usporeni film :)))) … E takav je pekmez najbolji i tu treba završiti kuhanje. Ohladiti, nasuti u teglice i sakriti na skrovito mjesto u protivnom ….
3.
DAKLE OD 1 LITRE SOKA JABUKE DOBIJE SE OKO 100-150 GR PEKMEZA OVISNO O TOME KOLIKO SU SLATKE JABUKE ILI KAKVU GUSTINU ŽELIMO.
4.
oBZIROM DA JA OSTAVIM NEŠTO TEČNIJI PEKMEZ IMALA SAM ZADOVOLJAVAJUĆI REZULTAT. 🙂
5.
Kad se rade velike količine od oko 100-tinjak i više litara soka onda je najbolja metoda mljevenje u mašini posebno za te namjene. Mema je jednom prikazala takvu mašinu kod pripreme octa od jabuke. Mašina kojom mi radimo je kućne izrade i ne izgleda nimalo lijepo, ali služi namjeni. Cjediljku je također pravio moj muž i odlično preša jabuke pa iscijedi sok do zadnje kapi. Sad u garaži skuplja prašinu 😀 .
6.
U Bosni, tj. u mojoj okolini ljudi „peku“ taj pekmez od slatkih ili od kiselih jabuka, čula sam da rade i od kruške, ali nisam probala sama, jer još moje kruške nisu dale toliko roda. Pekmez je prilično skup kad se kupuje, ali s obzirom na način i vrijeme izrade vrijedi. Kad sam prvi put pravila od svojih jabuka uvjerila sam se u to. Dakle još jedna napomena: od 1 litre soka dobije se oko 100-150 gr pekmeza nakon dugog kuhanja, što znači da je za 1 kg pekmeza potrebno 10-ak litara soka.
8.
Još samo da napomenem i to da u ovaj pekmez ne ide ni trunka šećera bez obzira radi li se od slatkih ili kiselih jabuka, jer što su jabuke slađe i pekmez je slađi, a od kiselih se jednako “namiguje” kao i dok ih jedem 😀 … Volim slatke jabuke i sve slatko 😀 😀 …
Posluživanje
Upotrebljava se i kao lijek kod kašlja tako što se kašika pekmeza rastvorena u vrućoj vodi ispija kao čaj, naročito se preporučuje pekmez od kiselih jabuka u te svrhe.
Ja ga volim pojesti tek pomiješanog sa kašikom kajmaka ili milerama, a i u kolačima.
Popular Posts
-
Ovaj napitak je bogat dragocenim sastojcima koji blagotvorno utiču na kosti. “Zlatno mlijeko” pomaže kod ponovnog uspostavljanja “kičmeno...
-
Možda ste čuli za akupresuru, metodu koju su još ranije praktikovali Kinezi, a i dan danas ih koriste ljudi kako bi se oslobodili bola na ra...
-
Mnogi ljudi nisu svjesni da su ljuske raznog voća i povrća pune antioksidanata i drugih povoljnih nutrijenata koji mogu da unaprede ljuds...
-
Sastojci 7 -10 kom crvene roga paprike (pečene) 500 ml Milerama 1 veliki ABC krem sir 2 glavice češnjaka 1 vrećica želatine u ...
-
Sastojci za koru: 1 čaša čvrstog jogurta 100 ml ulja 7 kašika brašna 2 kašike tamnog kakaa 4 kašike šećera 1 vanilin šeće...
-
Kod kineza je poznat jedan narodni lek koji je pomogao mnogima da izbace kamen iz žuči na lakši i manje opasan način. Kamenje u žu...
-
Istraživanja potvrđuju da čuvarkuća u sebi sadrži tanin, biljnu sluz, vrijedne kiseline, flavonoide i ugljikohidrate. U narodnoj me...
-
Ovaj odličan prirodni lijek može pomoći eliminirati abdominalne masti. To je moguće eliminirati ovom čarobnom ”infuzijom” i to u...
-
Pčelinji polen sadrži gotovo sve zdrave hranljive materije neophodne za rast, razvoj i zdravlje ljudskog organizma. Upravo zbog toga ...
-
Redovno korišćenje kokosovog ulja definitivno će vam pomoći da se oslobodite sijede kose i daće vam zdravu, lijepu i sjajnu dlaku. Sijed...
0 komentari:
Objavi komentar