Kunica (hajdučka trava ili stolisnik) je biljka koju treba imati u kućnoj apoteci. S obzirom na to da cvate od juna do oktobra, najbolje je brati u junu i julu. Upotrebljavaju se cvjetovi i gonji dio stabljike kad su u punom razvoju.
Budući da raste skoro na svakoj livadi i da nema nijedne slične biljke kunici s kojom bi se mogla zamijeniti, nema bojazni da se zamijeni s nekom koja je štetna.
Kunica nema u sebi opasnih sastojaka, ne izaziva naviku i može se svakodnevno upotrebljavati kod raznih poremećaja probavnih organa.
Ovom biljkom se može liječiti upala grla, bronhijalna astma, prehlada i gripe, a bez straha se može dodavati i u druge čajeve.
Čaj od kunice
Dvije male kašike sušenog cvijeta i lista preliti s dva decilitra vrele vode, poklopiti i ostaviti da 10 minuta. Pije se protiv smetnji u bubrezima i jetri, kod želučanog i crijevnog katara, čira na želucu i gastritisa i dr. Ulje od ove biljke se može koristiti kod upale hemoroida.
Čaj od kunice dobar je i kod upala jajnika, izostanak mjesečnice, klimakterij, migrene, vrtoglavice…
Odrasli: 1 šoljica ujutro i 1 šoljica čaja pred spavanje.
Djeca: jedna mala šoljica.
Izvor: Radiosarajevo.ba
Popular Posts
-
Ovaj napitak je bogat dragocenim sastojcima koji blagotvorno utiču na kosti. “Zlatno mlijeko” pomaže kod ponovnog uspostavljanja “kičmeno...
-
Pantenol krema za lice i kosu Imate problem sa perutanjem kože glave tokom jeseni, pri čemu vam se kosa jako masti? Nerviraju vas fleke,...
-
Dizana tijesta su laka i jednostavna poslastica, koju skoro uvijek možemo napraviti od namirnica koje imamo u kući, a naročito su dobra z...
-
Ovaj napitak je bogat dragocenim sastojcima koji blagotvorno utiču na kosti. “Zlatno mlijeko” pomaže kod ponovnog uspostavljanja “kičme...
-
Madeži, crne ili smeđe točke na našoj koži, dobijemo do dobi od 20 ili 30 godina. Na to koliko madeža će se pojaviti na vašem tijelu i kak...
-
Mali broj ljudi čuo je za moćno povrće čičoku. Ova biljka, slična krompiru, pravi je hit u kulinarstvu posljednjih godina, a razlog nije p...
-
Bijeli luk je jedan od najčešće korišćenih sastojaka u gotovo svakoj kuhinji širom svijeta. Popularan je jer ima izvrstan ukus, daje pos...
-
Kako smo došli do te tačke u čovječanstvu gdje se naša stvarna hrana mijenja do te mjere da to uopšte više nije hrana? Da je ljudska pohle...
-
Naši preci su imali veliko iskustvo u liječenju različitih bolesti i poznavali su korisne recepte u liječenju. Sve te recepte ljudi su pre...
-
Čukljevi nastaju taloženjem sоli u organizmu. Njihovom formiranju doprinose grip, аnginа, giht, lоš mеtаbоlizam, nеprаvilnа ishrаnа, rеumа...
0 komentari:
Objavi komentar