Potrebno nam je:
½ kg Ella sira (sveži sir, neutralan)
200 gr šećera
½ kg slatke pavlake
3 kesice želatina
1 pakovanje bebi piškota
1 velika konzerva mešanog kompota
Za ukrašavanje:
2 pakovanja bebi piškota
¼ l slatke pavlake
Priprema:
Za početak, možemo procediti kompot i ako treba, još malo usitniti voće. Sokić nam neće trebati za tortu…mada, mogao bi se iskoristiti za neki želatinasti preliv od gore, preko nekog voća za ukrašavanje (ovoga se nisam setila na vreme). 1 pakovanje piškotica isečemo na sitne kocke.
Sir pomešamo sa šećerom i dobro umutimo mikserom. Slatku pavlaku (onih ½ l) odvojeno umutimo. Želatin potopimo u hladnu vodu (mislim 4 kašike vode po kesici) po uputstvu na kesici. Tako ostavimo 10 minuta da nabubri. Kada je nabubrio, u jednu veću posudu sipamo vrelu vodu i posudu sa želatinom stavimo u nju. Mešamo dok se ne otopi. Meni je barem tako najjednostavnije da ne zeznem želatin
Kada je želatin pripremljen, ulijemo ga polako u umućenu slatku pavlaku i slobodno izmešamo mikserom. Sada slatku pavlaku dodamo na umućeni sir sa šećerom. Na kraju, umešamo voće i keks i masa (tačnije torta) je spremna za kalup.
Eh…kalup…verujem da postoje i pametnija rešenja za ovo, no, ja sam ukrasila na sledeći način: deo mase sam stavljala blizu ivice kalupa, da ostane mesta da postavim piškoticu.
Šećernu stranu okretala sam ka napolje. I…tako postepeno, ukrug, mislim da će biti jasnije sa slika. Na kraju, kada smo u krug poredjali sve piškotice (može ih naknadno malo zbijati…kada procenimo koliko će nam trebati), sipamo svu masu i izravnamo. Važno je da masu malo stiskamo, kako bi se zalepila za piškotice, da kasnije, kada skinemo okvir za kalup, ne otpadaju.
Torta se stavi na par sati u frižider da se stegne i onda dekoriše.
Banane za ukras sam okupala, tj. premazala sa prokuvanim šećerom sa vodom (2:1) i posula prah šećerom. Na izgled nešto posebno nije uticalo, sem što im je dalo neki sjaj. Ostatak je ulupanih ¼ l slatke pavlake i moj pokušaj dekoracije.
Parčad se jako lepo seku i može čak jedna piškotica da bude osnova za sečenje jednog parčeta. Ovo je osvežavajuća poslastica i malo za promenu, sasvim je zadovoljavajuća
Popular Posts
-
Promjenom nekih navika u kućanstvu možete znatno uštedjeti na struji bez da vam standard življenja imalo pati, a to će posebno značiti umi...
-
Kako sami sebi pripremiti ljekovite pripravke od crne rotkve? Sirup protiv bronhijalne astme od crne rotkve SASTOJCI: 2 čaše sok...
-
Mnogo toga znamo reći u ljutnji svojim voljnima, pa se kasnije pokajemo. Trebate se naučiti kontrolisati i fino objasniti neke stvari, a n...
-
Akademik Filatov savetovao je svoje pacijente da koriste, pored bolničkog lečenja, ovu čudotvornu mešavinu, a svi koji su ga probali bil...
-
Prirodna kozmetika, čajevi, ulja od nevena – širok spektar njegovog djelovanja je fascinantan. Prema svom porijeklu on je jednogodišnja ze...
-
Većina žena ne zna da postoji i prirodni lijekovi za infekcije koji su dostupni svima. A to možete uradti i vašem domu bez ičijeg prisus...
-
Generalno, mnogi ne znaju koje sve negativne posledice ovog pića koje ono ima po naše zdravlje. Najgore od svega što se ono u velikoj koli...
-
Do sad ste isprobali mnoge lijekove koji utiču na štitnu žlijezdu ali rezultati nisu bili zadovoljavajući? Isprobajte ovaj potpuno prir...
-
Mali broj ljudi čuo je za moćno povrće čičoku. Ova biljka, slična krompiru, pravi je hit u kulinarstvu posljednjih godina, a razlog nije p...
-
Ovaj dio nokta u obliku polumjeseca ima izuzetno veliko značenje a toga niste ni svjesni… Ovo bjelkasto područje na vašim noktima osjetl...
0 komentari:
Objavi komentar