Potrebno nam je:
½ kg Ella sira (sveži sir, neutralan)
200 gr šećera
½ kg slatke pavlake
3 kesice želatina
1 pakovanje bebi piškota
1 velika konzerva mešanog kompota
Za ukrašavanje:
2 pakovanja bebi piškota
¼ l slatke pavlake
Priprema:
Za početak, možemo procediti kompot i ako treba, još malo usitniti voće. Sokić nam neće trebati za tortu…mada, mogao bi se iskoristiti za neki želatinasti preliv od gore, preko nekog voća za ukrašavanje (ovoga se nisam setila na vreme). 1 pakovanje piškotica isečemo na sitne kocke.
Sir pomešamo sa šećerom i dobro umutimo mikserom. Slatku pavlaku (onih ½ l) odvojeno umutimo. Želatin potopimo u hladnu vodu (mislim 4 kašike vode po kesici) po uputstvu na kesici. Tako ostavimo 10 minuta da nabubri. Kada je nabubrio, u jednu veću posudu sipamo vrelu vodu i posudu sa želatinom stavimo u nju. Mešamo dok se ne otopi. Meni je barem tako najjednostavnije da ne zeznem želatin
Kada je želatin pripremljen, ulijemo ga polako u umućenu slatku pavlaku i slobodno izmešamo mikserom. Sada slatku pavlaku dodamo na umućeni sir sa šećerom. Na kraju, umešamo voće i keks i masa (tačnije torta) je spremna za kalup.
Eh…kalup…verujem da postoje i pametnija rešenja za ovo, no, ja sam ukrasila na sledeći način: deo mase sam stavljala blizu ivice kalupa, da ostane mesta da postavim piškoticu.
Šećernu stranu okretala sam ka napolje. I…tako postepeno, ukrug, mislim da će biti jasnije sa slika. Na kraju, kada smo u krug poredjali sve piškotice (može ih naknadno malo zbijati…kada procenimo koliko će nam trebati), sipamo svu masu i izravnamo. Važno je da masu malo stiskamo, kako bi se zalepila za piškotice, da kasnije, kada skinemo okvir za kalup, ne otpadaju.
Torta se stavi na par sati u frižider da se stegne i onda dekoriše.
Banane za ukras sam okupala, tj. premazala sa prokuvanim šećerom sa vodom (2:1) i posula prah šećerom. Na izgled nešto posebno nije uticalo, sem što im je dalo neki sjaj. Ostatak je ulupanih ¼ l slatke pavlake i moj pokušaj dekoracije.
Parčad se jako lepo seku i može čak jedna piškotica da bude osnova za sečenje jednog parčeta. Ovo je osvežavajuća poslastica i malo za promenu, sasvim je zadovoljavajuća
Popular Posts
-
Dizana tijesta su laka i jednostavna poslastica, koju skoro uvijek možemo napraviti od namirnica koje imamo u kući, a naročito su dobra z...
-
Držanje dijete je gotovo nezamislivo bez ograničavanja kalorija, ali kalorijsko ograničenje ne bi smjelo biti takvo da ste gladni veći dio...
-
Nakon napornog dana, jedino što želimo je da se otarasimo nakupljenog stresa i ostatak dana provedemo opušteni. Evo i kako da se relaksira...
-
Anti-perut šampon sadrži metilhloroizotiazolinon i amonijum sulfat koji su kontaminirani tokom proizvodnje sa komponentom kao što je 1, ...
-
Toliko je zdravo da bi trebalo svaki dan da ga jedemo! Hurme imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrednosti, zbog čega mnogi ...
-
Psorijaza je kronični kožni poremećaj koji obilježavaju crvene mrlje prekrivene bijelim ljuskicama, suha koža, svrbež i zadebljani nokti. ...
-
Virusi izаzivајu nајvišе infеkciја gаstrоintеstinаlnоg trakta, mada su i bаktеriјskе infеkciје vеоmа čеstе. Ljudi često ovakve infekcije ...
-
Najčešća vrsta srčanih oboljenja jeste bolest koronarnih arterija, koja može dovesti do infarkta. Polovina infarkta desi se iznenada, ...
-
Kurkuma i med su savršena kombinacija za dobro zdravlje i to bukvalno u svakom smislu. Ovo nije samo neko puko nagađanje, već predstavlja ...
-
Kadа је nivо pH lјudskоg tijеlа suvišе kisеlо, tijеlо šalje kisеlоst nа оdrеđеnе оrgаnе. Ali štа kisеlost tаčnо znаči? Svе imа pH vrеdn...


0 komentari:
Objavi komentar